reklama

Plameniaková torta

Pridal/a Maria Rosiera dňa 01. 01. 2021 - 20:47 - Recepty Maria Rosiera
Plameniaková torta, Recepty na torty, Maria Rosiera

reklama

Krásna tortička, ktorú zvládne každá šikovná ženička. Poteší výzorom a prekvapí lahodnou chuťou.

Ingrediencie
500 millilitrov smotana na šľahanie 33%
300 gramov biela čokoláda
3 polievkové lyžice práškový cukor
250 gramov mascarpone
5 kusy vajce
5 polievkové lyžice trstinový cukor
5 polievkové lyžice hladká múka
1⁄2 balík prášok do pečiva
2 polievkové lyžice kakao
1⁄2 deciliter olej
1 kus ruby čokoláda
1 kvapka potravinárska farba ružová
Postup

1. Prvý deň: začneme s prípravou krému. Do panvičky nalejem 500 ml smotany na šľahanie, zohrievam ale nesmie vrieť. Odstavím z tepla a nalámem dnu bielu kvalitnú čokoládu.

Prikryjem alobalom, aby smotana pekne rozpustila čokoládu. Po 3 minútach odkryjem a premiešam, ak by sa stále čokoláda neroztopila, môžem prihriať na minútu. Nesmie vrieť. Po úplnom roztopení čokolády odložím do chladničky na celú noc.

2. Na druhý deň vyšľahám. Vznikne nám čokoládová šľahačka.

V druhej mise vyšľahám na nízkych otáčkach mascarpone s práškovým cukrom. Následne jemne vmiešam- už nešľahám- vyšľahanú čokoládovú šľahačku. Pridala som ružové farbivo dr. Oetker. Krém odložím do chladničky.

3. Hlava a perie plameniaka: roztopím RUBY čokoládu v mikrovlnke s mliekom. Pár sekúnd, vytiahnem z mikrovlnky, premiešam, znovu vložím do milrovlnky,- opakujem 2/3x kým sa čokoláda neroztopí. Roztopenú čokoládu prelejem do vrecka.

4. Na papier na pečenie nakreslím najskôr po obvode črty krku spolu s hlavou a zobáčikom plameniaka, môžem si predkresliť ceruzkou na papier a pôjdem popri čiarach.

5. Vyplním čokoládou, odporúčam čím vyšší krk tým hrubšiu vrstvu, na perie postupujem nakreslením krúžkov, ktoré tiež vyplním čokoládou a malou lyžicou alebo štetcom potiahnem na jednu stranu- vznikne vám pierko. Dám schladiť do druhého dňa

6. Príprava cesta: Oddelíme si žĺtka a bielka. Bielka vyšľaháme so štipkou soli alebo pár kvapkami citrónu. Odložíme bokom. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty. Odporúčam šľahať minimálne 4 minúty.

Následne do žĺtkovej peny vlejeme 1/2 dl oleja a znovu prešľaháme. Preosiatu múku s práškom do pečiva a s kakaom pridávame do žĺtkovej masy striedavo s vyšľahanými bielkami. Minimálne na 2x. Vmiešame jemne stierkou, aby zostala masa na korpus nadýchaná.

7. Používam formu s priemerom 20cm. Dno formy vysteliem papierom na pečenie, vylejem masu- korpus- do formy a pečiem vo vyhriatej rúre 170/180 stupňov Celzia cca 15 minút- teplovzdušná rúra. Po upečení prepichnem špáradlom, cesto sa nesmie prilepiť na drievko- upečený korpus nechám vychladiť.

8. Korpus prerežem na 2 ks. Podľa chuti pokvapkáme korpus s roztopeným džemom s kvapkou rumu. Naplním krémom. Priložím druhý korpus a po celom obvode potrieme krémom.

9. Zdobíme hlavičkou a perím z čokolády. Dobrú chuť!!

Doplňujúce obrázky
Plameniaková torta, Recepty na torty, Maria Rosiera, 1
Celkový čas
55 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama