
Tradičný americký jablkový koláč, ktorý poteší aj slovenské mlsné jazýčky. ;)
Cesto: | ||
400 | gramov | hladká múka |
1 | čajová lyžička | soľ |
2 | čajové lyžičky | kryštálový cukor |
350 | gramov | maslo |
1 | kus | vajce |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
60 | millilitrov | voda |
Na potretie: | ||
1 | kus | žĺtok |
Plnka: | ||
10 | kusy | jablká |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
80 | gramov | kryštálový cukor |
80 | gramov | hnedý cukor |
2 | čajové lyžičky | škorica |
2 | čajové lyžičky | hladká múka |
Cesto: múku, soľ, cukor a maslo zmiesiť tak, že vzniknú omrvinky. Pridáme vajce, citron.šťavu, vodu a spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do fólie a na 1 hod do chladničky.
Potom si rozdelíme cesto na polovice, rozvaľkáme na kruhy, jednu časť do okrúhlej formy priemer 28 cm, trochu do výšky vytiahnuť okraje. naplniť plnkou a prikryť druhou časťou cesta.
Okraje dobre popritláčať, popichať vidličkou, potrieť žĺtkom a dať piecť na 200 cca 35-40min.
Plnka: Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky, pokvapkáme citron. šťavou, primiešame cukor, škoricu a múku.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty