Marlenka

Popis

domáca marlenka

Marlenka - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Zdrojod kolegyne z práce
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

cesto: 40 dkg hladkej múky, 1 hera, 3 celé vajcia, 1 pl sody bikarbony, 3 pl medu, 30 dkg práškového cukru, perníkové korenie
plnka: 1 plnotučné salko, 30 dkg (ja dávam aj menej, podľa hustoty) hera

Inštrukcie

Cesto:

Vo vodnom kúpeli si roztopíme 1 Heru. Vyberieme z kúpela, pridáme 3 cele vajcia, dobre zamiešame. Pridáme práškový cukor, sodu bikarbonu, med, hladkú muku a perníkové korenie. Všetko dobre zamiešame. Cesto rozdelíme do 6 misiek. Pripravíme si papier na pečenie s rozmerom 25x18 (môžte si urobiť aj iný rozmer). Cesto roztierame na papier, aby prečnievala za každý okraj. Po upečení ho obrežeme do požadovaného tvaru - v našom prípade na 25x18. Takto postup opakujeme 5x. Odrezky si odkladáme a nakoniec na jemno popučíme - použijeme na posypanie koláča.

Plnka:

1 salko a maslo vymiešame - možme aj ponorným mixérom, je to rýchlejšie. Necháme trochu v ladničke ochladnúť a naplníme pláty. Mne na tento rozmer vyšlo na každý plát 2 PL lyžice plnky. Potrieme aj vrch a boky. Vrch posypeme odrezkami. Dáme do ladničky stuhnúť. Je to fakt vynikajúci koláč, a doma sa aj opaltí robiť. Však v obchode vyjde 1 ks asi 45 Sk.

Tak dobrú chuť, nech sa vám vydarí a v prípade nejasností sa pýtaje (sun)

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení

Komentáre

dakujeme za super recept(flower) Kvietok

Salko sa dáva surové, alebo uvarené na karamel?

Salko sa dáva priamo z plechovky - nevarí sa

Ahojte,podla toho co som citala,recept moze byt dobry,ale vooooobec to nie je MARLENKA.Totiz v Marlenke pernikova prichut nie je.Ani v cokoladovej,ani v orechovej.V orechovej je karamelovy krem a v cokoladovej hore uvedeny,len maslo treba slahat az kym je biele az potom pridat salko:)

Tento recept absolútne identicky napísaný, len bez prídavku perníkového korenia bol pred necelými tromi rokmi uvedený v jednom časopise o jedení ako originálny gruzínsky medovník. Predstavovala ho Gruzínka žijúca v Prahe. V Gruzínsku sa pečie do tvaru kosoštvorca, ale pani ho tvarom prispôsobila tomu, na čo sú ľudia zvyknutí z cukrárne, keďže aj jej je jasné, že pripomína marlenku. Je to stará klasika, recept, ktorý má v zbierke každá gruzínska žena a ona ho zdedila po mame.(sun) Vyplazený jazyk

Urcite aj v Gruzinsku sa to pecie,aj v Rusku su popularne medove rozne torty, ale original Marlenka je Armensky zakusok....v Armensku je vela roznych podobnych receptov a kazda rodina ma na to svoje finty.Takze u kazdej to chuti inak.A tajomstvo dlhotrvacnosti a identickej chuti Marlenky(28 dni)zatial nepozna nikto.Aj ja mam asi 8 podobnych receptov,jedna lepsia,ako druha,no Marlenka je ina,musim uznat:-) Este sa mi nepodarilo pict chutou aspon blizku:)

OPRAVA -piect*

Ja mam recept na marlenku od svojej babky a neide tam Salko ale taka plnka , marlnka sa plni zahoruca a neni tam ziadny priemyselny tovar... SALKO..... a chuti podobne a tento recept pouzivam aj na kakaovu a neide tam kakao ale cokolada

a receptik by nebol? bo mam piect svagrinej v maji marlenku a vyskusala by som iny receptik Slnko dakujem Slnko

Koľko toho perníkového korenia?Ďakujem Hambím sa

Ďakujem, vyskúšam Zlomené srdceÁnoTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam
Do krému sa nepridáva med? ten by mohol predĺžiť trvanlivosťˇ.Alebo by to už bolo príliš sladké?

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.