reklama

Zrazené a ťažké cesto???


reklama

Ahojte všetci!

Možno mi poradíte.
Niekedy sa mi pri "liatych" cestách (napr. muffiny,rôzne hrnčekové recepty...) stane,že cesto je po upečení akoby "zgrcnuté",ťažké,žuvačkovité,neprevzdušnené... A pritom dodržím postup aj pomer surovín. A pred pečením to vyzerá byť v poriadku,ale v rúre sa potom nedvíha a ostáva hnusné,ako som písala. Skutočne neviem čím to môže byť, neviete mi niekto poradiť?

Ďakujem!

Pozrite si aj


reklama


reklama

Tam kde ide prášok do pečiva, treba bez zdržiavania cesto dopraviť do formy a dať piecť, pretože v okamihu ako zmiešaš sypké ingrediencie s tekutými, prášok do pečiva začne reagovať, je preto je potrebné cesto bez zdržovania dať piecť, aby sa mohlo zdvihnúť.

To dodržiavam. Premiešam,nalejem do formy a hned dávam do rúry.

Gitula, Pi, 24. 01. 2014 - 21:09

Nepečieš pri vysokych teplote aj to velmi škodi ,radšej pomalšie a dlhšie
nech sa ti darí Áno

záleží aj na múke. Hladká je ťažká, cesto býva tuhšie, ťažké. A tiež netreba dôverovať všetkým receptom. Hlavne ak je to niečo nové, môže byť chyba aj tam. Hlavne v časopisoch ma už pár krát pobavili, keď som rozmýšľala kde zobrali takú fotku ku tým surovinám a postupu, čo tam zaručene odporúčali Veľký úsmev
Ešte ma napadlo, že aj pri nízkej teplote môže cesto padnúť, kým sa zapečie.

ešte ma napadlo,či nebude problém aj v tekutine (mlieko),lebo robia mi to len cestá kde ide olej a mlieko.
Piškotové sa mi ešte nikdy nezrazilo,ani s kysnutým nemám problém.

No veru,nie vždy su nové recepty aj dobré...vždy ma to vytočí,ked sa teším na koláčik a nepodarí sa...

neviem, skôr pomer všetkého. Ja dávam olej a vodu do každej piškóty, robím s polohr. múkou + prdopeč a mávam krásne nadýchané cesto.

stefi_k, So, 25. 01. 2014 - 00:15

neubila si to cesto lepšie povedané nemiešala si ho noc dlho, ja keď robím muffiny tak zmiešam sypké časti zvlášť a zvlášť tekuté a potom to miešam len minimum aby sa všetko spojilo.

Sigetka, So, 25. 01. 2014 - 21:28

Mňa moja mama učila, že mlieko nikdy nesmie byť rovno z chladničky, ale minimálne izbovej teploty, a druhá vec, že mlieko ani žiadne tekutiny sa nemôžu pridávať do múky, ktorá je už zmiešaná s vajíčkami. Vtedy je to betón... a tiež to robieva chladná rúra, zlý kypriaci prášok a v poslednom čase aj múka z jednoty. Ja ju používam už len na obaľovanie rezňov, neviem z nej upiecť nič... príčin môže byť viacej, musíš sama zistiť, čo si v danom prípade urobila inak, alebo akú inú surovinu si použila.

Sigetka,ďakujem. Studené mlieko-dám si pozor Slnko A ja som si myslela,že len kysnuté cestá sú háklivé na teplotu ingrediencií...a zasa som sa niečo užitočné naučila.

Inak aj múka z tesca je na 2 veci...s kolegynou sme pred Vianocami riešili tvrdé medovníčky,ktoré nie a nie zmaknut (predtým nám to nerobili) a zistili sme že sme v rovnakom čase kupovali rovnaku muku...

No mne sa tiež takto piekli korpusy,mohla som znich vyrábať japonky-tak boli gumené.
Nakoniec sme prišli nato,že nová rúra má asi nejaké chybné odvetrávanie,alebo neviem čo a proste keď pečiem korpusy,tak po chvíľkach pootvárím rúru aby para vyšla von a zavrem.Viem že je to nepredstaviteľné,lebo vždy sa hovorí že sa rúra nesmie otvárať,ale ja tú svoju musím inak neupečiem korpus.Ale kysnuté mám perfektné-bez otvárania

a moze to byt aj vo vajickach. ak pouzivas velmi malicke tak vajec mas menej ako dava racept lebo zvycajne sa pouzivaju M alebo L vajicka co su napriklad vajicka S asi o 1/4 mensie ako L

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama