Jemné makové rožky ktoré ja robím so špaldovej múky vám určite pripomenú chuť a vôňu detstva.

Výnos | |
---|---|
Zdroj | sistersbakery |
Čas prípravy | 45 minút |
Čas varenia / pečenia | 20 minút |
Celkový čas | 1 hod, 5 minút |
Ingrediencie
500 | gramov | hladká múka |
250 | mililitrov | mlieko |
60 | gramov | kryštálový cukor |
50 | gramov | maslo |
1 | kus | droždie |
1 | kus | vajce |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
Ešte potrebujeme: | ||
1 | kus | vajce |
mak |
Inštrukcie
Do teplého mlieka dáme lyžicu cukru a rozmrvíme droždie, premiešame a necháme vykysnúť.
Do misky preosejeme múku, (ja používam špaldovú), pridáme maslo (mala by byť bravčová masť, ak máte doma, dajte), cukor, soľ, vajce a kvások.
Vymiesime na hladké cesto, ktoré sa nelepí na misku. Dáme na dosku a ešte miesime, kým sa cesto neprestane lepiť. Dáme nazad do misky, prikryjeme a necháme kysnúť podľa tepla - pol hodinu až 45 minút.
Cesto si rozdelíme na 12 častí, každú premiesime a vytvoríme z nich guľky, ktoré zase necháme kysnúť.
Každý bochníček po jednom stlačíme a natiahneme, vyvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a natesno zrolujeme. Každý rožtek ešte pogúľame aby sa predĺžili. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme ich ešte chvíľku podkysnúť.
Pečieme na 180 stupňov asi 20 minút, tesne pre pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celým makom.

Recepty:
Základné ingrediencie:
- prečítané 1032x
- Pridať nový komentár