reklama

Choux au craqueline s matcha pepermintovým krémom

Pridal/a Zuzana Magulová dňa 12. 02. 2021 - 15:23 - Recepty Zuzana Magulová
Choux au craqueline s matcha pepermintovým krémom, Recepty na zákusky, Zuzana Magulová

Zuzana Magulová | Choux au craqueline s matcha pepermintovým krémom


reklama

Milujem výzvy. A toto bola jedna z nich - tieto koláčiky sa mi vždy páčili, tak som skúsila. Ešte treba popracovať na veľkosti, ale chuť aspoň táto moja matcha + pepermint je úžasná. 

Ingrediencie
50 gramov maslo
60 gramov hnedý cukor
60 gramov hladká múka
75 gramov voda
75 gramov mlieko
3 gramov cukor
3 gramov soľ
65 gramov maslo
3 kusy vajce
80 gramov chlebová múka
300 gramov mascarpone
1 čajová lyžička prášok matcha
3 polievkové lyžice smotana na šľahanie 33%
400 gramov práškový cukor
1 čajová lyžička pepermintový extrakt
1 kvapka potravinárske farbivo gélové zelené
Postup

Najskôr si pripravíme vrchnú farebnú vrstvu (craquelin) - jednoducho zmiešame všetky suroviny (50g maslo, 60g hnedý cukor, 60g hladká múka) + pridáme 1-2 kvapky farbiva, najskôr vidličkou, potom na podložke rukou a medzi dvomi papiermi na pečenie alebo potravinárskymi fóliami vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm. Spolu s papierom či fóliou dáme chladiť do chladničky.

Odpaľované cesto: V hrnci zahrievame vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo - privedieme k varu. Pridáme preosiatu múku (ja som použila 2/3 hladkej a 1/3 chlebovej múky) a miešame pokiaľ sa z masy nevytvorí kompaktná hmota a na dne hrnca nie je vidieť zlatú kôrku (ja som mala hrniec s nepriľnavou úpravou - tak som čas iba odhadla - cca 4 minúty). Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť asi pol hodinku.

Do vlažného cesta pridávame po jednom vajíčku, vždy dobre vymiešame. Cesto preložíme do cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou a na pekáč s papierom na pečenie striekame malé kôpky (uvádza sa veľkosti 3 cm - ale nabudúce skúsim menšie).

Vyberieme rozvaľkaný craquelin z chladničky a malou okrúhlou vykrajovačkou vykrajujeme kolieska veľkosti asi 2,5 - 3 cm, ktoré zľahka kladieme na jednotlivé kôpky cesta.

Pečieme v rúre zohriatej na 200 - 210 °C (rošt v spodnej časti rúry) asi 15 - 18 minút - do zlatista. Koláčiky necháme vychladnúť na mriežke. Ja som piekla neskoro v noci, takže chladli do rána a plnila som ich až druhý deň.

Na krém vyšľaháme mascarpone s práškovým cukrom a matcha práškom rozmiešaným v troche smotany alebo kokosového mlieka, nakoniec pridáme pepermintový extrakt. Upečené a vychladnuté koláčiky prekrojíme pod úrovňou popraskanej farebnej crusty a cukrárskym vreckom naplníme spodnú časť krémom a priklopíme vrchnou farebnou časťou. Moje sú také jedovato zelené, ale vedela som, že budem robiť pepermintový matcha krém, ktorý bude zelený, tak aj vrch bol nazeleno.

Celkový čas
46 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
16 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama