Jarná súťaž

reklama

Bezlepkový sladký kváskový chlebík

Pridal/a Beusiq dňa 26. 04. 2025 - 16:34 - Recepty Beusiq
Bezlepkový sladký kváskový chlebík , Iné recepty, Beusiq

Beusiq


reklama

Na sladké raňajky - kváskové, bezlepkové . Mlieko v recepte sa dá nahradiť čistou vodou - funguje to aj tak. Ak nekváskujete, cesto sa dá zamiesiť aj s použitím klasických kvasníc.

Ingrediencie
2 polievkové lyžice ryžový kvások
1 polievková lyžica Psylium
250 millilitrov mlieko
1 hrnček ovsená múka bezlepková
2 polievkové lyžice cukor
1 čajová lyžička soľ
1 čajová lyžička sóda bikarbóna
Postup

Použila som ryžový kvások. Ráno som odobrala 2PL materského kvásku a nakŕmila - voda a ryžová múka, na konzistenciu kašičky. Nechala som pri izbovej teplote do večera, aby narástol. 
Psyllium som zaliala mliečkom, aby spravilo gél. 

Večer som zarábala cesto.  K zobudenému kvásku som pridala psyllium gél a spolu poriadne rozmiešala.  
Následne prisypeme 1 hrnček bezlepkovej ovsenej múky, sóda bikarbónu, cukor a soľ. Potrebujeme dostať vláčne, mierne lepivé cesto. Ak sa nám zdá príliš tuhé, prilejeme ešte trochu teplého mliečka. Ak sa nám zdá príliš riedke,  prisypeme ešte trochu ryžovej múky. 

Cesto som sformovala do formy na biskupský chlebík, nechala ešte cca 2 hod. pri izbovej teplote a dala na noc do chladničky. Vybrala som ho cca 2 hod. pred pečením. Pred pečením som ho ešte postriekala vodou, posypala sezamom a piekla so záparom najskôr na 260°C, a potom dopekala na 200°C . 

Doplňujúce poznámky

Sladký chlebík je veľmi chutný potretý džemom či maslom. Viem si predstaviť aj pridať do cesta sušené ovocie či kúsky čokolády. 🙂

Výnos
10 porcie
Celkový čas
1 hod
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
50 minút

reklama


reklama

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama