
melisa | Kysnuté tvarohové rožky
Výborné tvarohové rožky, len sa tak po nich zaprášilo:))
Cesto: | ||
500 | gramov | hladká múka špeciál |
150 | millilitrov | slnečnicový olej |
1 | kus | žĺtok |
250 | millilitrov | mlieko |
42 | gramov | čerstvé droždie |
1 | čajová lyžička | kryštálový cukor |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
Plnka: | ||
250 | gramov | jemný hrudkovitý tvaroh |
1 | kus | vajce |
1 | kus | vanilkový cukor |
3 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | polievková lyžica | Zlatý klas |
Na potretie: | ||
1 | kus | žĺtok |
1 | polievková lyžica | mlieko |
Kvások: vlažné mlieko, kryštálový cukor a rozmrvené droždie zmiešame a necháme vykysnúť cca 10 minút
Cesto: múku preosejeme, pridáme olej, soľ, žĺtok a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na 5 bochníčkov. Každú časť na doske rozvaľkáme na kruh priemer 26 cm. Nožom prerežeme na 8 trojuholníkov a naplníme plnkou.
Plnku dáme na širšiu časť, cípy spojíme a rolujeme smerom k užšej. Môže byť nutella, tvarohová, orechová plnka, lekvár. Cesto sa môže použiť aj na slanú variantu.
Rožky ukladáme na plech s papierom na pečenie s odstupom, nakoľko zväčšia svoj objem. Povrch potrieme žĺtkom rozšľahaným s mliekom a necháme podkysnúť. Spolu mi vyšlo 40 kusov.
Upečieme pri teplote 200°C 25 - 30 minút alebo podľa potreby.
Po upečení posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty