
Kamila | Orechové fúkané rožky
Recept s fotopostupom na fantastické tradičné fúkané orechové rožky, ktoré sa budú rozplývať v ústach.
250 | gramov | mleté orechy |
250 | gramov | polohrubá múka |
1 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
400 | gramov | práškový cukor |
250 | gramov | maslo |
100 | gramov | čokoládová poleva |
Toto tradičné vianočné pečivo som robila s klasikou polohrubou múkou, bezlepkovou aj celozrnnou špaldovou múkou, s vlašskými orechmi aj mandľami. Sú ozaj výborné, len si treba ustrážiť dobu pečenia. Tu nie je veľmi priestor na uberanie cukru, aby sa správne nafúkli, musí ho tu byť dosť.

Cukor s múkou ( používam bežne aj bezlepkovú aj celozrnnú špaldovú múku) a sódou preosejeme, zmiešame s mletými orechmi a pridáme maslo. Keďže toho bolo veľa, dala hmotu najprv premiešať v robote s hnetacou metličkou a potom už raz dva vymiesila cesto.

Cesto môže byť trochu drobivé, nevadí. Prípadne môžete pridať 1 -2 PL lyžice vody a dôkladne premiesime.

Cestom plníme formičky na rožky, nevymasťujeme ich, postačí maslo v ceste. Cesta dávame tak aby bolo zarovnané s okrajom formičky. Dobre pritlačíme.

Pečieme pri teplote cca 170°C cca 11 minút, alebo podľa skúseností s vašou rúrou. Možno vám postačí nižšia teplota, musíte si to otestovať, rožky by mali byť svetlé aj zhora aj zdola. Rožky sa vyklápajú úplne ľahúčko.

Po vychladnutí, konce rožkov môžeme namočiť v roztopenej čokoláde.

Čokoládu s trochou cery, roztopím nad parou. Prelejem do šálky a máčam v nej konce rožtekov a nechávam stuhnúť rozložené na papieri na pečenie.

Kokosové rožky pripravíte rovnako, stačí orechy zameniť kokosom.
Recept s fotopostupom na kokosové rožky.

Rovnako jednoducho pripravíte aj makové rožky, stačí namiesto orechov pridať rovnaké množstvo mletého maku.
Recept na fúkané rožky s makom


Kamila
S klasickou múkou musia byť ešte lepšie, ale som rada, že sa zadarili aj s bezlepkovou múkou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Najlepsie je obycajne maslo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dobrý den do orechových ide hladká muka a do kokosových polohrubá muka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Podla mna je to jedno, ked fungovali s bezlepkovou mukou, bude dobra aj polohruba aj hladka. Piekla som ich aj s klasickou mukou. Kym som nebola bezlepkova, doma som mala vzdy len polohrubu muku a s nou piekla vsetko.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
určite vyskúšam aj s bezlepkovou múkou, vypadajú super,
