Zrazené a ťažké cesto???
Pozrite si aj
Tam kde ide prášok do pečiva, treba bez zdržiavania cesto dopraviť do formy a dať piecť, pretože v okamihu ako zmiešaš sypké ingrediencie s tekutými, prášok do pečiva začne reagovať, je preto je potrebné cesto bez zdržovania dať piecť, aby sa mohlo zdvihnúť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To dodržiavam. Premiešam,nalejem do formy a hned dávam do rúry.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nepečieš pri vysokych teplote aj to velmi škodi ,radšej pomalšie a dlhšie
nech sa ti darí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
záleží aj na múke. Hladká je ťažká, cesto býva tuhšie, ťažké. A tiež netreba dôverovať všetkým receptom. Hlavne ak je to niečo nové, môže byť chyba aj tam. Hlavne v časopisoch ma už pár krát pobavili, keď som rozmýšľala kde zobrali takú fotku ku tým surovinám a postupu, čo tam zaručene odporúčali
Ešte ma napadlo, že aj pri nízkej teplote môže cesto padnúť, kým sa zapečie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ešte ma napadlo,či nebude problém aj v tekutine (mlieko),lebo robia mi to len cestá kde ide olej a mlieko.
Piškotové sa mi ešte nikdy nezrazilo,ani s kysnutým nemám problém.
No veru,nie vždy su nové recepty aj dobré...vždy ma to vytočí,ked sa teším na koláčik a nepodarí sa...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
neviem, skôr pomer všetkého. Ja dávam olej a vodu do každej piškóty, robím s polohr. múkou + prdopeč a mávam krásne nadýchané cesto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
neubila si to cesto lepšie povedané nemiešala si ho noc dlho, ja keď robím muffiny tak zmiešam sypké časti zvlášť a zvlášť tekuté a potom to miešam len minimum aby sa všetko spojilo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňa moja mama učila, že mlieko nikdy nesmie byť rovno z chladničky, ale minimálne izbovej teploty, a druhá vec, že mlieko ani žiadne tekutiny sa nemôžu pridávať do múky, ktorá je už zmiešaná s vajíčkami. Vtedy je to betón... a tiež to robieva chladná rúra, zlý kypriaci prášok a v poslednom čase aj múka z jednoty. Ja ju používam už len na obaľovanie rezňov, neviem z nej upiecť nič... príčin môže byť viacej, musíš sama zistiť, čo si v danom prípade urobila inak, alebo akú inú surovinu si použila.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sigetka,ďakujem. Studené mlieko-dám si pozor A ja som si myslela,že len kysnuté cestá sú háklivé na teplotu ingrediencií...a zasa som sa niečo užitočné naučila.
Inak aj múka z tesca je na 2 veci...s kolegynou sme pred Vianocami riešili tvrdé medovníčky,ktoré nie a nie zmaknut (predtým nám to nerobili) a zistili sme že sme v rovnakom čase kupovali rovnaku muku...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No mne sa tiež takto piekli korpusy,mohla som znich vyrábať japonky-tak boli gumené.
Nakoniec sme prišli nato,že nová rúra má asi nejaké chybné odvetrávanie,alebo neviem čo a proste keď pečiem korpusy,tak po chvíľkach pootvárím rúru aby para vyšla von a zavrem.Viem že je to nepredstaviteľné,lebo vždy sa hovorí že sa rúra nesmie otvárať,ale ja tú svoju musím inak neupečiem korpus.Ale kysnuté mám perfektné-bez otvárania
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a moze to byt aj vo vajickach. ak pouzivas velmi malicke tak vajec mas menej ako dava racept lebo zvycajne sa pouzivaju M alebo L vajicka co su napriklad vajicka S asi o 1/4 mensie ako L
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte všetci!
Možno mi poradíte.
Niekedy sa mi pri "liatych" cestách (napr. muffiny,rôzne hrnčekové recepty...) stane,že cesto je po upečení akoby "zgrcnuté",ťažké,žuvačkovité,neprevzdušnené... A pritom dodržím postup aj pomer surovín. A pred pečením to vyzerá byť v poriadku,ale v rúre sa potom nedvíha a ostáva hnusné,ako som písala. Skutočne neviem čím to môže byť, neviete mi niekto poradiť?
Ďakujem!