Jarná súťaž

reklama

vychodniarsky velkonocny kolac - paska


reklama

Ahojte, neviem, ci sem patri tato tema...ale verim ze mi poradite...priatel je z vychodu a na velku noc mu chcem upiect ich tradicny kolac ktory jedavaju na velku noc k udenemu masu...nasla som velmi vela receptov a neviem sa v nich vyznat ktory je ten pravy...prosim ak mate nejaky, tak sa podelte...velmi prosim...dakujem Úsmev Bozkávam Bozkávam Bozkávam

Pozrite si aj


reklama


reklama

Alena R, Po, 18. 04. 2011 - 23:19

niečo sa mi marí, že takéto niečo som čítala v novom čísle Torty od mamy, alebo niečo podobné Kvietok Slnko

Hidasz, Ut, 19. 04. 2011 - 07:58

Práve teraz som našla na jednej maďarskej stránke veľkonočný koláč k šunke,je to jednoduchý recept.1 kg múky,5 dl vlažného mlieka,1 + 1 vajíčko,5 pl cukru,4dkg droždia,1 čl soli,15 dkg masla.Postup je ako pri ostatných koláčov,do múky dáme soľ, kvások ,ktorý sme pripravili droždie +trocha mlieka +1 pl cukru,1 vajíčko vyšlahame s ostatným cukrom,prdáme do múky zapracujeme ingrediencie,postupne pridávame vlažné mlieko,asi na štyri razy teplé maslo.Necháme cesto odpočívať,keď vykysneasi/ 30 minút/spravíme dve menšie šúlky z cesta urobíme cop dáme na plech,z ostatného cesta urobíme dlhší šúlok,ktorý dáme okolo cesta čo sme dali na plech.Celý koláč natrieme vyšlahaným vajcom,necháme nakysnúť aj na plechu a potom pečieme,závysle od toho kto má akú rúru,asi 50 minút.

Hidasz, Ut, 19. 04. 2011 - 08:01

Práve teraz som našla na jednej maďarskej stránke veľkonočný koláč k šunke,je to jednoduchý recept.1 kg múky,5 dl vlažného mlieka,1 + 1 vajíčko,5 pl cukru,4dkg droždia,1 čl soli,15 dkg masla.Postup je ako pri ostatných koláčoch,do múky dáme soľ, kvások ,ktorý sme pripravili droždie +trocha mlieka +1 pl cukru,1 vajíčko vyšlahame s ostatným cukrom,pridáme do múky zapracujeme ingrediencie,postupne pridávame vlažné mlieko,asi na štyri razy teplé maslo.Necháme cesto odpočívať,keď vykysne asi/ 30 minút/spravíme dve menšie šúlky z cesta urobíme cop dáme na plech,z ostatného cesta urobíme dlhší šúlok,ktorý dáme okolo cesta čo sme dali na plech.Celý koláč natrieme vyšlahaným vajcom,necháme nakysnúť aj na plechu a potom pečieme,závysle od toho kto má akú rúru,asi 50 minút.Za prípadne chyby prosím prepáčte.

A tajomstvo je v tom, že sa cesto miesi rukou aspoň 30 minút (babky vravia, že 50 minut... čo sa mne zdá veľa... ) Veľký úsmev

Hidasz, Ut, 19. 04. 2011 - 08:22

30 minút úplne stačí,práve teraz idem vyskúšať

katka63, Ut, 19. 04. 2011 - 08:49

čím dlhšie sa miesi, tým je lepší, jemnejší. Fakt sa oplatí dlhšie miesiť. Mám to vyskúšané

jarka22, Ut, 19. 04. 2011 - 09:25

ja ho robim kazdy rok na Velku Noc,moja mama bola z vychodu a od nej som sa to naucila....ja davam 1kg pol.muky,trochu soli,2 vajicka,olej ako ked robis kysnute cesto,ja davam viac cukru aby bol sladsi-nie zas moc a davam aj hrozienka....samozrejme aj kvasok....trochu rumu,alebo aromu a dobre vymiesim...vykysnute cesto rozdelim na 3 sulky dlhsie a zapletiem ako vrkoc.....vrch potriem zltkom,posypem kr.cukrom a dam upiect.....ked je vrch uz taky zlatisty,este ho zakryjem alobalom,aby sa dobre prepiekol a potom pichnem spajdlou,ci je dobre upeceny....peciem vo vymastenom hlbokom pekaci,lebo pekne sa zdvihne....ja to robim takto a je vyborny....este som zabudla,nastruham aj citr.koru z 1citrona-nech sa dari Úsmev

Ja som z východu. No aj tu je rozdiel z ktorej časti. Každá oblasť má svoje špecifiká. Vo Svidníku iné , v Michalovciach tiež iné.
Ja vajíčka nedávam do žiadneho kysnutého cesta , lebo potom skôr stvrdne. Moja skúsenosť.
Miesiť cca 1 hod.
Nech sa podarí a nech chutí. Hlavne s láskou dievčatá. Úsmev

Hidasz, Ut, 19. 04. 2011 - 10:44

Koláč je hotový,je super lahký,nemiesila som dlho,lebo som ho šupla do rychlokysky zn.tup.a piekla som v plynovej rúre 40 minút na najmenšom stupni.Nikdy som nejedla koláč z východu nemôžem teda porovnávať,ale poviem Vám tento recept je ozaj na jednotku.A ešte niečo,ja som rozdelila cesto na dva koláče,dala som na plech vedla seba ,a dostala som dve velké koláče na celý plech. Dobrá rada pridajte o trocha viac soli potom je cesto lepší.

Hidasz, Ut, 19. 04. 2011 - 10:44

Koláč je hotový,je super lahký,nemiesila som dlho,lebo som ho šupla do rychlokysky zn.tup.a piekla som v plynovej rúre 40 minút na najmenšom stupni.Nikdy som nejedla koláč z východu nemôžem teda porovnávať,ale poviem Vám tento recept je ozaj na jednotku.A ešte niečo,ja som rozdelila cesto na dva koláče,dala som na plech vedla seba ,a dostala som dve velké koláče na celý plech. Dobrá rada pridajte o trocha viac soli potom je cesto lepší.

Hidasz, Ut, 19. 04. 2011 - 10:46

nechápem prečo tu mám dvakrát to iste,keď som prispevok uložila len raz,prepáčte.

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama