Jarná súťaž

reklama

Jablkovo-makový koláč z lístkového cesta

Pridal/a sedita321321 dňa 08. 05. 2025 - 20:58 - Recepty sedita321321
Jablkovo-makový koláč z lístkového cesta, Recepty na koláče, sedita321321

sedita321321


reklama

Jednoduchý recept na rýchlo upečený a veľký okrúhly koláč z lístkového cesta. Plnený je zmesou maku a sladkých jabĺk rozvoniavajúcich škoricou. Koláč je ozdobený mandľovými plátkami a hrozienkami. 

Ingrediencie
1 kus lístkové cesto chladené - rolované
  Maková náplň:
100 gramov mak mletý
1 polievková lyžica lekvár slivkový
2 balíky vanilkový cukor
  mlieko horúce - podľa potreby
  Jablková náplň:
3 kusy jablko sladké
1⁄2 čajová lyžička škorica mletá
1 polievková lyžica citrónová šťava
1⁄2 kus banán
  Na ozdobenie:
  plátky mandľové, hrozienka sušené
  Na potretie:
1 kus vajce rozšľahané
Postup

Maková náplň: Mletý mak zmiešame s lekvárom, vanilkovým cukrom, podľa potreby zalejeme horúcim mliekom a necháme vychladnúť. Náplň musí mať hustejšiu konzistenciu. Plnku pripravíme vopred, skôr ako sa pustíme do ďalších krokov postupu z dôvodu, aby stihla vychladnúť.

 

Jablková náplň. Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubšom strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, premiešame a necháme chvíľku odstáť. Potom prebytočnú šťavu zlejeme a odložíme, jablká ochutíme škoricou a osladíme polovicou nastrúhaného banána. Ak sú dostatočne sladké, banán pridať nemusíme.

 

 

 

Lístkové cesto rozvinieme a necháme na pôvodnom papieri na pečenie. Vykrojíme z neho okrúhly plát o cca 1,5 cm väčší ako je priemer dna formy s vlnitým okrajom (použila som formu o priemere 24 cm). Plát prenesieme do formy na papieri, po obvode cesto spolu s papierom vyhneme na boky a zľahka pritlačíme. Presahujúci papier po obvode odstrihneme do tvaru kruhu.

 

K vychladnutej makovej náplni pridáme jablkovú a zľahka spolu premiešame. Zmes navrstvíme na cesto uložené vo forme a povrch zarovnáme. Ozdobíme mandľovými plátkami, hrozienkami a rôznymi tvarmi vykrojenými z prebytočného cesta. Nakoniec potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť. Pečieme cca 7-8 minút v rúre vyhriatej na 210 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopečieme.

 

Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme na mriežke. Potom z formy opatrne vyberieme spolu s papierom na pečenie, ktorý odstránime, koláč preložíme na podnos a pokrájame. Dobrú chuť!

 

 

Výnos
1 koláč
Celkový čas
35 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

reklama


reklama

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama