
Beusiq
Na sladké raňajky - kváskové, bezlepkové . Mlieko v recepte sa dá nahradiť čistou vodou - funguje to aj tak. Ak nekváskujete, cesto sa dá zamiesiť aj s použitím klasických kvasníc.
2 | polievkové lyžice | ryžový kvások |
1 | polievková lyžica | Psylium |
250 | millilitrov | mlieko |
1 | hrnček | ovsená múka bezlepková |
2 | polievkové lyžice | cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
Použila som ryžový kvások. Ráno som odobrala 2PL materského kvásku a nakŕmila - voda a ryžová múka, na konzistenciu kašičky. Nechala som pri izbovej teplote do večera, aby narástol.
Psyllium som zaliala mliečkom, aby spravilo gél.
Večer som zarábala cesto. K zobudenému kvásku som pridala psyllium gél a spolu poriadne rozmiešala.
Následne prisypeme 1 hrnček bezlepkovej ovsenej múky, sóda bikarbónu, cukor a soľ. Potrebujeme dostať vláčne, mierne lepivé cesto. Ak sa nám zdá príliš tuhé, prilejeme ešte trochu teplého mliečka. Ak sa nám zdá príliš riedke, prisypeme ešte trochu ryžovej múky.
Cesto som sformovala do formy na biskupský chlebík, nechala ešte cca 2 hod. pri izbovej teplote a dala na noc do chladničky. Vybrala som ho cca 2 hod. pred pečením. Pred pečením som ho ešte postriekala vodou, posypala sezamom a piekla so záparom najskôr na 260°C, a potom dopekala na 200°C .
Sladký chlebík je veľmi chutný potretý džemom či maslom. Viem si predstaviť aj pridať do cesta sušené ovocie či kúsky čokolády.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty