Likérové špice

Pridal/a aramana

Výborné, čokoládové špice plnené zahusteným vaječným likérom.

Likérové špice - recept
Výnos
Porcie
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
10 minút
Celkový čas
1 hod, 10 minút

Ingrediencie

Buflery (piškóty pod špice):
50gramovhladká múka
10gramovkukuričný škrob
35gramovpráškový cukor
3kusyvajce
Krém:
1kusvajce
3kusyžĺtok
70millilitrovvoda
200gramovkryštálový cukor
200gramovtmavá čokoláda
150gramovHera
150gramovmaslo
50gramovčierne kakao
Náplň:
200millilitrovvaječný likér
1balíkprášková šľahačka
Poleva:
300gramovtmavá čokoláda
50gramovCera

Inštrukcie

Vôbec sa netreba trápiť s pečním buflerov, stačia aj obyčajné väčšie okrúhle piškóty. Úsmev Vyskúšajte aj môj recept na  ružové - jahodovo punčové špice

Buflery:

Žĺtka vyšľaháme s polovicou cukru na tuhú penu a vmiešame do nich polovicu múky zmiešanej so škrobom..Bielka vyšľaháme s druhou polkou cukru a potom už len jemne premiešame so žĺtkovou hmotou a na koniec primiešame druhú polovicu múky zmiešanej so škrobom.

Buflery striekame na plech s papierom na pečenie kúsok od seba, oni moc nenapuchnú ale po upečení ich necháme na papieri a na ne budeme striekať špice, tak aby sme mali miesto na striekanie.Pečieme na 160-170 stupňov kým okraje nebudú ružové, 9-10 minút.

Krém:

Jedno vajíčko šľaháme spolu so žĺtkami do husta.

Vodu s kryštálovým cukrom dáme variť.Asi 3-4 minúty varíme na hustý sirup.Tento sirup za stáleho šľahania vajíčok lejeme cícerkom do nádoby ale nie priamo na vajíčka ale lejeme ho po stenách nádoby v ktorej šľaháme.Pozeráme ako sú schopné vajíčka pobrať to do seba a tak môže toto liatie trvať aj dve minútky.Neponáhľame sa. (najlepšie sa to robí v robote)

Vajíčka s cukrovým rozvarom stále šľaháme.

4koládu si roztopíme nad parou a roztopenú nalejeme za stáleho šľahania do teplých vajíčok.Nie po stenách nádoby ale priamo do vajíčok.Ak by ste čokoládu liali po stenách nádoby, stvrdla by a mali by ste v kréme hrudky.Stále šľaháme kým hmota nebude letná.Vtedy do nej pridáme nakrájané maslo s Herou, len premiešame varechou a  necháme spolu vychladnúť.

Vychladnuté vyšľaháme a na koniec žašľaháme kakao.Celý krém necháme zachladiť aspoň na hodinu.

Poleva: Roztopíme si čokoládu s cerou nad parou.

Plnenie

Upečené buflery naodlepujeme z papiera. Prilepené ich štetcom ponatierame čokoládovou polevou a  počkáme kým zatuhnú.

Papier, na ktorom sú buflery si postriháme na toľko kúskov, aby sa nám to dobre dávalo do chladničky na malých podnosoch. Dobré je robiť špice po niekoľkých kúskoch a dávať do chladničky.

Špičku na špice dáme do vrecúška, naplníme stuhnutým krémom a tvarujeme špice na buflery. Dávame pozor, aby dierka na špičke bola vždy von - aby ju bolo vidieť, aby mal vzduch kade unikať.

Na nich je úžasné to, že keď sa špic nepodarí, krém sa stiahne z buflery a dá nazad do misky. Takže na naučenie ťahania špicov je nespočetné množstvo pokusov. Mne sa osvedčilo pri končení špicu, odrezať ho nožíkom.

Natiahnuté špice po pár kúskoch dávame ihneď do chladničky - preto sme si papier s buflermi nastrihali.

Zatuhnuté špice naplníme. Náplň pripravíme tak že chutný vaječný likér vyšľaháme s práškovou šľahačkou. Dáme do obyčajného sáčka, spravíme dierku v rožku a plníme.

Po naplnení dáme špice opäť zatuhnúť.

Trošku krému potrebujeme na čiapočky, takže nerobíme špice z celého krému.

Zatuhnuté naplnené špice uzavrieme.Na to potrebujeme akúkoľvek ozdobnú špičku.Uzatvárame od kraja do stredu.Akoby sme chceli krém nasadiť na roh špicu, dookola a nakoniec na vrch.

Znova dáme poriadne zatuhnúť.

Zatuhnuté špice ponárame do čokoládovej polevy a necháme opäť zatuhnúť.

Dobrú chut!

Postupové obrázky mám z ružových likérových špicov.

Likérové špice - recept postup 1
Likérové špice - recept postup 2
Likérové špice - recept postup 3
Likérové špice - recept postup 4
Likérové špice - recept postup 5
Likérové špice - recept postup 6
Likérové špice - recept postup 7

Recepty: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
4.636365
Priemer: 4.6 (11 hlasy)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.