reklama

Kávová roláda

Pridal/a Alexandra Masarova dňa 28. 04. 2022 - 07:33 - Recepty Alexandra Masarova
Kávová roláda, Recepty na zákusky, Alexandra Masarova

reklama

Fantastická kávová roláda s piškótou ako páperie vylepšená slaným karamelom, s kávovým krémom.

Ingrediencie
Piškóta:
4 kusy vajce
80 gramov cukor
4 polievkové lyžice voda
70 millilitrov olej
70 gramov polohrubá múka
1 polievková lyžica instantná káva
Krém:
500 millilitrov smotana na šľahanie
2 čajové lyžičky instantná káva
2 balíky vanilkový cukor
  čokoládové lupienky
Slaný karamel:
200 gramov kryštálový cukor
120 millilitrov smotana na šľahanie
120 gramov maslo
1 čajová lyžička soľ
Postup

Piškóta:

Bielka začneme šľahať do peny a postupne prisypávame cukor a vyšľaháme na tuhý sneh.Do druhej misy si dáme žĺtka, dve lyžice horúcej vody a kávu a šľaháme spolu do peny, potom primiešame múku a olej.Postupne, už len vareškou pridávame do tejto hmoty sneh a opatrne miešame aby sneh nepadol.Cesto dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 175 stupňov asi 15 minút.Po upečení necháme roládu chvíľku chladnúť, preklopíme ju na utierku, stiahneme papier a zrolujeme.

Krém:

Dáme hriať asi 50ml smotany na šľahanie, pridáme kávu a miešame kým sa nerozpustí.Odstavíme a necháme vychladnúť.Zvyšnú šľahačku vyšľaháme s vanilkovým cukrom.Po vychladnutí zašľaháme do šľahačky s cukrom aj šľahačku s kávou.

Roládu roztočíme, potrieme slaným karamelom, dáme dve tretiny krému, posypeme čokoládovými lupienkami, ak nemáme, nasekáme čokoládu, zavinieme a vrch ozdobíme zvyšným krémom.Necháme stuhnúť.

 

Slaný karamel:

Z tohoto množstva mi vyjde cca do dvojdecového pohára.Na roládu vám stačí menej.

Cukor upálime na karamel a za stáleho miešania vlejeme do neho horúcu smotanu na šľahanie, znížime teplotu a stopíme do hladka.Ak nám ostanú hrudky, môžeme precediť cez sitko.Nakoniec, stále na na malom ohni, vmiešame maslo.Toto je karamel.Ak chceme slaný karamel, pridáme čajovú lyžičku soli.

Dobrú chuť!

 

Doplňujúce obrázky
Kávová roláda, Recepty na zákusky, Alexandra Masarova, 1
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút
Priemer 5 (5 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

zinka16, Pi, 06. 05. 2022 - 12:38

Tak v tomto sú všetky moje obľúbené chute Vyplazený jazykVyzerá mňamkovo, určite vyskúšam Áno

zinka16, Ut, 10. 05. 2022 - 12:34

Vyskúšané, trochu by som doladila plnku (napríklad s mascarpone), ale inak výborná. TlieskamTlieskamTlieskam

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama