Kysnutý čerešňový koláč s posýpkou

Pridal/a aramana

Tento koláč z čerešní máme najradšej Áno

Kysnutý čerešňový koláč s posýpkou - recept
Výnos
Porcie
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
30 minút
Celkový čas
1 hod, 30 minút

Ingrediencie

150gramovhladká múka
150gramovpolohrubá múka
1kusžĺtok
1štipkasoľ
200millilitrovmlieko
1⁄2kusdroždie
1polievková lyžicakryštálový cukor
1⁄2deciliterolej
800gramovčerešne
1balíkškoricový cukor
Posýpka:
100gramovpolohrubá múka
100gramovkryštálový cukor
70gramovmaslo

Inštrukcie

Zo stuhnutého masla, cukru a múky si pripravíme posýpku mrvením medzi rukami, pripravenú dáme do chladničky. My máme veľmi radi veľa posýpky, preto robím až z takého množstva.

Pripravíme si kvások .Mlieko dáme zohriať spolu s kryštálovým cukrom, aby bolo vlažné, nie horúce, do zohriateho namrvíme droždie a necháme kysnúť.

Do nádoby kde budeme hnietiť cesto dáme múku, soľ a žĺtko a pomaly zalievame pripraveným kváskom. Nevylejeme celé mlieko, pretože každá múka saje tekutiny inakšie. Trošku mlieka necháme, ak bude treba, dolejeme. Cesto hnietime a keď je múka už napitá mliekom, prilejeme olej a miesime. Ak je cesto moc tuhé, dolejeme aj zvyšok mlieka, aj je príliž riedke, dosypeme múku.

Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste.

Rúru zapneme na 200 stupňov. Plech na pečenie potrieme olejom.

Vykysnuté cesto dáme na plech a rukami ho rovnomerne roztiahneme po plechu, natiahneme ho trošku na kraje ak ideme dávať veľa čerešní. Vykôstkované čerešne poukladáme na cesto a zasypeme škoricovým cukrom. Necháme ešte podkysnúť asi 15 minút. Posypeme posýpkou a dáme piecť. Rúru stiahneme na 190 stupňov a pečieme asi 25-30 minút, kým nie je posýpka zlatohnedá.

Ak sa pečie kysnuté cesto moc dlho, je vysušené.

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
4.833335
Priemer: 4.8 (6 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.