
Radosť_piecť_radosť_jesť | Dobošová torta
Torta nemusí byť len piškóta s krémom, ale aj ako naše obľúbené zákusky, ktoré pozná každý! Tentokrát bola požiadavka dobošový rez ako torta
Medové pláty: | ||
4 | polievkové lyžice | med |
3 | polievkové lyžice | mlieko |
2 | čajové lyžičky | sóda bikarbóna |
3 | kusy | vajce |
180 | gramov | práškový cukor |
75 | gramov | maslo |
750 | gramov | hladká múka |
Čokoládový krém: | ||
6 | decilitre | mlieko |
225 | gramov | kryštálový cukor |
3 | kusy | žĺtky |
90 | gramov | kakaový puding |
250 | gramov | maslo |
200 | gramov | mliečna čokoláda |
Hmota na poťahovanie: | ||
1 | kilogram | smartflex velvet |
Uvaríme základ na krém, aby pekne vychladol pokiaľ si spravíme pláty. Trošku mlieka odložíme do misky na závarku a zmiešame s pudingom a žĺtkami, zvyšok dáme variť s kryštálovým cukrom, keď začne vrieť primiešame čokoládu, aby sa rozpustila. Potom prilejeme pudingový základ a miešame kým nezhustne. Odstavíme a na vrch dáme fóliu, aby sa nespravila kôrka a dáme do chladnej miestnosti vychladiť. Keď vychladne, primiešame maslo.
Prv než začneme, zapneme si rúru na teplotu 180 stupňov. Pripravíme si formu ako na strednú knihu.
Všetky potrebné suroviny na medové cesto, okrem hladkej múky, navážime do menšieho hrnca. Suroviny v hrnci ohrejeme na "letnú" teplotu. Dávame pozor aby sa hmota neprehriala. Keď máme hmotu hotovú, prisypeme hladkú múku a vypracujeme na cesto.
Cesto odvážime a rozdelíme na 6 častí. Cesto vyvaľkáme tak, aby sme vedeli vykrojiť ho formou. Zvyšky hmoty si spojíme a vyvaľkáme ešte jeden plát, ktorý si odložíme na tenisku.
Pečieme 6 minút do zlatista pri 180 stupňov.
Pláty otočíme a plníme. Trošku si odložíme na potretie torty a tenisku. Dáme do chladničky a tortu zaťažíme. Keď torta dobre zatuhne, obtrieme ju krémom.
Hmotu Smartflex v rukách dobre premiešame, aby bola elastická a mäkká. Pred vyvaľkaním si podsýpame hmotu Majzenou, vtedy sa nám hmota nelepí na dosku. Najlepšie je mať pri sebe meter alebo špagát aby sme si mohli odmerať či máme dostatočne vyvaľkanú hmotu.
Hmotu stočíme na valček alebo rukami prenesieme na vrch torty a opatrne uhladíme najskôr vrch a potom boky torty pomocou žehličky na marcipán. Obrežeme zvyšky hmoty a už len dozdobíme ako chceme. Ja som robila krabicu od topánok.
Tenisku som robila podľa návodu na YouTube.
Obkreslila som si tenisku, Vyskladala som pláty, naplnila, dala dobre zatuhnúť. Potom orezávam podľa makety. Odrezky som postláčala vytvarovala vrch tenisky, celú tenisku som obtrela zvyšným krémom a dala dobre zatuhnúť. Potom som zdobila podľa návodu s hmotou Smartflex. Tenisku som umiestnila na tortu. Trošku čokolády alebo krému dáme pod tenisku, aby sa prilepila na tortu a dobre držala.
Na poťah torty je najlepšia hmota Smarflex! Dobré sa s ňou pracuje, krásne sa naťahuje a dostanete ju v rôznych príchutiach. Na čierny poťah kupujem už rovno zafarbenú na čierno hmotu keďže krásnu čiernu nikdy nedosiahnete aj keby dáte celú farbu. Hmota by bola šedá a z priveľa farby lepkavá.

Radosť_piecť_radosť_jesť

Radosť_piecť_radosť_jesť

Radosť_piecť_radosť_jesť

Radosť_piecť_radosť_jesť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty