reklama

Vanilková poézia - ovocná torta s vanilkovým krémom

Pridal/a Alexandra Masarova dňa 10. 10. 2019 - 16:10 - Recepty Alexandra Masarova
Vanilková poézia - ovocná torta s vanilkovým krémom, Recepty na torty, Alexandra Masarova

reklama

Táto tortička patrí u nás doma k jednej z najobľúbenejších. Je svieža, ľahká a lahodná. Čerstvého ovocia je ešte dosť, tak posúvam recept aj vám. Možno prekvapíte návštevu alebo si ju dáte k nedeľnej kávičke.

Ingrediencie
Korpus:
100 gramov hladká múka
60 gramov polohrubá múka
4 kusy vajce
140 gramov kryštálový cukor
1 kus vanilkový cukor
4 polievkové lyžice voda
1 polievková lyžica kakao
  štipka soľ
  čajová lyžička sóda bikarbóna
Vanilkový krém:
600 millilitrov mlieko
2 balíky Zlatý klas
2 kusy žĺtok
1 balík vanilkový cukor
1 polievková lyžica maslo
400 millilitrov kyslá smotana
  kryštálový cukor
Smotanový krém:
400 millilitrov šľahačková smotana
400 millilitrov kyslá smotana
  kryštálový cukor
1 balík Créme Olé puding vanilkový
Ostatné:
  malinový džem
  ovocie
Postup

Korpus:  

Kryštálový cukor zmiešame s vanilkovým. Bielky so štipkou soli vymiešame do polotuha.

Pridáme polovicu cukru a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s vlažnou vodou  a druhou polovicou cukru vyšľaháme do peny.

Jemne na nízkych otáčkach primiešame polovicu snehu.

Ručne primiešame preosiatu múku so sódou bikarbónou a kakaom.

Nakoniec zľahka primiešame aj druhú polovicu snehu. Pečieme na 180 C asi 25 - 30 minút - forma 24 cm.  

Vanilkový krém:

Polovicu mlieka s cukrom (podľa chuti) dáme variť.

V druhej polovici mlieka rozmiešame zlaté klasy a dva žĺtky. Vlejeme do hrnca a uvaríme hustý puding.

Do horúceho vmiešame maslo. Občas prešľaháme a do vlažného pridáme kyslú smotanu izbovej teploty.  

Vychladnutý korpus rozdelíme na 2 až 3 časti, podľa jeho veľkosti. Bohato natrieme džemom, naplníme krémom a malinami. Odložíme stuhnúť.                                     

Smotanový krém:

Kyslú smotanu zmiešame so šľahačkovou.

Dosladíme a za stáleho šľahania pridáme olé puding. Ten pridávam od oka , kým sa mi krém nezdá dostatočne tuhý.

Príborovým nožíkom navrstvíme na vychladnutú tortu. Vzhľad nemusí byť dokonalý lebo už chuť ňou je. Dozdobíme čerstvým ovocím .

Doplňujúce poznámky

A prečo "poézia" ? Jednoducho preto, že táto svieža tortička chutí "jedna báseň" ! Výborná aj v bezlepkovej verzii, stačí nahradiť múku za bezlepkovú.

Doplňujúce obrázky
Vanilková poézia - ovocná torta s vanilkovým krémom, Recepty na torty, Alexandra Masarova, 1
Celkový čas
2 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama