reklama

ovocné želé

veja , 25. 06. 2011 - 07:43

reklama

Ahoj šikulky, chcem dnes na tortu použiť ovocné želé len mám jednu dilemu. Niekde som počula, že nie zo všetkého ovocia to ide. Resp. keď sa dá do želé šťava z niektorého ovocia tak nestuhne!!!!
Isto viem že sa nesmie používať do želatiny ananásová šťava...A čo malinová to ide? Normálna čerstvá malinová šťava miesto vody do želé išlo by to alebo nemám pokúšať - nám taká neochutená želatina nechutí a umelé príchute nechcem...
Ďakujem. Veja

Pozrite si aj


reklama


reklama

Tak to som teda zvedava aj ja. Ale neviem ci poradim, no predsa, kamaratka davala zelatinu minule do popucenych brusnic. Ale je pravda,ze boli kompotovane, a navyse nepotrebovala super tuhu zelatinu...chcela iba na zvlcenie korpusu taku polotekutu. A myslim si ze malinova stava, by to mohla zniest, ked aj jahody to znesu...ak inak nepojde vyskusaj na troske ... Nech sa podari!!!

Lorna, So, 25. 06. 2011 - 10:40

Ananásovú bežne používam na nepečené smotanové torty a nikdy sa nestalo, že by nestuhla.. Čo viem, len s kiwi vraj želatína zle spolupracuje, ale neskúšala som..

selenka, So, 25. 06. 2011 - 12:05

Akekolvek kompotovane ovocie sa so zele moze kombinovat. Co sa tyka ananasu a kiwi, so zetatinou robia problem iba surove, pretoze obsahuju enzymy peptidazy, ktore zelatinu rozkladaju. Sterilizaciou ovocia pri kompotovani sa vsak aktivita akychkolvek enzymov znici, takze ananasovy kompot nebude robit ziadnu sarapatu Úsmev

veja, So, 25. 06. 2011 - 13:15

OK, takže ak to dobre chápem tak ak tú šťavu trošku povarím problém by nemal byť? Vyskúšam a dám vedieť ako to s tým malinovým želé dopadlo. Ďakujem všetkým za reakcie. Inak surový ananás mám vyskúšaný že nieje dobrá voľba ale mne nefungoval ani ananásový džus do želatiny - tiež to slabo tuhlo...A to bol 100% krabicový takže sterilizovaný bol - asi nie je ananás ako ananás :o)

selenka, So, 25. 06. 2011 - 13:29

asi zalezi, ci sa dzus len pasterizuje alebo sterilizuje. Pri pasterizacii sa totiz napoje ohreju len tusim do 75 stupnov, co staci na znicenie bakterii, ale niektore enzymy si mozu aktivitu zachovat. Sterilizacia je vsak uz doslova prevarenie a to casto este pri vyssom tlaku a pri takych podmienkach uz proteiny (teda aj enzymy) detanutuju a stracaju svoju aktivitu. Ale je pravda, ze vsetko zalezi aj na konkretnom enzyme Úsmev

Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe jeee aká si informovaná (nič v zlom) len porovnávam tvoje vedomosti s mojimi. ja som sa dnes konečne dočítala, že aký je rozdiel medzi lekvárom a džemom. Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev Hambím sa Hambím sa Hambím sa

selenka, So, 25. 06. 2011 - 19:45

Katka, ani nie ze informovana, skor profesionalne deformovana Veľký úsmev ja som totiz molekularny biolog a prave dokoncujem doktorat z biochemie Chichocem sa

Hneď som si myslela, že taký príspevok mohol dať iba profesionál, či profesionálka. Pohoda
A čo sa týka ovocia, na želatíne je aj písané, s ktorým ovocím sa nemá kombinovať. Aspoň ja som sa to dočítala na obale tej, ktorú som používala. Tiež spomínali iba čerstvé kiwi a čerstvý ananás. Áno

Selenka, drzim palceky, tak nech ho uspesne dokoncis!!! A aj nadalej nas potom usmernis ako je to vlastne s tym nepodarenymi enzymami! Som rada, ze sa v kruhu cukrarociek nachadza aj niekto kto nas odborne vedie k novymi poznatkom, a rozsiruje nas obzor!!! Úsmev Selenka naozaj velka vdaka, si zlatucka!!! Úsmev Zelam naozaj vsetko dobre!!!

selenka, Ne, 26. 06. 2011 - 13:23

Jeej Majuska si strasne zlata, dakujem Úsmev teraz mi naozaj dobre spravi akakolvek psychicka podpora, uz by som to mala najradsej za sebou a opat mala cas aj na torticky. Posledny mesiac totiz vobec nepeciem Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama