
Veľmi chutný orechový zákusok.
Ingrediencie
Cesto: | ||
400 | gramov | hladká múka |
40 | gramov | práškový cukor |
250 | gramov | margarín |
30 | gramov | droždie |
štipka | soľ | |
2 | kusy | žĺtok |
trocha | mlieko | |
Plnka: | ||
200 | gramov | mleté vlašské orechy |
150 | gramov | práškový cukor |
250 | gramov | marhuľový džem |
Poleva: | ||
100 | gramov | čokoláda na varenie |
80 | gramov | maslo |
Postup
Z múky, nastrúhaného margarínu, žĺtkov, droždia zmiešaného so 40 g pr. cukru a soli vypracujeme polotuhé cesto. V prípade núdze pridáme mlieko.
Hotové cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti (lepšie odvážiť) a necháme pol hodiny odstáť/kysnúť.
Medzi tým si pomelieme orechy (200g), zmiešame ich so zvyškom pr. cukru (150g) a rozdelíme na tretiny.
Vyváľame prvé cesto, uložíme ho na vymastený a vysypaný plech, potrieme tretinou marhuľového džemu a posypeme tretinou orechov s cukrom, položíme ďalšie rozvaľkané cesto a postup opakujeme.
Akonáhle uložíme posledný plát, poprepichujeme celý zákusok vidličkou a pečieme.
Po vychladnutí polejeme čokoládou roztopenou s maslom.
Zákusok sa hodí na hocijakú príležitosť, v ktoromkoľvek ročnom období. Po prvom prečítaní sa môže zdať pracný, ale nie je tomu tak. Je to naozaj jednoduchý a pomerne rýchly recept na skvelý zákusok so zaujímavou marhuľovo-orechovou chuťou.
Žerbó je so sušeným mliekom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mam recept kde sa dava kysla smotana Su to ale stale Žerbo rezy :D
http://bige-newsee.blogspot.sk/2010/10/zerbo-rezy-zserbo-hu.html
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zdenička, sú to žerbó...
varecha.pravda.sk/recepty/rezy-zerbo-podla-autora-pana-gerbeaud/14735-recept.html
varecha.pravda.sk/recepty/gerbaud-zerbo-fotorecept/12511-recept.html
varecha.pravda.sk/recepty/zerbo-rezy/10285-recept.html
(nenašla som recepis so sušeným mliekom...)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Je veľmi smutné, že sa neustále vyskytujú premenovávania určitého druhu zákusiek či tôrt. To sa týka aj tohto veľmi známeho zákusku pomenovaného podľa francúzského cukrára p. Gerberaud, ktorý ho začal vyrábať. U nás ich volajú foneticky "Žerbó rezy"
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Celý svoj život poznám tento recept pod týmto názvom, nie pod iným. U nás v rodine to tak už hold desaťročia je. Kto presne sa postaral o tento náš názov, netuším. Recept poznám z jedného naozaj starého, polorozpadnutého zošita. Ospravedlňujem sa, že pomenovanie "rebro" vzbudilo takéto vášne, zároveň ďakujem za oboznámenie s pravým názvom, aspoň viem zasa niečo nového, ale dodatočne to tu premenovávať určite nebudem. Pre nás to bude i naďalej rebro.
P.S. Mýliť sa je ľudské. Ja som tu tiež objavila množstvo receptov, ktoré nekorešpondovali s názvom alebo naopak, jeden a ten istý zákusok/koláč pod rôznymi názvami a nemyslím si, že z toho treba robiť aféru... Prajem pekný zvyšok dňa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
helcinka, veď nikto nerobí aféru
ja som ich zhodou okolností teraz piekla na brachovu svadbu...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nejsou to Gerbeaud řezy (čte se žerbó)?