Skvelý jesenný koláčik
Cesto: | ||
175 | gramov | hladká múka |
150 | gramov | práškový cukor |
100 | gramov | mleté orechy |
1 | kus | citrónová kôra |
trocha | soľ | |
3 | kusy | žĺtok |
150 | gramov | maslo |
Náplň: | ||
700 | gramov | jablko |
170 | gramov | cukor krupica |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
2 | čajové lyžičky | vanilkový cukor |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica mletá |
20 | gramov | hladká múka |
60 | gramov | maslo |
Cesto vypracujeme tak, že zmiešame preosiatu múku s cukrom, orechami, citrónovou kôrou a troškou soli, pridáme žĺtky a chladné nakrájané maslo.
Zo všetkých surovín vytvoríme guľu, ktorú zabalenú do fólie necháme minimálne pol hodiny odpočívať v chladničke. Vychladené cesto rozdelíme na polovicu a z jednej polovice vyváľame plát tenký 5-7 mm.
Pomocou valčeka prenesieme cesto do guľatej formy.
Jablká umyjeme, očistíme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky. Vo veľkej mise zmiešame jablká, cukor, citrónovú šťavu, škoricu a vanilínový cukor. Necháme odstáť asi 15 minút, potom primiešame múku.
Zmes dáme do pripravenej formy. Navrch poukladáme kúsky masla.
Druhú polovicu cesta tiež vyváľame a prikryjeme ňou náplň. Koláč potrieme mliekom.
Pečieme pri teplote 180C asi hodinu a pol. Podávame teplé.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty