
Zuzana Magulová | Choux au craqueline s matcha pepermintovým krémom
Milujem výzvy. A toto bola jedna z nich - tieto koláčiky sa mi vždy páčili, tak som skúsila. Ešte treba popracovať na veľkosti, ale chuť aspoň táto moja matcha + pepermint je úžasná.
50 | gramov | maslo |
60 | gramov | hnedý cukor |
60 | gramov | hladká múka |
75 | gramov | voda |
75 | gramov | mlieko |
3 | gramov | cukor |
3 | gramov | soľ |
65 | gramov | maslo |
3 | kusy | vajce |
80 | gramov | chlebová múka |
300 | gramov | mascarpone |
1 | čajová lyžička | prášok matcha |
3 | polievkové lyžice | smotana na šľahanie 33% |
400 | gramov | práškový cukor |
1 | čajová lyžička | pepermintový extrakt |
1 | kvapka | potravinárske farbivo gélové zelené |
Najskôr si pripravíme vrchnú farebnú vrstvu (craquelin) - jednoducho zmiešame všetky suroviny (50g maslo, 60g hnedý cukor, 60g hladká múka) + pridáme 1-2 kvapky farbiva, najskôr vidličkou, potom na podložke rukou a medzi dvomi papiermi na pečenie alebo potravinárskymi fóliami vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Spolu s papierom či fóliou dáme chladiť do chladničky.
Odpaľované cesto: V hrnci zahrievame vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo - privedieme k varu. Pridáme preosiatu múku (ja som použila 2/3 hladkej a 1/3 chlebovej múky) a miešame pokiaľ sa z masy nevytvorí kompaktná hmota a na dne hrnca nie je vidieť zlatú kôrku (ja som mala hrniec s nepriľnavou úpravou - tak som čas iba odhadla - cca 4 minúty). Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť asi pol hodinku.
Do vlažného cesta pridávame po jednom vajíčku, vždy dobre vymiešame. Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou a na pekáč s papierom na pečenie striekame malé kôpky (uvádza sa veľkosti 3 cm - ale nabudúce skúsim menšie).
Vyberieme rozvaľkaný craquelin z chladničky a malou okrúhlou vykrajovačkou vykrajujeme kolieska veľkosti asi 2,5 - 3 cm, ktoré zľahka kladieme na jednotlivé kôpky cesta.
Pečieme v rúre zohriatej na 200 - 210 °C (rošt v spodnej časti rúry) asi 15 - 18 minút - do zlatista. Koláčiky necháme vychladnúť na mriežke. Ja som piekla neskoro v noci, takže chladli do rána a plnila som ich až druhý deň.
Na krém vyšľaháme mascarpone s práškovým cukrom a matcha práškom rozmiešaným v troche smotany alebo kokosového mlieka, nakoniec pridáme pepermintový extrakt. Upečené a vychladnuté koláčiky prekrojíme pod úrovňou popraskanej farebnej crusty a cukrárskym vreckom naplníme spodnú časť krémom a priklopíme vrchnou farebnou časťou. Moje sú také jedovato zelené, ale vedela som, že budem robiť pepermintový matcha krém, ktorý bude zelený, tak aj vrch bol nazeleno.
Ďalšie recepty
Ďakujeeem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerajú úžasne