reklama

Rebro

Pridal/a Helcinka dňa 23. 10. 2014 - 16:01 - Recepty Helcinka
Rebro, Recepty na zákusky, Helcinka

reklama

Veľmi chutný orechový zákusok.

Ingrediencie

Cesto:
400 gramov hladká múka
40 gramov práškový cukor
250 gramov margarín
30 gramov droždie
  štipka soľ
2 kusy žĺtok
  trocha mlieko
Plnka:
200 gramov mleté vlašské orechy
150 gramov práškový cukor
250 gramov marhuľový džem
Poleva:
100 gramov čokoláda na varenie
80 gramov maslo

Postup

Z múky, nastrúhaného margarínu, žĺtkov, droždia zmiešaného so 40 g pr. cukru a soli vypracujeme polotuhé cesto. V prípade núdze pridáme mlieko.

Hotové cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti (lepšie odvážiť) a necháme pol hodiny odstáť/kysnúť.

Medzi tým si pomelieme orechy (200g), zmiešame ich so zvyškom pr. cukru (150g) a rozdelíme na tretiny.

Vyváľame prvé cesto, uložíme ho na vymastený a vysypaný plech, potrieme tretinou marhuľového džemu a posypeme tretinou orechov s cukrom, položíme ďalšie rozvaľkané cesto a postup opakujeme.

Akonáhle uložíme posledný plát, poprepichujeme celý zákusok vidličkou a pečieme.

Po vychladnutí polejeme čokoládou roztopenou s maslom.

Doplňujúce poznámky

Zákusok sa hodí na hocijakú príležitosť, v ktoromkoľvek ročnom období. Po prvom prečítaní sa môže zdať pracný, ale nie je tomu tak. Je to naozaj jednoduchý a pomerne rýchly recept na skvelý zákusok so zaujímavou marhuľovo-orechovou chuťou.

Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

kramky, St, 05. 11. 2014 - 11:31

Chichocem sa zdenička, sú to žerbó... Tlieskam Tlieskam Tlieskam
varecha.pravda.sk/recepty/rezy-zerbo-podla-autora-pana-gerbeaud/14735-recept.html
varecha.pravda.sk/recepty/gerbaud-zerbo-fotorecept/12511-recept.html
varecha.pravda.sk/recepty/zerbo-rezy/10285-recept.html
(nenašla som recepis so sušeným mliekom...)

Irma, St, 05. 11. 2014 - 15:26

Plačem Plačem Je veľmi smutné, že sa neustále vyskytujú premenovávania určitého druhu zákusiek či tôrt. To sa týka aj tohto veľmi známeho zákusku pomenovaného podľa francúzského cukrára p. Gerberaud, ktorý ho začal vyrábať. U nás ich volajú foneticky "Žerbó rezy"

Celý svoj život poznám tento recept pod týmto názvom, nie pod iným. U nás v rodine to tak už hold desaťročia je. Kto presne sa postaral o tento náš názov, netuším. Recept poznám z jedného naozaj starého, polorozpadnutého zošita. Ospravedlňujem sa, že pomenovanie "rebro" vzbudilo takéto vášne, zároveň ďakujem za oboznámenie s pravým názvom, aspoň viem zasa niečo nového, ale dodatočne to tu premenovávať určite nebudem. Pre nás to bude i naďalej rebro.

P.S. Mýliť sa je ľudské. Ja som tu tiež objavila množstvo receptov, ktoré nekorešpondovali s názvom alebo naopak, jeden a ten istý zákusok/koláč pod rôznymi názvami a nemyslím si, že z toho treba robiť aféru... Prajem pekný zvyšok dňa. Úsmev

kramky, Pi, 07. 11. 2014 - 14:37

Chichocem sa helcinka, veď nikto nerobí aféru Úsmev ja som ich zhodou okolností teraz piekla na brachovu svadbu... Objímam Zlomené srdce Objímam

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama