
cookerka | Domáci jablkový koláč - Apple pie
Americký "Apple pie" alebo po našom jablčník. Môj je z domácich, ktoré sú sladšie, dala som potom menej cukru. Použila som špaldovú múku. Klasický cukor môžete vymeniť za brezový alebo hnedý. Koláčik je naozaj osviežujúci a výborný!
Cesto: | ||
400 | gramov | špaldová múka hladká |
320 | gramov | maslo |
2 | čajové lyžičky | trstinový cukor |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
60 | millilitrov | voda |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
Na potretie: | ||
1 | kus | žĺtok |
Náplň: | ||
8 | kusy | jablká |
70 | gramov | kryštálový cukor |
70 | gramov | hnedý cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | polievková lyžica | škorica |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
Recept je na formu 28-30 cm
Cesto: Múku, soľ, cukor a maslo vymiesime tak, aby sa mrvilo. Pridáme vajce, citronovú šťavu, vodu a vypracujeme hladké cesto. Dáme na 1 hodinku do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnku
Plnka: Jablká ošúpeme alebo ponecháme neošúpané pre viac vlákniny, nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou, primiešame cukor, vanilkový cukor a škoricu. Jemne premiešame, aby sa jabĺčka obalili zmesou cukru a škorice.
Po vybratí cesta ho rozdelíme na polovicu, rozvaľkáme po jednom na kruhy. Vaľkáme na papieri na pečenie, na ktorom preložíme cesto do okrúhlej formy a papier stiahneme. Cesto vytiahneme po celom okraji formy. Naplníme plnkou a prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou cesta.
Okraje dobre popritláčame, spojíme a popicháme vidličkou. Na záver potrieme koláčik žĺtkom a dáme piecť na 200 stupňov asi 35-40min.
Dobrú chuť!

cookerka | Domáci jablkový koláč - Apple pie

cookerka | Domáci jablkový koláč - Apple pie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty