Ako upiecť veľkonočného barančeka

Chystáte sa tento rok upiecť veľkonočného barančeka? Máte už svoj overený recept, alebo to ešte stále nie je ono? Možno vám pomôžu recepty a rady našich ochotných žienok, ktoré sa pravidelne delia svoje skúsenosti nielen s pečením barančeka.

Recept na barančeka pečeného v silikónovej forme 

 Kamila

Bezlepkový veľkonočný baránok pre celiatikov. Fotorecept na veľkonočného barančeka pomôže upiecť tradičný veľkonočný koláč aj začiatočníkovi. | Autorka: Kamila | Prejsť na recept na veľkonočného barančeka pečeného v silikónovej forme

Veľkonočný baranček so snehovou polevou

 Katuska29

Autorka: Katuska29 | Prejsť na recept na veľkonočného barančeka so snehovou polevou

Veľkonočný baranček v dvojdielnej hlinenej forme

 Judit

Autorka fotografie: Judit | Autorka receptu: babka žabka

Hlinenú formu vymažem studeným maslom, úplne všetky záhyby, teda spodnú aj vrchnú a jemne vysypem strúhankou.

Recept na cesto na veľkonočného barančeka

4 celé vajcia a 2 2-decové poháriky krupicového cukru poriadne vyšľahám. Striedavo pridávam 3 2-decové poháriky hladkej múky, do ktorej pridám 1 prášok do pečiva a štipku soli a 250 ml tekutej šľahačky.

Prešľahám, pridám 1 2-decový pohárik mletých orechov a ešte cca 1 dcl mlieka. Toto nalejem do spodnej formy.

Navrch dám od oka sekané orechy, mandle, lieskové oriešky, hrozienka a opatrne vmiešam do cesta tak, aby si neporušila maslo a strúhanku vo forme. Túto orechovú zmes + hrozienka v malej miske posypem lyžicou hladkej múky a potrasiem tak, aby bolo všetko obalené múkou. Zvyšnú vysypem.

Až teraz dám na cesto. Prikryjem vrchnou formou a dám do rúry vyhriatej na 150 a peč 1 hodinu.

Asi po 20 minútach opatrne odstránim vrchnú časť formy a pomocou utierky vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť. Diskusiu si môžete pričítať na Veľkonočný baranček - postup.

Rady a recept na veľkonočného baránka

 BoyleAutorka: Boyle

Do väčšej keramickej dvojdielnej formy dávam náplň zo 6 vajec. Obyčajne robím len z bielkov. Nikdy nevytieram formu studeným tukom, lebo môžu zostať nezatreté miesta, čo zbadám, až keď formu vysypem múkou a potom sa zle natiera.

Maslo roztopím, formu viackrát poriadne natriem, potom dám vychladiť, aby tuk stuhol a až potom vysypem múkou.

V priebehu tuhnutia znovu rozotriem, aby mi nezostali miesta s nahromadeným maslom. Takto sa mi vždy dobre vyklopí. Hotový zdobím vareným snehom, "tváričku" polevou.

Recept na barančeka

sneh zo 6 bielkov, 15 dkg cukru, 15 dkg hrubej múky, vanilkový cukor, 6 dkg rozpusteného masla, spolu cca 25 dkg kandizovaného ovocia, hrozienok, orechov, orieškov a lámanej čokolády, kypriaci prášok. Ovocie obalím najprv v múke. Veľkonočný baranček - ako s cestom do formy?

Orechový veľkonočný baranček

 Bea14

Autorka fotografie: Bea14 | Autorka receptu LienkaS

Recept na barančeka do dvojdielnej hlinenej formy:

  • 300 g polohrubej múky
  • 80 g hladkej múky
  • 140 g mletých orechov
  • 260 g práškového cukru
  • 120 g tuku
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtka
  • 3 dcl mlieka
  • 2/3 bal. PDP

Preosiatu múku s práškom do pečiva a cukrom premiešame s orechmi. Teplé mlieko, vajcia, žĺtky a tuk rozmixujeme, rýchlo premiešame s múčnou zmesou a vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme v mierne vyhriatej rúre. Po vychladnutí polejeme baránka polevou - bielou alebo tmavou. Veľkonočný baranček

Jednoduchý veľkonočný baranček

 Terezka01

Autorka fotografie: Terezka01 | Autorka receptu AdrianaS

4 žĺtky vymiešame s 20 dkg práškového cukru, pridáme 1 dcl vody, 1 dcl oleja. Potom vmiešame 25 dkg polohrubej múky, kávovú lyžičku prášku do pečiva a sneh z bielkov.

Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy, zakryjeme a pečieme pri 150°C 45 min. Počas pečenia neotvárať rúru. Niekedy polovicu cesta farbím kakaom.

 

Kategória: 

TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

krásny baranček ÁnoÁnoÁnoÁnoTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamZlomené srdceKvietokZlomené srdceSlnko

ÁnoÁnoÁnoTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce

Pre tých, ktorí nechcú zdobiť bielkovým snehom:
Pri posielaní poštou som obievala čokoládou, sneh by to asi dobre neprežil. Teraz som vyskúšala poťahovku v kombinácii s kokosom, vyzeralo to po vysušení celkom dobre, foto nemám.
Vychladnutého baránka som potrela riedkou, dobre tečúcou polevou. Najprv hlavu, ktorú som po miernom zaschnutí potiahla bielou poťahovkou okrem rohov, tie som nechala pôvodné, iba s polevou. Po zaschnutí som ju trošku prifarbila kakaom. Očká som urobila z čokolády pepity (čokoládové šošovičky), nozdry a papuľku som narezala.
Zvyšok barančeka som potrela
riedkou polevou a po miernom vsiaknutí, ešte vlhkú, som posypala kokosom a nechala zaschnúť.

TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoKvietokKvietokKvietokKvietokKvietokKvietok

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.