Kopcova torta
Pozrite si aj
piecť na miernom stupni, nie v horúcej rúre. Trvá to trošku dlhšie, ale upečie sa krásny korpus.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som uz citala vsetko mozne..zacat piect na vyssej teplote,potom znizit a dopiect,ale nikdy nie naopak,pretoze zvysenie teploty vaj vyduva tortu,potom som citala,ze pred pecenim treba tortu vo forme rozotriet od stredu ku krajom,ale jednoznacne najviac u mna zabralo,ze po upeceni ju hned vyklopim "hore nohami" a chvilu ju tak necham,aby sa vyrovnala.to vzdy pomoze.potom ju preklopim naspat a necham vychladnut.tak nech sa dari
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tento problém musíš riešiť už pri liatí cesta do formy. Musíš ho nalievať rovnomerne do všetkých strán a nakoniec keď už máš celé cesto vo forme, tak stierkou "popresúvaj cesto" z prostriedku ku okrajom. Vznikne ti v strede malá priehlbina, ktorá sa pečením vyrovná. Keď aj napriek tomu budeš mať kopček, tak ho môžeš zrezať a zjesť alebo upečenú ešte horúcu toru prevrátenú hore dnom vyklop na drevenú podložku a nechaj vychladnúť - trochu sa ti ten kopček váhou korpusu vyrovná.
tak nech sa ti darí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten kopec sa urobí vtedy, keď je rúra príliš horúca. Cesto na okrajoch sa rýchle zapečie a nemá čas vybehnúť. Cesto v strede sa prepečie neskôr tak vybehne a je z toho klobúk.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
môj návod
nikdy nerobím že od stredu ku krajom
ale nalejem cesto, stierkou prejdem krizom krážom cez celú formu, pár krát nadvihnem a jemne buchnem s formou a pár krát ju v rukách pootočím - cesto sa vyrovná a keď chcem vyšší korpu tak pečiem napr. 3x po 1 diely alebo 1x 1 diel a 1x dvojdiel a ten prekrojím alebo ked mám čas tak dám celý korpus naraz a pečiem najprv na 150 a asi tak po polovici zvýšim na 170 niekedy ani to netreba a ked sú formy menšie tak rovno na 170 na nižšom len ked mám veľký plech alebo veľkú formu aby sa to prepieklo.
vyberiem, kopce nie sú a otočím a tak nechám vychladnúť a sú rovné z každej strany jedine sú trošku šikmé lebo mám zle vyspádovanú rúru.
ale len na spodu formy mám papier na bokoch nič - mne to robievalo ked som vymastila boky formy
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
presne ako vraví Timea,pobuchať,otrepať riadne a nemastiť okraje.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja peciem pri 150°- 30 min circa, korpus je vzdy pekny..... pozor na vysoku teplotu...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem kocky, ja som to stierkou zarovnala, ale vybehol ten stred. Lenze ja som piekla pri 180 stupnoch, cize asi to je vela, tak budem nabuduce pri 150 a snad sa to podari.
Tak som trosku zaimprovizovala a urobila som z toho kopcek.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ovka ja vyhrejem na 250 stp.,ked vlozim tortu do rury tak znizim na 150,mala by sa vkladat do horucej rury,pomali piect...moje skusenosti..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ovka, super vyriešené niekedy by si chcela, aby to tak vyskočilo a ani za svet...Deťom sa určite páčila. Ja dávam do rúry vyhriatej na 180 stupňov, keď sa nechytá na špajlu- drievko, vyberám z rúry, obkrojím nožom kraje a spolu s papierom vyložím hore nohami na doštičku, nechám vychladnúť a stiahnem papier.ykorpus je rovný a ľahko sa dá stiahnuť kôrka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte kocky, neviete mi poradit? Nie som moc zdatna pekarka, torty peciem tak 2x do roka detom na narodeniny. Minule ked som piekla, torta mi vybehla tak do kopca, proste nebola na vrchu rovna, ale okraje nizke a v strede vyvysenina. Co mam robit, aby vysla torta pekne rovnomerne aj na krajoch, nie len v strede? Na co mam davat pozor, resp. kde som mohla urobit chybu?