reklama

svadobná torta a krém a čerstvé ovocie


reklama

Ahojte sladké žienky, viem, že sa to tu už párkrát rozoberalo, ale už mám z toho v hlave mišung. Idem robiť svadobnú 4-poschodovú poťahovanú tortu a nie som si istá plnkami. Hlavne, či mám robiť krém puding - maslo, šľahaný nad parou, alebo môžem aj také čosi v štýle parížskej šľahačky. Lebo niekto hovorí, že pudingovo-maslový je lepší, niekto že šľahaný nad parou a niekto robí v pohode šľahačkové, smotanové tvarohové. A čo ovocie? Čerstvé nie som si istá či toľko vydrží v kréme v torte alebo je lepšie spraviť ovocné želé? ide mi o to, aby mi to neskyslo skôr ako sa to zje.
Chcela by som počuť hlavne vaše skúsenosti so svadobnými tortami a plnkami.
Za každý príspevok budem vďačná


reklama


reklama

Bežne robím do torty, aj svadobnej plnky šľahačkové, tvarohové, mascarpone, aj parížsku šľahačku, s ovocím - čerstvým zaváraným, mrazeným. Nikdy nič neskyslo, ani sa tomu nič nestalo. Ale tortu s takouto plnkou, najmä kde je ovocie plním v piatok ráno, maximálne vo štvrtok večer a ten, kto tortu bude konzumovať, je upozornený, že ju treba zjesť čo najskôr, najlepšie v sobotu. Tieto torty s ľahkými plnkami a ovocím sa väčšinou aj hneď zjedia, ale pre istotu upozorniť treba. Aj na to, že by nemali byť vystavené na svadbe desať hodín, inak takáto torta ani veľmi nechutí, ale ju po hodine dvoch treba dať do chladu a priniesť tak pol hodiny pred krájaním. Často sa to robí aj tak, že torta je prinesená alebo privezená až pred samotným krájaním, dobre vychladená s ľahkými plnkami a ovocím aj lepšie chutí. Raz som piekla tortu s takýmito plnkami na svadbu,kde išiel môj otec, priviezla som ju tam okolo obeda a večer o desiatej ich otec upozornil, či by ju nemali dať do chladu. Tak ju strčili asi na hodinu do chladničky, torte nebolo vôbec nič, ale bola poťahovaná. Pri torte bez poťahu by som to neriskovala. Nemusíš sa ničoho báť, len ju dobre vystuž, nech sa ti darí Slnko

Ďakujem timea, skúsim dačo vymyslieť, je to hlavná svadobná a navyše dar, tak nechcem nič pokaziť, ale asi urobím kompromis, a spodné dve poschodia budú klasika s maslovým krémom a vrchné niečo ľahšie, lebo predsa len tie sa rýchlejšie zjedia a na svadbe budem aj ja, takže to už budem vedieť zmanažovať, kedy treba tortu do chladničky a vybrať na krájanie

Ahoj Timi

keď plníš šlahačkovým krémom používaš akú šlahačku? pretože aj to je dosť podstatné napr. živočíšna tou by som plnila v piatok ráno alebo štvrtok večer no rastlinná vraj môže aj o deň skôr.

alebo potom kto nemá rád rastlinnú a potrebuje tortu odovzdať už v piatok môže použiť živočíšnu trvanlivú, u parížskej je to jedno, lebo tú nechám prevrieť

a toho ovocia bežne požívam do torty len pri čerstvom ho treba že poriadne prebrať aby bolo ok, inak je to v podstate ako každá iná torta len sa urobia viac poschodí a dnes už ľudia chápu, že treba dať aj tortu do chladu a nie mať celý čas vonku .

 

Robia som na jednu svadbu dve trojposchodové(podľa želania nevesty), a jedna bola celá s ovocím, (banány, mandarínky a broskyne), a plnka  smotanová a s mascarpone, šľahaná nad parou a čokoládová ganage s mascarpone, plnila som vo štvrtok, svadba bola v sobotu, všetko vydržalo bez problémov ale celú ju rozkrájali na svadbe, takže asi je dobre vedieť aj počet hostí a podľa toho odhadnúť, koľko sa asi stihne na svadbe zjesť.

kramky, Št, 12. 05. 2016 - 08:47

Chichocem sa mária, ja používam najčastejšie overenú rastlinnú šľahačku, mascarpone + čokošku + mrazené alebo živé ovocko + frutafil + nejaký rum či likér... ešte nikdy mi nič neskyslo a dúfam, že to tak aj ostane Tlieskam len ti chcem povedať: poznám ľudí, ktorí mali takto naplnenú potiahnutú tortu v chladničke celé tri týždne a potom ju, bez újmy na zdraví, v pohode zjedli (aj ja som bola v šoku, xixi)  Vyplazený jazyk takže tie dva dni tvoja torta "prežije" určite v chutnej jediteľnosti Veľký úsmevnech všetko vyjde tak ako si želáš...

akve, Št, 12. 05. 2016 - 15:33

Šľahačka vám dnes neskysne, aj keby ste chceli, takže do torty bez obáv. Nie ako kedysi, keď bol problém doniesť šľahačku domov, aby cestou neskysla. Teraz má trvanlivosť aj mesiac Prekvapenie Ovocie v torte tiež vydrží nejaký ten deň, lebo nemá prístup vzduchu. Držím palce, nech sa podarí. 

 

Ja používam výhradne živočíšnu šľahačku, do všetkých krémov, jedinou výnimkou je, ak treba tortu po vrchu potrieť, tak to dám rastlinnú, (aj to ju moja rodina oškriabe....chutí otrasne a to som už vyskúšala asi všetky značky Plačem Ak použijem živočíšnu, tak ju môžem aj prevariť. 

Dievčatá, podarilo sa!Tlieskam
ako som už písala, spodne poschodia boli s klasickým maslovým krémom, a vrchne dve s mascarpone so šľahačkou a čerstvými jahodami. Torta bola 9 hodín na stole a nič sa nestalo, všetko držalo, nič netieklo, nič sa nepokazilo, nič neskyslo... takmer celý sa zjedla na svadbe, zo spodného poschodia ostalo asi polovica. Ešte raz ďakujem BozkávamKvietok

 

http://tortyodmamy.sme.sk/svadobne/svadobna-10420

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama