
melisa | Kokosovo-čokoládové rezy
Naozaj vynikajúce rezy, vhodné na slávnostné príležitosti:))
Žltá piškóta: | ||
6 | kusy | vajce |
8 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
8 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
2 | polievkové lyžice | voda |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
Kakaová piškóta: | ||
6 | kusy | vajce |
8 | polievkové lyžice | kryštálový cukor jemný |
8 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
2 | polievkové lyžice | voda |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
2 | polievkové lyžice | holandské kakao |
Kokosová plnka: | ||
300 | millilitrov | mlieko |
200 | gramov | kryštálový cukor |
250 | gramov | kokos |
250 | gramov | maslo |
1 | kus | vanilkový cukor |
Čokoládová plnka: | ||
3 | kusy | vajce |
200 | gramov | práškový cukor |
3 | polievkové lyžice | holandské kakao |
50 | gramov | horká čokoláda 70% |
250 | gramov | maslo |
200 | gramov | tmavá čokoládová poleva |
trocha | biela čokoládová poleva | |
ríbezľový džem |
Žltá piškóta: bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, po lyžiciach zašľaháme jemný kryštálový cukor, po jednom žĺtky, teplú vodu a jemne zamiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva. Upečieme na hlbokom plechu vyloženom papierom na pečenie. Rozmer 30x40 cm. Teplota 180°C 20 minút. Necháme vychladnúť. Papier odstránime a tiež šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení.
Kakaová piškóta: bielky vyšľaháme so štipkou soli na hustú penu, po lyžiciach zašľaháme cukor, po jednom žĺtky, teplú vodu a jemne zamiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Upečieme ako žltú piškótu. Papier odstránime a tiež šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení. Je to z toho dôvodu, aby sa neodlepovala plnka.
Kokosová plnka: mlieko necháme zovrieť, pridáme cukor, strúhaný kokos, vanilkový cukor a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Maslo izbovej teploty vyšľaháme a po častiach pridávame vychladnutú kašu. Spolu vyšľaháme.
Čokoládový krém: nad parou v nádobe vyšľaháme vajcia, cukor a kakao do zhustnutia, masa musí klesnúť na polovicu. Potom pridáme na kúsky polámanú čokoládu a za stáleho miešania rozpustíme. Necháme vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme a po častiach zašľaháme vychladnutú čokoládovú penu.
Ukladáme nasledovne: kakaovú piškótu potrieme lekvárom, rozotrieme kokosovú plnku, priložíme žltú piškótu, jemne zatlačíme, natrieme čokoládovú plnku. Povrch polejeme rozpustenou čokoládovou a ozdobíme bielou čokoládovou polevou.
Odložíme do chladu. Pokrájame na rezy horúcim, suchým nožom. Rezy sú trochu prácnejšie, ale sú vynikajúce a je ich dostatočné množstvo.
Dobrú chuť!
Ďalšie recepty