Zákusok, koláč, drobné pečivo-čo je čo?
Pozrite si aj
noo moja podla mna kolac .....je upecene nieco z kysnuteho cesta na plechu nizkom..najlepsie pre petclennu rodinu v sobotu odpoledne na troch plechoch s domienkou ze bude v nedeli na ranajky,,coz nehrozilo...
zakusok je nieco co nam mama v nedelu spravodlivo v nedeli po obede delila, aby sme sa nehadali lebo ked sme zozrali, nik nemal, ale vseci mali len kusok,,
buchty v tom mam uplne jasno to su honzove buchty ,,
a drobne pecivo to je u mna vianocne cukrovi pecene v nasobenych davkach a dobre schovane, aby sme nezozrali prv, kym bude stedry den,,,,ale aj tak sme chodili po cuchu a potajomky ujedali...a mama branila vlastnym telom...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
juj, krásne si to napísala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
perfektná odpoveď !!!!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To čo Ťa, prepána napadlo?
Takéto riešiš?
No asi odborník s cukrárskou praxou by to vedel zaradiť presne, ale ja si to podľa svojho zadeľujem nejak takto:
koláče sú jednoduchšie - kysnuté, trené, s ovocím, bez, s jednoduchou plnkou či bez je to skôr jednoduchšia receptúra na plech alebo do formy.
Zákusok je vyšší level, je sviatočnejší, o čosi náročnejší a elegantnejší - skôr by si ponúkla na nejakej slávnosti, oslave, návšteve...
...a drobné pečivo - ja si sem zaraďujem trvanlivé pečivo každého druhu, prípadne pečivko, ktoré na jeden šup hodíš do pusy...
Asi tak...ale koľko ľudí, toľko názorov a uhlov pohľadu.
A že podľa "Lexikónu Slovenského jazyka" zákusok-jemné sladké pečivo obyčajne plnené alebo zdobené, dezert: šľahačkový, ovocný zákusok; podávať po obede zákusky
koláč - pečený múčnik v rozličnej úprave: makový, jablkový koláč,
koláčik - zdrob.: medový koláčik, koláčiky s tvarohom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no, riešim
ukladáme recepty tu, na stránke a veruže mám často dilemu čo kde patrí
ďakujem za názor
takže buchty môžu byť smele koláč
aj rožky plnené môžu byť koláč?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
buchty určite...ale rožky len tie, kde je tá plnka jednoduchšia - napr. makové, orechové rožky...ale napr. parížske, kde je plnka ozdobne nastriekaná, sú pre mňa zákuskom a fúkané?
Toť dilema aj pre mňa- skôr mi pasujú medzi pečivo - akože trvanlivé pečivo a potom by to mohlo byť aj drobné pečivko, ale možnože je to zákusok?
Bóže, celú si ma domýlila, ešte aj snívať sa mi bude...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
však je to sranda?
človek by povedal - veď to je predsa jasné!
nuž ale nie je
dosť sa dá na tom mozog polámať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to hej...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ste zlaté
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nesmej!vysvetli
ako to vidíš s rožkami a biskupským a inými ty?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pre mňa sú najlepším koláčom rožky so syrom a Nitranom, teraz neveim, kde to zaradiť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja hodne blede...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Marianka môžem ?? v odbornej terminológii čo je z kysnutého cesta názov koláč nie je : z pekárskeho hľadiska sa delí na pečivo - vodové a tukové ,- potom je jemné pečivo ktoré sa delí na pečivo - jemné pečivo z kysnutého cesta, z lístkového cesta, plundrové a maslové a ostatné.
Čiže všetko čo kysne s pridaním droždia - je jemné pečivo z kysnutého cesta (takže koláč je iba v miestnej terminológii, či názov už hotového výrobku - napr. tvarohový koláč Napro. v obchode ak by bola cenovka musí byť uvedené - jemné pečivo z kysnutého cesta - názov výrobku Koláč tvarohový no tak asi takto ...).... a tak by som mohla pokračovať a zatrieďovať postupne - skús si vyhľadať zákon o potravinách č. 152 jeho novelizácie - označovanie atď. rada poradím :) cukrársky výrobok je ten ktorý je vyrábaný z cukru a ostatných surovín podľa receptúry , alebo z cukrárskeho polotovaru, ktorý je dokončený pridaním krému , náplne, ovocia , polevy.
No ale neviem či by to ženám vyhovovalo .. je to zložité a kto s tým nepracuje tak určite ho ani tá terminológia nezaujíma ... ale si šikovná a ty sa vynájdeš tak držím
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Pola, tak ty si to už úplne zabila
dopadne nám aramana ako malý číňan vo vysokej kukurici, z toho sa už nevymotá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
číňan, OK...ale malý???????
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kapem tu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja sa ozaj stratila
už pri tom - vodové a tukové
to si pamätám ako ma mama učila robiť také koláčiky z vodového a tukového cesta a to sa nejak prekladalo a feeest mňamky to boli
...no skutočne som netušila že je to až takéto...hm...ako by som to...akoby sme sa o jadrovej hlavici bavili
ďakujem aj tak za objasnenie toho, ako sa naše mňamky delia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a ešte si zabudla na dezert
rolády
je toho viac a záleží ako to chcete deliť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no veď práveže nie moc to deliť
aj tak málokto tomu rozumie
možno ešte keby sme vymysleli názov pre buchty, šišky, rožky...to by sa ešte oddelilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
buchty , šišky, rozky sú z kysnutého cesta tak by mohlo byť sladké pečivo alebo z kysnutého cesta
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aramama,možno by pomohlo pridat kolonky:
1.múčniky z lístkoveho a odpal.cesta
2.múčniky z kysnutého cesta
Tak ako,Ty máš problém ich zaradiť,bude problém ich aj nást.
kolonku Zákusky, skús doplnit o Rezy a zákusky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a teraz čumím
Prosím Ťa, čo je to rez a čo je to zákusok? Ja myslela že je to to isté, iba sa to v iných kútoch Slovenska inak volá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňa mama učila jednoducho - torta je torta, to nám je hádam jasné....., zákusok je z jemného cesta doplnený krémom alebo inou plnkou, ktorý by slušne vychovaní ľudia mali jesť dezertnou vidličkou, koláč je z kysnutého alebo jemného cesta, obyčajne bez plnky, alebo s takou plnkou, aby sa dal bez problémov zobrať do ruky....no neviem, či to platí aj dnes, pretože som videla v cukrárni pána v obleku s kravatou, ako v ruke držal krémeš - a ako zahryzol, polovica mu kvicla na to parádne sako..... a videla som aj staršiu pani, ktorá kysnutý koláš so slivkami jedla vidličkou.... takže, Marianka, najjednoduchšie bude, ak pre Slovač vymyslíš rozumné kritériá, ktoré v hlavičke podrobne rozpíšeš a potom podľa toho budeš zaraďovať jednotlivé recepty. A keď budeš v koncoch, zadaj dotaz a niekto ti už hádam poradí.... veď múdrych hláv je tu viac ako dosť(toto myslím v dobrom, absolútne nie ironicky, aby som náhodou niekoho neurazila)....my si poradíme so všetkým... aspoň doteraz to tak bolo, nie?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Trnko, Sigetka, prečítala som si, ďakujem za nápady
Veruže niečo ako "múčniky" by sme možno aj mohli pridať ale neviem či by som ich delila na dľa toho, z akého cesta sú...ale zase samotné "múčniky" to je blbý názov...ale isto sa buchty, rožky plnené makom, lekvárom...nehodia do koláčov.ani zákusky to nie su.A nechať ich zas v kolonke "Iné", to tiež asi nie je od nás pekné, keďže sú to tak fantastické dobrôtky
Takže aký jednoduchý názov by mohli mať tie dobrotky?Tak, aby to všetci pochopili a všetci našli? "Múčniky do ruky" znie asi blbo, však
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"Múčniky našich babičiek", "Múčniky starých mám", "Buchtičky do ručičky", "Chutné domáce múčniky", "Koláčiky obzvlášť vypečené" "Buchtičky pre mlsné jazýčky" ...a zastav ma už
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"Buchtičky do ručičky"
a to je ešte len ráno!!!!
...keď ono - aj kysnutý koláč s čerešňami je múčnik starých mám (myslím taký ten na plechu)....
...tak daj si kávu, aj ja si idem dať a ešte trolinku pomysli, aj ja skúsim
...len pripomeniem - bavíme sa o názve pre rožky plnené, buchty a všetko do ruky, čo nie je zákusok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"buchtička do ručičky"
ešte stále sme pri koláčkoch?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...ale samozrejme
...inak, ste si všimli že sa nám debaty vždy kus zvrhnú? jak to?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Niečo babičkine...? tá moja piekla neskutočné veci.... to sa dnes už hádam ani nedá - už ani také pece nemáme.... a prispôsobujeme aj recepty a nie vždy je to lepšie, tá chuť ostáva v hlave a nie a nie prísť na to, čo tam dávala, že to bolo také dobré...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
že buchtičky do ručičky a buchtičky pre mlstné jazýčky... noooo...len aby ujo gúúgl nemal v tom potom hokej... vysúka také obrášťoky, že sa bude aj tráva červenať
Podľa mňa:
Torty - Torty to je jasné - slávnostné
Zákusky - jemné piškotové a krehké cestá plnené krémom, zdobené čokoládou, polevou a pod. (tu patria aj parížske rožky a veterníky)- akože slávnostené II.triedy
Drobné pečivo - perníky, linecké, lístkové, plnené, neplnené, slané, sladké...
Nepečené - smotanové, pudingové, s bebe keksami, piškótami atď.
Iné - rozumej bežné pľundrové, kysnuté, bublaniny, buchty, croissanty, vianočky, pletenky, chlieb, rožky,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
veď som chcela len milený názov vymyslieť, aby to aj oku lahodilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja z toho slova "pľundrové" asi dostanem záchvat
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No nie je tá naša slovenčina ľubozvučná krásne?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
kto chce môže to použiť aj ako nadávku - nááááá ty pľundra jedna
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
u nás miesto p ide f
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A miesto "u" ide "a" ..............a stále sme pri buchtičkách
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zuzka692...a to pľundrové
...to je aké slovo...slušné, že hej?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ujo google presne vysvetlí čo je to pľundrové
https://www.google.sk/search?q=p%C4%BEundrov%C3%A9+cesto&oq=P%C4%BEundr…
https://www.google.sk/search?q=p%C4%BEundrov%C3%A9+cesto&oq=P%C4%BEundr…
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
rezy a zákusky
moderné dezerty a zákusky
rolády
bábovky
torty
múčniky z lístkového cesta
drobné pečivo
múčniky z odpaľovaného cesta
snehové pečivo tam aj laskonky , parížske v snehovom pečive
slané pečivo - praclíky , slané tyčinky , hniezda a pod
nepečené cukrovinky
ovocné , mrazené , krémy a poháre
múčniky z kysnutého cesta
sladké múčne jedlá
dezerty
pralinky
čokoládové dezerty
bonbóny, pralinky a nepečené koláčiky by mohli byť v jednom11:09
Otvoriť konverzáciu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jáááj aramana ešte ma napadlo - dala by sa urobiť aj kolónka na bezlepkové a bezlaktózové recepty? určite by nám to uľahčilo hľadanie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a bezvaječné...či s inými obmedzeniami
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pozerala som to a našla som len dva...keď ono, tie recepty dievčatá píšu skôr rovno do diskusie sem http://tortyodmamy.sme.sk/forums/torty/bezlepkove-bezlaktozove-ine-diety
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pozerala som to a našla som len dva...keď ono, tie recepty dievčatá píšu skôr rovno do diskusie sem http://tortyodmamy.sme.sk/forums/torty/bezlepkove-bezlaktozove-ine-diety
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Čo je koláč?
Čo je zákusok?
Čo je drobné pečivo?
Záleží to aj od kraja kde bývate?Hovorí sa niekde všade na všetko koláč?
Koláč je to, čo je z kysnutého cesta?
Buchty sú koláč?
Biskupský chlebík je koláč?
Zákusok je to, čo má niekoľko vrstiev a tečú nervy pri krájaní?
Všetko čo je pečené osamote, po kúskoch, je drobné pečivo? (všetko asi nie, keďže napríklad venčeky, veterníky, parížske rožky sú zákusok...)
Malé rožky plnené rôznymi plnkami sú koláče?Či drobné pečivo?
Pomôžte mi to, prosím, objasniť.
PS: do receptov nám pribudli dve nové kolonky - Nepečené zákusky a Slané.