
sedita321321 | Celozrnné špaldové orechové rožteky
Fotorecept na krehké a jemné vianočné pečivo. Menej sladké, avšak s výraznou chuťou vlašských orechov a originálnou orieškovou príchuťou špaldy.
300 | gramov | múka špaldová celozrnná jemne mletá |
100 | gramov | orechy vlašské |
150 | gramov | maslo |
1 | kus | vajce |
1 | kus | žĺtok |
1⁄2 | kus | vanilkový struk – dreň |
2 | balíky | trstinový cukor/mletý vanilkový struk |
1 | čajová lyžička | kypriaci prášok do pečiva |
Múku, zomleté vlašské orechy, kypriaci prášok a vanilkovú dreň vložíme do misy a premiešame.

Pridáme na kúsky nakrájané maslo izbovej teploty a vajíčko so žĺtkom.

Vypracujeme bochník nelepivého cesta. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky, najlepšie na noc.

Na druhý deň cesto znovu premiesime, rozdelíme na 2 diely, jeden odložíme naspät do chladničky a z druhého vyšúľame valec, z ktorého odkrajujeme rovnaké kúsky a cestom plníme formičky. Formičky nenatierame tukom, v ceste ho je dostatok. Naplnené ukladáme priebežne na plech. Následne dáme piecť. Rovnako postupujeme aj s druhým dielom cesta odloženým v chladničke.

Pečieme v rúre vyhriatej na cca 175 °C približne 10-15 minút alebo podľa skúseností so svojou rúrou.

Upečené rožteky necháme krátko vychladnúť vo formičkách, potom opatrne vyklopíme. Môžeme ich aj naplniť, dvojice navzájom spojíme džemom, orechovým maslom alebo krémom podľa vlastnej chuti.
Dobrú chuť!

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty