
Pôvodne to mal byť ešte efektnejší zákusok, ale po dvoch pokusoch som zistila, že roláda má tak jemnú a výnimočnú chuť, že postačí aj to čo sa podarilo.
Korpus: | ||
6 | kusy | žĺtok |
112 | gramov | špaldová múka celozrnná |
60 | gramov | olej |
52 | gramov | práškový cukor |
105 | gramov | mlieko |
6 | kusy | bielok |
52 | gramov | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
1 | polievková lyžica | karob |
Smotanová náplň: | ||
250 | gramov | macsrapone |
250 | millilitrov | šľahačková smotana |
2 | kusy | žĺtok |
1 | kus | vanilkový cukor |
Korpus:
Mlieko zohrejeme, aby bolo horúce. Odoberieme z neho 2 PL a zmiešame v menšej miske s kakaom, alebo karobom, dáme bokom. V druhej miske, ručne zmiešame olej s horúcim mliekom. Práškový cukor s múkou premiešame, preosejeme a primiešame k mlieku a oleju, stále ručne. Na záver postupne primiešame po jednom žĺtku.
Bielka s citrónovou šťavou vyšľaháme do svetlej peny, primiešame kryštálový cukor a vyšľaháme do tuha. Bielka na trikrát postupne zľahka primiešame k žĺtkovej hmote. Tretinu z nej spojíme s rozpusteným kakaom.
Na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme najprv svetlú hmotu. Na ňu dávame kakaovú hmotu, môžeme so zdobiacim vreckom, ale ide to aj bez toho. Opatrne ju rozotrieme na svetlú hmotu. Skúšala som nejaké efekty, ale obe hmoty sú dosť husté, nemá to zmysel, na také musím skúsiť iný recept. Pečieme pri teplote cca 170°C cca 30 minút. Ak vám rúra pečie nerovnomerne ako mne, 5 minút pred koncom, môžete plech pootočiť.
Po upečení, ešte horúci korpus opatrne vyklopíme, pretočíme na čistý papier na pečenie a zrolujeme tak aby navrchu bola tmavá časť
Smotanová náplň:
50 ml smotany, žĺtka s vanilkovým cukrom uvaríme na kašu, buď nad parou, alebo za veľmi dôkladného miešania. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Zvyšnú smotanu s mascarpone vyšľaháme do tuha a už len zľahka ručne primiešame vychladenú žĺtkovú hmotu (ak by mala hrudky, môžeme prepasírovať cez sitko.)
Dokončenie:
Roládu čiastočne rozbalíme, rozotrieme náplň,s točíme a dáme schladiť aspoň na hodinku dve. Môžeme poliať čokoládovou polevou, alebo len posypať práškovým cukrom.












- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty