
sedita321321
Jednochuchý recept na efektný vanilkovo-kakaový koláč so zebrovitým vzhľadom. Výborný tak pre deti, ako aj dospelých.
200 | gramov | cukor práškový |
4 | kusy | vajce |
200 | millilitrov | olej rastlinný |
200 | millilitrov | mlieko |
300 | gramov | múka pšeničná polohrubá |
1 | balík | kypriaci prášok s vínnym kameňom |
vanilkový extrakt | ||
2 | polievkové lyžice | kakaový prášok |
Múku preosejeme, premiešame s kypriacim práškom a rozdelíme na 2 časti. Do jednej misky navážime 175 g na bledé vanilkové cesto, do druhej 125 g na cesto kakaové. Do múky na kakaové cesto primiešame preosiaty kakaový prášok.
Celé vajíčka a cukor metličkou ručne prešľaháme, pridáme olej, mlieko a vymiešame hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej primiešame vanilkovú arómu a múku na vanilkové cesto, do druhej kakaovo-múčnu zmes na cesto kakaové.
Tortovú formu (priemer 24 cm) vyložíme papierom na pečenie, boky natrieme maslom a vysypeme múkou. Do stredu formy nalejeme 2 PL bledého vanilkového cesta, ktoré sa začne postupne rozlievať v tvare kruhu smerom k okrajom. Následne do stredu bledého cesta pridáme 2 PL kakaového cesta a postupne cestá striedavo vrstvíme po 2 lyžiciach vždy do stredu predchádzajúcej vrstvy, čím docielime na koláči zebrovitý vzor.
Keď obidve cestá minieme, na zvýšenie vizuálneho efektu rozdelíme povrch cesta pomocou špajdle od okrajov smerom k stredu na štyri diely a následne každý diel na ďalšie 3 časti. Vznikne efektný vzor.

Koláč vložíme do rúry a pečieme cca 40 minút pri teplote 180 °C. Kontrolujeme špajdľou, najmä v strede formy. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme, potom uvoľníme rám a koláč pokrájame. Dobrú chuť!


- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty