
aramana | Likérové špice
Výborné, čokoládové špice plnené zahusteným vaječným likérom.
Buflery - piškóty pod špice: | ||
50 | gramov | hladká múka |
10 | gramov | kukuričný škrob |
35 | gramov | práškový cukor |
3 | kusy | vajce |
Krém: | ||
1 | kus | vajce |
3 | kusy | žĺtok |
70 | millilitrov | voda |
200 | gramov | kryštálový cukor |
200 | gramov | tmavá čokoláda |
150 | gramov | Hera |
150 | gramov | maslo |
50 | gramov | čierne kakao |
Náplň: | ||
200 | millilitrov | vaječný likér |
1 | balík | prášková šľahačka |
Poleva: | ||
300 | gramov | tmavá čokoláda |
50 | gramov | Cera |
Vôbec sa netreba trápiť s pečením buflerov, stačia aj obyčajné väčšie okrúhle piškóty. Vyskúšajte aj môj recept na ružové - jahodovo punčové špice
Buflery: Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru na tuhú penu a vmiešame do nich polovicu múky zmiešanej so škrobom. Bielky vyšľaháme s druhou polkou cukru a potom už len jemne premiešame so žĺtkovou hmotou a na koniec primiešame druhú polovicu múky zmiešanej so škrobom.
Buflery striekame na plech s papierom na pečenie kúsok od seba, oni moc nenapuchnú ale po upečení ich necháme na papieri a na ne budeme striekať špice, tak aby sme mali miesto na striekanie. Pečieme na 160-170 stupňov kým okraje nebudú ružové, 9-10 minút.
Krém: Jedno vajíčko šľaháme spolu so žĺtkami do husta.
Vodu s kryštálovým cukrom dáme variť. Asi 3-4 minúty varíme na hustý sirup. Tento sirup za stáleho šľahania vajíčok lejeme cícerkom do nádoby ale nie priamo na vajíčka ale lejeme ho po stenách nádoby v ktorej šľaháme. Pozeráme ako sú schopné vajíčka pobrať to do seba a tak môže toto liatie trvať aj dve minútky. Neponáhľame sa. (najlepšie sa to robí v robote)
Vajíčka s cukrovým rozvarom stále šľaháme.
Čokoládu si roztopíme nad parou a roztopenú nalejeme za stáleho šľahania do teplých vajíčok. Nie po stenách nádoby ale priamo do vajíčok. Ak by ste čokoládu liali po stenách nádoby, stvrdla by a mali by ste v kréme hrudky. Stále šľaháme kým hmota nebude letná. Vtedy do nej pridáme nakrájané maslo s Herou, len premiešame varechou a necháme spolu vychladnúť.
Vychladnuté vyšľaháme a na koniec zašľaháme kakao. Celý krém necháme zachladiť aspoň na hodinu.
Poleva: Roztopíme si čokoládu s Cerou nad parou.
Plnenie: Upečené buflery neodliepame z papiera. Prilepené ich štetcom ponatierame čokoládovou polevou a počkáme kým zatuhnú.
Papier, na ktorom sú buflery si postriháme na toľko kúskov, aby sa nám to dobre dávalo do chladničky na malých podnosoch. Dobré je robiť špice po niekoľkých kúskoch a dávať do chladničky.
Špičku na špice dáme do vrecúška, naplníme stuhnutým krémom a tvarujeme špice na buflery. Dávame pozor, aby dierka na špičke bola vždy von - aby ju bolo vidieť, aby mal vzduch kade unikať.
Na nich je úžasné to, že keď sa špic nepodarí, krém sa stiahne z buflery a dá nazad do misky. Takže na naučenie ťahania špicov je nespočetné množstvo pokusov. Mne sa osvedčilo pri končení špicu, odrezať ho nožíkom.
Natiahnuté špice po pár kúskoch dávame ihneď do chladničky - preto sme si papier s buflermi nastrihali.
Zatuhnuté špice naplníme. Náplň pripravíme tak že chutný vaječný likér vyšľaháme s práškovou šľahačkou. Dáme do obyčajného sáčka, spravíme dierku v rožku a plníme.
Po naplnení dáme špice opäť zatuhnúť.
Trošku krému potrebujeme na čiapočky, takže nerobíme špice z celého krému.
Zatuhnuté naplnené špice uzavrieme. Na to potrebujeme akúkoľvek ozdobnú špičku. Uzatvárame od kraja do stredu. Akoby sme chceli krém nasadiť na roh špicu, dookola a nakoniec na vrch.
Znova dáme poriadne zatuhnúť.
Zatuhnuté špice ponárame do čokoládovej polevy a necháme opäť zatuhnúť.
Dobrú chuť!
Postupové obrázky mám z ružových likérových špicov.

aramana

aramana

aramana

aramana

aramana

aramana

aramana
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty