reklama

nieco o podnikani v cukrarskej vyrobe


reklama

Mile cukrarky, z casu na cas sa tu objavia reci o tom, kto koho nabonzoval na hygienu alebo zivnostak, ze doma pecie a berie za to peniaze. Vacsinou sa tema ukonci konstatovanim, ze ved pecieme sice doma ale nedosahujeme nejaku pomyselnu hranicu nezdanitelneho prijmu a podobne. TOTO SA CUKRARSKEJ VYROBY NETYKA! Zakon hovori, ze cukrarska zivnost plati medzi remeselne zivnosti a aj v pripade, ze splnite vsetky podmienky na jej vydanie (t.j. vyucny list alebo minimalna 10 rocna prax v odbore alebo akreditovane preskolenie a NASLEDNA 2 rocna prax v odbore) na prevadzkovanie cinnosti musite splnit dalsie podmienky. CUKRARSKE PODNIKANIE JE TOTIZ EPIDEMIOLOGICKY ZAVAZNOU CINNOSTOU!!! a ZO ZAKONA MATE POVINNOST PODNIKAT V SAMOSTATNEJ CUKRARSKEJ PREVADZKARNI. Tato musi byt samozrejme hygienicky vyhovujuca a splnat napriklad podmienky : dva vchody, hygienicky vyhovujuca otestovana voda, dostatocny prisun teplej vody, priestor na umyvanie riadu, STAVEBNE ODDELENE MIESTO S UMYVADLOM NA VYKLEP SUROVYCH VAJEC, samostatne WC s umyvadlom, skladovanie potravin, SAMOSTATNA CHLADNICKA NA VAJCIA, chladnicky na suroviny, chladnicky na hotove vyrobky, zmluvy na odvoz odpadov, pracovne plochy na jednotlive cinnosti (suroviny, polotovary, plnenie vyrobkov, balenie, distribucia..)A napriklad ziadna cukrarska vyroba si nedovoli piect napriklad z domacich vajec, ktore su mimochodom niekolkonasobne viac napadnute salmonelou. Je fajn, ze je na Slovensku tolko ciernej cukrarskej prace, ale potom sa necudujte, ak naozaj pojdete do basy, ked sa Vam podari nakazit nejaku svadbu. A to nielen za nelegalne podnikanie, ale aj za vseobecne ohrozenie. Lebo darmo ste cistotne az az.. uplne staci ak strcite hotovu tortu do chladnicky, kde mate co len jedno vajce v skrupine alebo staci aj vajcovy karton...


reklama


reklama

Tinca, Po, 27. 05. 2013 - 16:58

Cukrarka1 čaves,neviem síce čo presne si týmto príspevkom chcela povedať,len mi povedz ty za seba ,keď si pečieš doma zákusky alebo torty napr.pre rodinu máš, všetko to čo si vymenovala?Keď máš svoju cuk.výrobňu tak je to ok ,ale keď by si si piekla len pre najbližších tak to by som sa ti čudovala.V takom prípade by to musela mať asi každá žienka ,ktorá pečie nemyslíš?

jojinka, Po, 27. 05. 2013 - 17:05

suhlasim, nik mi nič nemože ked pečiem len rodine a znamym... vlaastna rodina by ma aj tak neudala, keby bolo niečo pokazene, čo sa mi pri takom množstve tort, ake som napiekla,ešte nestalo..

pepko, Po, 27. 05. 2013 - 17:11

ááááá máme tu opäť pár povzbudivých viet. Dosť dobre nechápem čo bol úmysel tohoto článku. Mám taký dojem, že sa tu stretávajú žienky, ktoré NEPODNIKAJÚ v oblasti cukrárenskej výroby, ale pečenie je ich hobby. Musím citovať jednu Vašu vetu, pretože tá ma pobavila najviac " Je fajn, ze je na Slovensku tolko ciernej cukrarskej prace, ale potom sa necudujte, ak naozaj pojdete do basy, ked sa Vam podari nakazit nejaku svadbu". Prepáčte, ale myslím si, že si vôbec nemyslíte, že je to FAJN. Je mnoho, mnoho profi prevádzok, ktorým sa podarilo "nakaziť" zákazníkov ( nemocnice, reštaurácie, jedálne). Môj názor je ten, že žienky si doma dávajú väčší pozor, ako v profi prevádzkach. A to že nedodržujú zákon, ako píšete Vy ešte neznamená, že to robia zle. Síce nepoužívajú predpísané pravidlá, ktoré platia pre činnosť epidemiologicky závažnú, nemajú stavebne oddelené priestory, nevedú o tom záznamy, nemajú vypracované HACCP..... ROBIA TO PRIRODZENE A NAJLEPŠIE AKO SA DÁ. A mnohokrát čistejšie, aj keď bez dokumentácie....
A v tom je rozdiel medzi výrobkami od týchto žien a profi prevádzou. Tieto výrobky majú SRDCE a sú robené s láskou a chuťou, niečo nové vyskúšať, ukázať ..... Ak ich nemáte v úmysle povzbudiť, vôbec si ich nevšímajte. Stále existujú minimálne 2 možnosti . Aj v tomto prípade je to tak. Ak by som potrebovala tortu, zákusky, stále mám možnosť voľby: cukrárenska výroba , alebo žienka, ktorá pečie doma. Nechajte to na ľuďoch! Slnko

nie nepeciem doma pre rodinu, ale mam sama pre seba otvorenu cukrarsku vyrobu a isla som do toho (napriek prehnanej legislative) preto, lebo nechcem byt podvodnicka. Chcem si robit ferovu reklamu, mat ferove ceny aj kvalitu a moct sa kedykolvek pozriet do zrkadla. Je rozdiel piect pre rodinu a priatelov a je rozdiel mat stranky, cenniky, piect na svadby a oslavy a neplnit ani najzakladnejsie hygienicke pravidla, neodvadzat dane, odvody. Samozrejme, ze necham na ludoch koho si vyberu a ani nebudem nikoho anonymne udavat, len som chcela, aby sa kazdy, skor ako zacne cokolvek v tejto krajine kritizovat - hlavne zlodejov a podvodnikov - zamyslel kam by sa zaradil on. Kazda kvapka robi more.

stefi_k, Po, 27. 05. 2013 - 17:26

a keď sa ta môžem opýtať jak si schopná dodržať podnienky stanovené HCCP ?

je to tazke, ale da sa to.. na zaciatku to bol zabijak, na kazdu cinnost ina plocha, mat dobre nastavene teploty v chladnickach, nic nemrazit, neodkladat kremy, pouzivat jednorazove potravinove kartonove obaly, mat umyvadla, nepouzivat handrove utierky a tak dalej.. nerobim nic do zasoby a vsetko ide hned prec.. na vajcia mam samostatnu malu miestnost.. iste, ze ked som piekla doma pre rodinu bolo to ovela jednoduchsie, ale chcela som si konickom zarabat

stefi_k, Po, 27. 05. 2013 - 18:02

musím ta sklamať ale je to nemožné, jak zabraňuješ krížovej kontaminácii ?? napr zamestnanec ktorý rozbíja vajicia by nesmel prechádzať oddelením v ktorom sa finalizuje, pretože jeho odev je kontaminovaný ani sa prezlikať v jednej šatni a podobne. dalšou krízou sú toalety nesmely by dvere mať klučky pretože zamestnanec otvorí dvere ide na toaletu umyje si ruky zdezinfikuje alkoholom ale zase sa dotkne klučky ktorá je ..... Osobne som zatial videla jednu potravinársku výrobu, ktorá zodpovedala požiadavkam HCCP, ale tam keď si chcela isť na určitý pracovný úsek musela si dať ruky pod zdezinfekčku potom pod skener či sú naozaj bez bakterií a potom si sa dostala až k rukaviciam a to ani nehovorím aké srandy používaly na obuv a alebo odevy.

cesta z vajcovne je spravena tak, ze sa ide priamo do spracovania surovin, potom v smere k distribucii k spracovaniu produktov, na konci je chladnicka na hotove vyrobky a za nou vychod distribucie. Nekrizuje sa mi nic. Vo vajcovni je specialna zastera na stene, do ktorej sa nasunu ruky a pracuje sa s vajcami. V nerezovom stole je priamo aj umyvadlo a pod nim vajcova chladnicka. Vajcovna je hned pri zasobovacom vchode. Co sa tyka WC, za vyrobnou castou je chodba, v ktorej si odlozim vrchny ochranny odev, na WC je umyvadlo s dezinfekciou na ruky a vonku na chodbe je tiez umyvadlo s dezinfekciou na ruky. Az potom si dam naspat ochranne zastery a sietku na hlavu. Ani hlavne zasady sa doma dodrziavat nedaju.

stefi_k, Po, 27. 05. 2013 - 19:03

doma sa nezvyknú zdržiavať imunorezistentné bakterie, vo výrobnach niekedy áno, neviem o tom že by napríklad v domácich podnienkách spustil kontámináciu legionelami ale vo výrobni z klimatizáciou je to možné. dalej priama kontaminácia salmonelami prostredníctvom vajec je relativne zriedkavá, večšina salmonel sa prenesie sekundárane nie? robila si už niekedy kultivačné vzorky pracovných ploch, rúk a podobne divila by si sa čo sa ti hemží pod rukami.

ano rozumiem.. preto nemam ziadne prstene, kratke nechty, dokladne dezinfikujem ruky aj medzi prstami - dostatocne dlho, dezinfikujem pracovne plochy, pouzivam certifikovane roztoky do umyvacky riadu, vajcia mam zo slovenskeho ovogalu.. aspon robim co sa da.. a v domacich podmienkach mozem kontaminovat vyrobky ci na pracovnej ploche od napriklad masa, alebo v chladnicke, alebo od handry.. alebo od spongie v dreze, ktora je fajnovym nosicom.. a kultivacne vzorky mi robila hygiena..

stefi_k, Po, 27. 05. 2013 - 19:48

však to je ta sranda čím viac čistíš tým je vačší výskyt imunorezistentných druhov, ale čo už. len tak by ma zaujmalo v kolkatích vačších vyrobnach si bola ?

stefi_k, Po, 27. 05. 2013 - 20:00

však to je ta sranda čím viac čistíš tým je vačší výskyt imunorezistentných druhov, ale čo už. len tak by ma zaujmalo v kolkatích vačších vyrobnach si bola ?

a este som zabudla, ze pochybujem, ze niektora z domacich "podnikateliek" ma urobene lekarske testy, ci nahodou nie je nosicom..

ajka82, Po, 27. 05. 2013 - 20:31

zaujimava debata Mrkám aj ked peciem len rodine a kamaratom, a doma, tak pre svoj vlastny dobry poocit mam aj hyg. preukaz na pracu s potravinami, dezinfekcne prostriedky ako na ruky aj na pracovnu plochu, ako pises certifikovane a dalsie veci ...len ten priestor mi chyba, kedze na tom nezarabam, nebudem platit vysoky prenajom len aby svokra napriklad alebo kamoska z dectva mala torticku z vyrobne schvalenej hygienou Hambím sa

ajka82, Po, 27. 05. 2013 - 20:40

no ale ako tak citam dalej, mohli ste ten prispevok trosku inac podat, hlavne koniec, ked uz ste chceli napisat pravdive informacie...naozaj maju poniektore dievcence pravdu, vyzera to tak, ze tu chcete vystrasit vsetky a tak trochu sa aj vystatovat tym, ze ste sa dali do podnikania v cukrarstve a ze vam to v pohode preslo, kedze je to niekedy dost tazke zrealizovat v podaktorych priestoroch... Mlčím

stefi_k, Ut, 28. 05. 2013 - 08:36

ide o to že HCCP bolo vytvorené NASA na zabránenie kontaminácie, možno oni to zvládajú dodržať ale za normálných okolnosťi hmm... Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe . robily sme z koleginou kultivácie a čudouj sa svete čo nám vyrástlo samozrejme má to všetko normu /kolko mikroorganizmov a čoho tam smie byť/ zo srandy sme par testov zobraly domov pod motom kto nazbiera viac Chichocem saChichocem sa/niekedy sa naozaj asi nudíme/ a nezvládly sme to moja domáca pracovná plocha je čistejšia jak pracovný pás ktorý sa zdezinfikuje alkoholom /pričom u nás v robote platí zákaz používať saponáty, chlórové čističe a pod na výrobné pasy to nechovorím o podlaháh/. z toho vyplýva že doma máme čistejšie a pritom doma používam jarovú vodu. a neviem nakolko dotyčná cukrárka pozná výroby a to nie len cukrárské ale všeobecne potravinárske pretože povačšine v týchto výrobnach je bordel ktorý doma nie sme schopný ani zdaleka vyrobiť a to nie preto že by sa neupratovalo ale preto že stroje nie je možné po každom použiťí odpratať a umyť aj stroj aj jeho okolie, čo doma nie je problém. pričom by som kludne tvrdila keď niekdo pečie doma a má dodržanú čistotu vystavuje konzumentov podstatne nižšiemu riziku ako výrobna. napriklad náme v robote kartonáž oddelenie sklodovania kartonov nie jedna malá mistnosť ale tri haly kde máme myši minule sa bavím z deratizérom že aj by s tým mohol dačo spraviť a on na to však ste v norme a na 100% ich otial aj tak nedostanete čo dodať, máte niekdo doma taký problém? velmi pochybujem. tak si myslím že dotyčná až taký velký prechlad nemá.

ja dotycna podotykam, ze nie som velkovyroba s halami ale mala cukrarska dielna, kde dokazem udrzat poriadok ako treba.. nemam ani mravce, ani mysi a nepotrebujem deratizera.. preco na mna zase hadzete extrem? ja som nevymyslela ani haccp ani zakony a pravidla, preco mam byt teraz zodpovedna za to, ze vy skladujete kartony medzi mysami?!! mna velkovyroby nezaujimaju, ani neumyte stroje.. robim rucne a mixer si umyvam po kazdom pouziti! ako toto suvisi s nerespektovanim pravidiel? robim cisto a poctivo aka kazda doma, co okrem toho ze je sikovna, ma stranku, ponuka kde moze este, len jej chyba legalizacia...

stefi_k, Ut, 28. 05. 2013 - 11:01

ani naša firma nezačala ako velkovýroba, keď budeš mať možnosť expandovať tak nebudeš??? a pasce na myši a potkany podla legislatívy musíš mať či ich máš alebo nie, tak ako aj lapače na mole. chcela by som vidieť jak po každom použiťi umyvaš a majme rozoberáš 30 m dlhy výrobný tumel a to nemáme jeden, samozrejme miešačky a davkovače sa umyjú ale linka. a keď ta velkovýroby nezaujímajú tak mi povedz odkial berieš suroviny?? a len tak pre srandu vieš že existuje norma ktorá udáva kolko zviškov chrobákov a bordelu môže byť v kakau. to že teba štve niekto kto ti fušuje do kšeftu s tým mi nič nenarobíme a ty sa tu dosť staviaš nad ostatných bez toho aby si mala reálny prehlad. pred pár rokmi sa robilo bez sietok na hlave, bez rukavic, na drevených plohách atď tiež neboli epidémie na každodennom porietku či? niekedy sa čudujem že ludstvo prežilo vôbec!!! už taky ocot je fajn zdezinfekčný prosteiedok či?

Podla HCCP musi deratizer deratizovat celu vyrobu raz do roka.Ak dodrziavate HCCP tak by ste to mali vediet.Ci uz mate mysi,mravce, alebo nemate

ajka82, Ut, 28. 05. 2013 - 10:17

ty mas takuto zabavnu pracicku? Áno takze si usetrim sily a sostanem iba len pri jarovej vode a pred pracou nemusim dezinfikovat Vyplazený jazyk ale tak to ma nakazil asi moj mm a svokra takymto niecim, svokra by si davala aj sterilne krabice priamo domov nosit na torty pre nich, nemoze byt z obchodu z fornetov alebo tyciniek Chichocem sa

stefi_k, Ut, 28. 05. 2013 - 11:27

niekedy hej PohodaPohodaPohoda najma ked sa nudíme. ja nehovorím že netreba dodržiavať hygienu sem tam aj ta dezinfekcia neuškodí ale na druhej stane čo obsahujú niektoré zdezinfekčné prostiedky ? tiež dost jedu či ? ja keď tak som za ocot a alkohol ako dezinfekciu ale o tomto sa dá dosť vela polemiovať. hlavné je že nás pečenie baví a este vac konzumovanie Vyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazykVyplazený jazyk

kurka69, Po, 27. 05. 2013 - 17:26

Zase jeden z príspevkov, ktoré slúžia len na poburenie. Doporučovala by som vôbec na to nereagujte.

ano kurka, najlepsie je nereagovat a hrat mrtveho chrobaka. neviem preco su vsetci taki pobureni, ked len niekto povie pravdu.. ja vobec na nikoho neutocim a tesim sa sikovnym zenickam, ktore nakrmia svoje rodiny, ale niekde je hranica, chapes?

Dufam, ze vy doma nevarite, ale sa chodite najest do restauracie, lebo aj to podlieha HCCP a dodrziavat ho pri vareni je takisto zlozite ako aj pri peceni.Aj ja mam cukrarsku vyrobu a to dost velku a prisne dodrziavame HCCP, ale memam a nikdy ani nebudem mat nic proti tomu ked niekto pecie doma.Ked je niekto sikovny preco by to nemohol robit.Nie kazdy chce mat cukrarsku vyrobu.

Lenny, Po, 27. 05. 2013 - 17:38

Milá pani cukrarka 1 asi Vám ta vaša firma veľmi nevynáša ,kedže máte čas písať podobné príspevky.Mnoho podnikateľov na slovensku nespĺňa ani základne hygienické predpisy a fungujú...v prípade problému poplatia hygienu ...alebo majú kontroly dopredu hlásené...A pri tých podvodníkoch som sa pobavila najviac...kedže tí čo schvaľujú zákony okrádajú tento štát najviac....A ak máte toľko času písať sem podobne príspevky ,mali by ste si nájsť čas prečítať ,pre koho je táto stránka určená.... Veľa žienok má minimálnu mzdu a nevidím v tom nič zle ,keď si pár korún privyrobia...

skoda, ze ja som ta najhorsia.. ja zakony tohto statu nevymyslam, ja ich len dodrziavam.. a iste poznate cele spektrum tejto stranky, aj sikovne zeny, ktore robia pre seba a pre rodinu a aj sikovne spekulantky, ktore tu na fore riesia svoje vysluchy na policii, kvoli masovej produkcii.. preco sa vsade maju dodrziavat pravidla, len v cukrarstve nie? preco ked sa ozvem, uz so mnou rozpravate urazlivo a ironicky? dnes mam cas pisat na toto forum, lebo uz som sa vyspala po nocnej, kedy som sama rucne a bez strojov z kvalitnych surovin upiekla na dnes rano 20kg 10 druhov malych kolacov.. len preto, ze som isla do rizika a splnila vsetko co treba peciem horsie a bez srdca? Keby som to srdce nemala, nikdy by som nenasla odvahu!

skoda, ze ja som ta najhorsia.. ja zakony tohto statu nevymyslam, ja ich len dodrziavam.. a iste poznate cele spektrum tejto stranky, aj sikovne zeny, ktore robia pre seba a pre rodinu a aj sikovne spekulantky, ktore tu na fore riesia svoje vysluchy na policii, kvoli masovej produkcii.. preco sa vsade maju dodrziavat pravidla, len v cukrarstve nie? preco ked sa ozvem, uz so mnou rozpravate urazlivo a ironicky? dnes mam cas pisat na toto forum, lebo uz som sa vyspala po nocnej, kedy som sama rucne a bez strojov z kvalitnych surovin upiekla na dnes rano 20kg 10 druhov malych kolacov.. len preto, ze som isla do rizika a splnila vsetko co treba peciem horsie a bez srdca? Keby som to srdce nemala, nikdy by som nenasla odvahu!

Zaujimavé dnes máš čas na písanie a aj na zaregistrovanie,ja torty nepečiem len kolačiky pre nás doma, som tu už asi 2 roky zaregistrovana,chodím sa sem kochat, ale taketo som tu ešte nezažila.Pripada mi to ako by si žienky strašila.Trošku sa zamysli nad sebou čo píšeš.A hlavne som nepochopila prečo si to napisala.

napisala som to ako informaciu pre vsetkych, mozno sa niekomu pri rozbiehani zivnosti zide.. a ze som pichla do osieho hniezda asi mrzi najviac tie, ktore robia nelegalny cukrarsky biznis vo velkom a skryvaju sa za torty pre rodinu.. iste ze ma to stve a prajem vsetkym portalom, kde sa zdielaju pekne prace len to najlepsie.. a sikovnym zelam, aby sa im darilo..

Katka74, Po, 27. 05. 2013 - 19:02

no, milá cukrárka 1.....tento tvoj príspevok vôbec nebol o tom, ako chceš poradiť, a pomôcť, ale práve naopak...potrieť všetky dievčatá, ktoré tu sú, a ktoré to robia pre radosť....a doslova sa tu vyhrážať basou, je z tvojej strany úbohé....nakazili aj profesionáli, kuchyne detských jedální, nemocníc, atd....polské sušené vajcia.....a je za to niekto odsúdený? ....je to presne tak, ako písali dievčatá, že ked sa mi nedarí, tak musím útočiť dookola...načo bolo dobré rozvíriť takúto diskusiu?...čo si tým sledovala? ...poviem toľko, že určite nič dobré, a do kolektívu týchto skvelých žienok určite nepatríš...tu si radíme ako rodina, delíme sa o malé úspechy a neúspechy....a opýtam sa ťa- ako si ty začínala?...piekla si pre rodinu? Pohoda

ano piekla som pre rodinu.. a nepotieram vsetky dievcata preboha, dokola rozpravam o nelegalnom cukrarskom biznise, tak neviem preco reagujete ak sa vas to netyka..

Katka74, Po, 27. 05. 2013 - 19:34

tu sa táto téma čo si napísala týka asi každej...teda kočky a chlapci čo sú registrovaní na tejto stránke to robia pre radosť rodine a svojich blízkych....a teda neviem načo tu píšeš o čiernom biznise, a načo bolo dobré túto tému tu hodiť...potrebuješ sa odventilovať od problémov? ....vyzerá, že si v koncoch, a podnikanie ti nejde....lebo keby si mala toľko práce, tak by si tu nemala čas každej odpisovať na jej komentár....tu sú dobrosrdečné baby, ochotné poradiť, a podeliť sa o svoje skúsenosti, a nie sú zvedavé na tvoje výlevy...a napríklad taký časopis TOM si kupuješ?

prepac. ale ja to vidim takto,: si nazlostena na zienky, ktore peciu v tvojej blyzkosti a tebe to obera o trzbu. rozumiem, ty platis dane, mozno ze aj najom, mala si vysoke naklady na zriadenie prevadzky, ale to je riziko podnikania, ze niekde za rohom pride niekto, mozma ze aj lepsi, alebo aspon taky dobry ako ty a potom si tam kde si nechcela. tu chodime, aby sme sa potesili vytvorami- sikovnich zienok, poradili si. prosim, ukaz aj ty svoje prace a tes sa z druhych prac. dakujem za precitanie, neber to v zlom.

ano emilia, mozno mas ciastocne pravdu, hned vedla v ulici je "cukrarka" s nerezovou vyrobnou, s pecami od spodku az po strop, predava na kila kazdy den, na cenniku nema ani meno ani telefon, aby sa nedal identifikovat a robi si reklamu aj tu cez torty od mamy, ma vlastnu webovu stranku.. a o dve ulice je dalsia, ktora tu aj na svojej stranke ponuka 10 kilove svadobne vysluzky.. isto nie pre rodinu.. neviem aka situacia je napriklad v bratislave ale v malom meste je to vidiet este viac.. mozete hned zacat utocit, ze keby som robila lepsie a krajsie ako oni nemusim sa bat konkurencie isto, lenze to nie je len o tom.. vzdy boli v minulosti babky, ktore piekli na svadby, lenze doba sa zmenila a kto nie je ochotný to akceptovat, tak musi niest riziko, ze raz ho to dostihne..

Tinca, Po, 27. 05. 2013 - 17:43

Cukrarka 1 nebojíš sa ty náhodou tak trošku aj konkurencie? Pohoda nemyslím mojej Váľam sa od smiechu po podlahe ,ale iních tu žienok veeeeeľmi šikovních a konkurencie schopních :)

pre mna je konkurencia ten, kto dodrzuje pravidla a nie ten, kto sa skryva a zo strachu si na svoju ponuku nemoze napisat ani svoje meno ani kontakt

myslim ze nik sa neskryva podla mna je tu spusta maminek na materskej co si takto privyrabaju a podla mna je to v poriadku keby stat platil tak ako ma tak by to nemuseli obycajni ludia robit nacierno Mrkám

A vlastne môžeš mat nejaku konkurenciu??? Pečieš niečo vôbec???
Daj par obrazkov vlastnej vyroby a potom mudruj, čo sa tyka kontaktu tak ty ho tu tiež nemaš a dokonca si tu len par hodim tak o čom vlaste rozpravaš?

hacky, Po, 27. 05. 2013 - 21:56

Bingo!!!! Chichocem saChichocem saChichocem saChichocem sa vsak to je jasne...dnes uz pecie kazda hmmm,tazka tema pre mna od niekoho kto je 5 hodin zaregistrovany a robi bu-bu-bu .pockam si na iny prispevok napr.od Aliosky TlieskamTlieskam

AnnaK, Po, 27. 05. 2013 - 17:55

no jasne,niekto sa len teraz zaregistroval a uz ide hrat mudreho..takich ludi mam najradsej..nie kazdy ma na to,aby zacal podnikat (nema vstupny kapital,alebo potrebne vzdelanie,alebo hocico ine),ak si sa ty na to dala,tak ti drzim palce,ale nevylievaj si tu svoju zlost alebo frustraciu za nieco,za co mi nemozeme a neurazaj nas..

joj dievcence milene, ako sa nam ta diskusia zvrtla.. urazit sa mohol iba ten, kto sa v mojich slovach nasiel.. zelam ti vsetko dobre.. nevylievam si frustraciu, iba zistujem, ze stale sme negramotna krajina a vidim, ze nie ste schopne ani len pripustit, ze nieco nie je v poriadku.. radsej ma postavite na hranicu.. v pripade, ze sa chcete niekto opytat na podrobnosti a postupy ako si vybavit cukrarske podnikanie, kludne sa pytajte..

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama