
Tieto tzv. nahé torty robia viac menej z medového cesta, ja ich rada robím z lineckého. Množstvo cesta si prispôsobujem veľkosti a tvaru torty. Pridávam malú ukážku tých mojich.
Ingrediencie
Linecké cesto: | ||
400 | gramov | hladká múka extra špeciál |
200 | gramov | maslo |
100 | gramov | cukor práškový |
3 | kusy | žĺtok |
1 | čajová lyžička | citrónová kôra |
Krém: | ||
500 | gramov | mascarpone |
300 | millilitrov | smotana a šľahanie 40% |
1 | kus | Olé puding vanilkový |
Postup
Klasické linecké cesto si vymiesim, nechám chvíľu odpočinúť a začnem pracovať.
Z papiera na pečenie si vyhotovím požadovaný tvar napr. číslice, srdiečko, kruh, písmeno.
Cesto vyvaľkám na hrúbku 4-5 mm priamo na hárku papiera na pečenie a preložím aj s papierom na plech. Tým dosiahnem, že každý kus budem mať rovnaký a prekladaním cesta sa nepohne.
Pečiem na 180° 12 - 15 min. pekne do svetla. Pláty si nechám vychladnúť a potom plním zdobiacim sáčkom so špičkou. Krém dám aj na vrchný posledný plát aby som mala do čoho dávať ozdoby.
Zdobím ovocím, pralinkami, dobožkami, snehovými pusinkami ale aj malými lineckými koláčky, ktoré si ečiem zo zvyškou cesta. Medzi krém pre chuť ak máte radi môžete dať džem podľa svojej chute.
Množstvo základného cesta vystačí na menší tvar, cesto zo 750 g múky vystačí na väčší tvar a z 1000 g múky je potrebné ak robíte napr. dvojciferné číslo. Potom treba prispôsobiť aj krém.
Ak chcete čokoládové treba pridať do cesta kakao, môže byť aj orechové (odobrať z múky 100 g a nahradiť mletými orechmi ). Do krému na miesto Olé pudingu môžete dať roztopenú bielu čokoládu alebo kvalitnú aspoň 60% čokoládu.





- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Bratislavské rezy
Bejč | Bratislavské rezy
Bratislavské rezy
Recept na tradičný dezert, ktorý poznáme z cukrární. Vanilkové korpusy so sviežim citrónovým krémom a čokoládovou polevou. Výborný zákusok na sviatky aj oslavy.
Dobošové rezy
Bejč | Dobošové rezy
Dobošové rezy
Recept na tradičné dobošové rezy s tenkými korpusmi, čokoládovým krémom a čokoládovou polevou potešia všetkých milovníkov klasických zákuskov.