
Výborné karamelové veterníky!
Cesto: | ||
400 | millilitrov | voda |
80 | millilitrov | olej |
250 | gramov | hladká múka |
320 | gramov | vajce |
štipka | soľ | |
Pudingová šľahačka: | ||
500 | millilitrov | mlieko |
2 | kusy | Zlatý klas |
400 | millilitrov | smotana na šľahanie |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
Karamelová šľahačka: | ||
10 | dekagramov | kryštálový cukor |
200 | millilitrov | smotana na šľahanie |
Dokončenie: | ||
fondán | ||
kuler |
Odpaľované cesto:
Do hrnca dáme olej, vodu a soľ, keď zovrie, pridáme múku, miešame až kým sa cesto nezačne oddeľovať od nádoby a nie je hladké.
Odstavíme, postupne prišľaháme vajcia (asi 6 kusov).
Striekame na jemne vymastený plech rezanou trubičkou.
Pečieme na 300 stupňoch, keď sa vytiahnu, stiahneme na 200-220 stupňov.Neotvárať rúru kým nemajú farbu lebo spadnú a ostanú z nich pľacky!
Po vychladnutí ich prekrajujeme zúbkatým nožom.
Pudingová šľahačka:
Z mlieka, cukru a pudingu si uvaríme puding.Do vychladnutého pudingu metličkou zamiešame vyšľahnú šľahačku.
Karamelová šľahačka:
Cukor upálime na karamel, opatrne vlejeme ohriatu smotanu na šľahanie, necháme prevrieť. Necháme vychladnúť (najlepšie do druhého dňa - karamelovú šľahačku si spraviť deň vopred).
Na druhý deň vyšľaháme.
Dokončenie:
Na rozrezané veterníky striekame najprv pudingovú šľahačku, potom karamelovú šľahačku.
Vrchy namáčame vo fondáne.
Fondán si kúpme v cukrárskych potrebách.Potrebné množstvo dáme nad paru a topíme, ak je moc tuhý, pridáme trošku vody, ak je moc riedky, pridáme fondan.Nesmie byť úplne horúci pretože potom na veterníkoch je poleva matná a láme sa.Do nahriateho fondánu pridáme kuler podľa toho, akú farbu fondánu chceme.
Kuler:
http://tortyodmamy.sme.sk/kuler-karamlove-farbivo


Ďakujemedoplnené
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak je riedky pridame vodu, ak je husty pridame fondan? Akosi nechapem. Nema to byt opacne?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
áno, má to byť opačne, už som to opravila
Ďakujeme za upozornenie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super, ale doplň slovo "ohřátou" do věty "Cukor upálime na karamel, patrne vlejeme smotanu na šľahanie!