
Podľa tohto receptu robím aj vianočku, akurát pridám vanilku a viac cukru.
Ingrediencie
1 | kilogram | polohrubá múka |
1 | kus | droždie |
500 | millilitrov | mlieko |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
3 | polievkové lyžice | sušené mlieko |
3 | kusy | vajce |
1 | kus | kypriaci prášok |
125 | gramov | maslo rozpustené |
štipka | soľ | |
trocha | hrozienka |
Postup
Z vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Múku spolu so sušeným mliekom preosejeme a pridáme k nej kvások a ostatné suroviny. Kto má rád, môže do cesta pridať hrozienka.
Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť cca 1h na teplom mieste. Po vykysnutí rozdelíme cesto na dva bochníky a každý bochník na tri menšie, ktoré necháme ešte 20 minút podkysnúť.
Každý bochník potom vytvarujeme do tvaru valca a upletieme ako pletenku a položíme do vymazanej formy, alebo na plech. Môžte si upliesť jednu veľkú, alebo dve menšie.
Pletenky potrieme vajíčkom a môžme posypať mandľovými lupienkami. Najskôr pečieme v rúre na 220° asi 10 minút, potom teplotu znížime na 180° a dopekáme ďalších 30-40 minút.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Tiramisu kocky
Bejč | Tiramisu kocky
Tiramisu kocky
Vynikajúci zákusok s kakaovým korpusom, kávovou náplňou, piškótami a šľahačkou v štýle obľúbeného tiramisu dezertu.
Parížsky trojuholník s višňami
Bejč | Parížsky trojuholník s višňami
Parížsky trojuholník s višňami
Výborný čokoládový zákusok s parížskym krémom, sviežou višňovou náplňou a čokoládovou polevou.