
Táto tortička patrí u nás doma k jednej z najobľúbenejších. Je svieža, ľahká a lahodná. Čerstvého ovocia je ešte dosť, tak posúvam recept aj vám. Možno prekvapíte návštevu alebo si ju dáte k nedeľnej kávičke.
Korpus: | ||
100 | gramov | hladká múka |
60 | gramov | polohrubá múka |
4 | kusy | vajce |
140 | gramov | kryštálový cukor |
1 | kus | vanilkový cukor |
4 | polievkové lyžice | voda |
1 | polievková lyžica | kakao |
štipka | soľ | |
čajová lyžička | sóda bikarbóna | |
Vanilkový krém: | ||
600 | millilitrov | mlieko |
2 | balíky | Zlatý klas |
2 | kusy | žĺtok |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | polievková lyžica | maslo |
400 | millilitrov | kyslá smotana |
kryštálový cukor | ||
Smotanový krém: | ||
400 | millilitrov | šľahačková smotana |
400 | millilitrov | kyslá smotana |
kryštálový cukor | ||
1 | balík | Créme Olé puding vanilkový |
Ostatné: | ||
malinový džem | ||
ovocie |
Korpus:
Kryštálový cukor zmiešame s vanilkovým. Bielky so štipkou soli vymiešame do polotuha.
Pridáme polovicu cukru a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s vlažnou vodou a druhou polovicou cukru vyšľaháme do peny.
Jemne na nízkych otáčkach primiešame polovicu snehu.
Ručne primiešame preosiatu múku so sódou bikarbónou a kakaom.
Nakoniec zľahka primiešame aj druhú polovicu snehu. Pečieme na 180 C asi 25 - 30 minút - forma 24 cm.
Vanilkový krém:
Polovicu mlieka s cukrom (podľa chuti) dáme variť.
V druhej polovici mlieka rozmiešame zlaté klasy a dva žĺtky. Vlejeme do hrnca a uvaríme hustý puding.
Do horúceho vmiešame maslo. Občas prešľaháme a do vlažného pridáme kyslú smotanu izbovej teploty.
Vychladnutý korpus rozdelíme na 2 až 3 časti, podľa jeho veľkosti. Bohato natrieme džemom, naplníme krémom a malinami. Odložíme stuhnúť.
Smotanový krém:
Kyslú smotanu zmiešame so šľahačkovou.
Dosladíme a za stáleho šľahania pridáme olé puding. Ten pridávam od oka , kým sa mi krém nezdá dostatočne tuhý.
Príborovým nožíkom navrstvíme na vychladnutú tortu. Vzhľad nemusí byť dokonalý lebo už chuť ňou je. Dozdobíme čerstvým ovocím .
A prečo "poézia" ? Jednoducho preto, že táto svieža tortička chutí "jedna báseň" ! Výborná aj v bezlepkovej verzii, stačí nahradiť múku za bezlepkovú.

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty