Ako upiecť veľkonočného barančeka - overené recepty a praktické rady
Pozrite si aj
Pre tých, ktorí nechcú zdobiť bielkovým snehom:
Pri posielaní poštou som obievala čokoládou, sneh by to asi dobre neprežil. Teraz som vyskúšala poťahovku v kombinácii s kokosom, vyzeralo to po vysušení celkom dobre, foto nemám.
Vychladnutého baránka som potrela riedkou, dobre tečúcou polevou. Najprv hlavu, ktorú som po miernom zaschnutí potiahla bielou poťahovkou okrem rohov, tie som nechala pôvodné, iba s polevou. Po zaschnutí som ju trošku prifarbila kakaom. Očká som urobila z čokolády pepity (čokoládové šošovičky), nozdry a papuľku som narezala.
Zvyšok barančeka som potrela
riedkou polevou a po miernom vsiaknutí, ešte vlhkú, som posypala kokosom a nechala zaschnúť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Odporúčame
reklama
reklama
Vikulda, Kamila, katarinalucanova, Judit | Recepty na veľkonočné ho barančeka
Chystáte sa tento rok upiecť veľkonočného barančeka, no stále hľadáte ten pravý recept? Alebo už máte svoj obľúbený, no chcete ho vylepšiť? Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, určite oceníte overené recepty a praktické rady, vďaka ktorým sa vám baranček podarí vždy nadýchaný, vláčny a krásne prepečený.
Vybrali sme pre vás najlepšie recepty na veľkonočného barančeka – od tradičných piškótových, orechových až po bezlepkovú verziu s pudingom. Nájdete tu aj tipy na správne pečenie, aby baranček pekne držal tvar, dobre sa vyklopil.
Nechajte sa inšpirovať a pripravte si krásneho veľkonočného barančeka, ktorý ozdobí váš sviatočný stôl.
Mandľový baranček
Foto: Vikulda
Jemný a nadýchaný veľkonočný koláč z treného maslového cesta s mandľami. Pozrite si recept na mandľového barančeka
Orechový baranček
Foto: katarinalucanova
Výborný orechový baranček z treného cesta s kandizovaným ovocím, kúskami čokolády a nasekanými orechmi. Pozrite si recept na orechového barančeka
Recept na bezlepkového barančeka pečeného v silikónovej forme
Foto: Kamila
Bezlepkový veľkonočný baránok pre celiatikov. Fotorecept na veľkonočného barančeka pomôže upiecť tradičný veľkonočný koláč aj začiatočníkovi. Pozrite si recept na veľkonočného barančeka pečeného v silikónovej forme
Veľkonočný baranček so snehovou polevou
Foto: Katuska29
Baránok z piškótového cesta ozdobený snehom šľahaným nad parou. Pozrite si recept na veľkonočného barančeka so snehovou polevou
Veľkonočný baranček pečený v dvojdielnej hlinenej forme
Foto: Judit | Autorka receptu: babka žabka
Hlinenú formu vymažem studeným maslom, úplne všetky záhyby, teda spodnú aj vrchnú a jemne vysypem strúhankou.
Recept na cesto na veľkonočného barančeka so šľahačkou v ceste
4 celé vajcia a 2 2-decové poháriky krupicového cukru poriadne vyšľahám. Striedavo pridávam 3 2-decové poháriky hladkej múky, do ktorej pridám 1 prášok do pečiva a štipku soli a 250 ml tekutej šľahačky.
Prešľahám, pridám 1 2-decový pohárik mletých orechov a ešte cca 1 dcl mlieka. Toto nalejem do spodnej formy.
Navrch dám od oka sekané orechy, mandle, lieskové oriešky, hrozienka a opatrne vmiešam do cesta tak, aby si neporušila maslo a strúhanku vo forme. Túto orechovú zmes + hrozienka v malej miske posypem lyžicou hladkej múky a potrasiem tak, aby bolo všetko obalené múkou. Zvyšnú vysypem.
Až teraz dám na cesto. Prikryjem vrchnou formou a dám do rúry vyhriatej na 150 a peč 1 hodinu.
Asi po 20 minútach opatrne odstránim vrchnú časť formy a pomocou utierky vyklopím na mriežku a nechám vychladnúť. Diskusiu si môžete pričítať na Veľkonočný baranček - postup.
Rady a recept na veľkonočného baránka
Foto: Boyle
Do väčšej keramickej dvojdielnej formy dávam náplň zo 6 vajec. Obyčajne robím len z bielkov. Nikdy nevytieram formu studeným tukom, lebo môžu zostať nezatreté miesta, čo zbadám, až keď formu vysypem múkou a potom sa zle natiera.
Maslo roztopím, formu viackrát poriadne natriem, potom dám vychladiť, aby tuk stuhol a až potom vysypem múkou.
V priebehu tuhnutia znovu rozotriem, aby mi nezostali miesta s nahromadeným maslom. Takto sa mi vždy dobre vyklopí. Hotový zdobím vareným snehom, "tváričku" polevou.
Recept na barančeka
sneh zo 6 bielkov, 15 dkg cukru, 15 dkg hrubej múky, vanilkový cukor, 6 dkg rozpusteného masla, spolu cca 25 dkg kandizovaného ovocia, hrozienok, orechov, orieškov a lámanej čokolády, kypriaci prášok. Ovocie obalím najprv v múke. Veľkonočný baranček - ako s cestom do formy?
Orechový veľkonočný baranček
Foto: Bea14 | Autorka receptu LienkaS
Recept na barančeka do dvojdielnej hlinenej formy:
Preosiatu múku s práškom do pečiva a cukrom premiešame s orechmi. Teplé mlieko, vajcia, žĺtky a tuk rozmixujeme, rýchlo premiešame s múčnou zmesou a vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme v mierne vyhriatej rúre. Po vychladnutí polejeme baránka polevou - bielou alebo tmavou. Veľkonočný baranček
Jednoduchý veľkonočný baranček
Foto: Terezka01 | Autorka receptu AdrianaS
4 žĺtky vymiešame s 20 dkg práškového cukru, pridáme 1 dcl vody, 1 dcl oleja. Potom vmiešame 25 dkg polohrubej múky, kávovú lyžičku prášku do pečiva a sneh z bielkov.
Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy, zakryjeme a pečieme pri 150°C 45 min. Počas pečenia neotvárať rúru. Niekedy polovicu cesta farbím kakaom.
Pozrite si aj:
Tradičné recepty na veľkonočné jedlá
Kamila, Martuška 123, Vlamonka | Koláž: Naničmama.sk | Recepty na Veľkú noc
Návody na skladanie servítky na veľkonočné prestieranie
Foto: Kamila | Koláž: Artmama.sk