
Krásna tortička, ktorú zvládne každá šikovná ženička. Poteší výzorom a prekvapí lahodnou chuťou.
500 | millilitrov | smotana na šľahanie 33% |
300 | gramov | biela čokoláda |
3 | polievkové lyžice | práškový cukor |
250 | gramov | mascarpone |
5 | kusy | vajce |
5 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
5 | polievkové lyžice | hladká múka |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
2 | polievkové lyžice | kakao |
1⁄2 | deciliter | olej |
1 | kus | ruby čokoláda |
1 | kvapka | potravinárska farba ružová |
1. Prvý deň: začneme s prípravou krému. Do panvičky nalejem 500 ml smotany na šľahanie, zohrievam ale nesmie vrieť. Odstavím z tepla a nalámem dnu bielu kvalitnú čokoládu.
Prikryjem alobalom, aby smotana pekne rozpustila čokoládu. Po 3 minútach odkryjem a premiešam, ak by sa stále čokoláda neroztopila, môžem prihriať na minútu. Nesmie vrieť. Po úplnom roztopení čokolády odložím do chladničky na celú noc.
2. Na druhý deň vyšľahám. Vznikne nám čokoládová šľahačka.
V druhej mise vyšľahám na nízkych otáčkach mascarpone s práškovým cukrom. Následne jemne vmiešam- už nešľahám- vyšľahanú čokoládovú šľahačku. Pridala som ružové farbivo dr. Oetker. Krém odložím do chladničky.
3. Hlava a perie plameniaka: roztopím RUBY čokoládu v mikrovlnke s mliekom. Pár sekúnd, vytiahnem z mikrovlnky, premiešam, znovu vložím do milrovlnky,- opakujem 2/3x kým sa čokoláda neroztopí. Roztopenú čokoládu prelejem do vrecka.
4. Na papier na pečenie nakreslím najskôr po obvode črty krku spolu s hlavou a zobáčikom plameniaka, môžem si predkresliť ceruzkou na papier a pôjdem popri čiarach.
5. Vyplním čokoládou, odporúčam čím vyšší krk tým hrubšiu vrstvu, na perie postupujem nakreslením krúžkov, ktoré tiež vyplním čokoládou a malou lyžicou alebo štetcom potiahnem na jednu stranu- vznikne vám pierko. Dám schladiť do druhého dňa
6. Príprava cesta: Oddelíme si žĺtka a bielka. Bielka vyšľaháme so štipkou soli alebo pár kvapkami citrónu. Odložíme bokom. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty. Odporúčam šľahať minimálne 4 minúty.
Následne do žĺtkovej peny vlejeme 1/2 dl oleja a znovu prešľaháme. Preosiatu múku s práškom do pečiva a s kakaom pridávame do žĺtkovej masy striedavo s vyšľahanými bielkami. Minimálne na 2x. Vmiešame jemne stierkou, aby zostala masa na korpus nadýchaná.
7. Používam formu s priemerom 20cm. Dno formy vysteliem papierom na pečenie, vylejem masu- korpus- do formy a pečiem vo vyhriatej rúre 170/180 stupňov Celzia cca 15 minút- teplovzdušná rúra. Po upečení prepichnem špáradlom, cesto sa nesmie prilepiť na drievko- upečený korpus nechám vychladiť.
8. Korpus prerežem na 2 ks. Podľa chuti pokvapkáme korpus s roztopeným džemom s kvapkou rumu. Naplním krémom. Priložím druhý korpus a po celom obvode potrieme krémom.
9. Zdobíme hlavičkou a perím z čokolády. Dobrú chuť!!

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty