
sedita321321 | Jablkovo-makový koláč z lístkového cesta
Fotorecept na rýchlo upečený, veľký okrúhly koláč z lístkového cesta. Plnený je zmesou maku a jabĺk prevoňaný škoricou, ozdobený mandľovými plátkami a hrozienkami.
Ingrediencie
1 | kus | lístkové cesto |
Maková náplň: | ||
100 | gramov | mak mletý |
1 | polievková lyžica | slivkový lekvár |
2 | balíky | vanilkový cukor |
mlieko horúce | ||
Jablková náplň: | ||
3 | kusy | jablko |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica mletá |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
1⁄2 | kus | banán |
Na ozdobenie: | ||
mandle | ||
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
Postup
Maková náplň: Mletý mak zmiešame s lekvárom, vanilkovým cukrom, podľa potreby zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. Náplň musí mať hustejšiu konzistenciu. Plnku pripravíme vopred, skôr ako sa pustíme do ďalších krokov postupu z dôvodu, aby stihla vychladnúť.

Jablková náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubšom strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame a necháme chvíľku odstáť. Potom prebytočnú šťavu zlejeme a odložíme, jablká ochutíme škoricou a osladíme polovicou nastrúhaného banána. Ak sú dostatočne sladké, banán pridať nemusíme.

Lístkové cesto rozvinieme a necháme na pôvodnom papieri na pečenie. Vykrojíme z neho okrúhly plát o cca 1,5 cm väčší ako je priemer dna formy s vlnitým okrajom (použila som formu o priemere 24 cm). Plát prenesieme do formy na papieri, po obvode cesto spolu s papierom vyhneme na boky a zľahka pritlačíme. Presahujúci papier po obvode odstrihneme do tvaru kruhu.

K vychladnutej makovej náplni pridáme jablkovú a zľahka spolu premiešame. Zmes navrstvíme na cesto uložené vo forme a povrch zarovnáme. Ozdobíme mandľovými plátkami, hrozienkami a rôznymi tvarmi vykrojenými z prebytočného cesta. Nakoniec potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme cca 7-8 minút v rúre vyhriatej na 210 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme.

Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme na mriežke. Potom z formy opatrne vyberieme spolu s papierom na pečenie, ktorý odstránime, koláč preložíme na podnos a pokrájame. Dobrú chuť!

Detail.

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty