
Zuzanka 311
Zajačika môžeme jesť spolu s veľkonočným jedlom z košíka. Ak mu však pred pečením na bruško dáme tvaroh, džem získame tým lahodný koláč v štýle moravských kysnutých koláčov.
150 | millilitrov | mlieko |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
15 | gramov | čerstvé droždie |
125 | gramov | hladká múka extra špeciál |
125 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | vajce |
štipka | soľ | |
50 | gramov | maslo |
hrozienka |
Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť cca 40 minút.
Následne z cesta vytvarujeme 6 bochníkov - 3 brušká, 3 ušká. Namiesto očí, použijeme hrozienka.
Zajačikov potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou mlieka a upečieme pri teplote 160° 20-25 minút.
Ak chceme zajačikov, ako koláč, tak zmiešame jemný tvaroh s cukrom a nanesieme zajačikom na brušká, do stredu pridáme lyžičku džemu. Vznikne tzv. moravský koláč.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty