
Orechovo-kakaová torta s príchuťou kávy, rumu a jahôd.
Orechové cesto: | ||
4 | kusy | vajce |
300 | gramov | práškový cukor |
7 | polievkové lyžice | káva |
200 | gramov | polohrubá múka |
100 | gramov | mleté vlašské orechy |
prášok do pečiva | ||
rumová esencia | ||
soľ | ||
Kakaové cesto: | ||
3 | kusy | vajce |
3 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | polievková lyžica | kakao |
3 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
prášok do pečiva | ||
soľ | ||
Kakaový krém: | ||
200 | gramov | kondenzované mlieko sladené |
250 | gramov | maslo |
50 | gramov | kakao |
Poleva: | ||
125 | gramov | horká čokoláda |
125 | millilitrov | smotana na šľahanie |
Na ozdobu: | ||
vlašské orechy nasekané | ||
horká čokoláda | ||
jahody lyofilizované | ||
mäta | ||
Ešte potrebujeme: | ||
jahodový džem |
Orechové cesto:
Žĺtky na orechové cesto vyšľaháme s práškovým cukrom, 7 PL uvarenej vychladnutej kávy a rumovou esenciou. Preosiatu múku zmiešame s polovicou balíčka kypriaceho prášku a orechmi, postupne pridáme do vyšľahaných žĺtkov a po dávkach zamiešame sneh z bielkov vyšľahaných so štipkou soli.
Kakaové cesto:
Žĺtky na kakaové cesto vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s polovicou balíčka kypriaceho prášku a nakoniec zamiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov so štipkou soli.
Každý korpus pečieme v okrúhlej tortovej forme o priemere 28 cm asi 30-45 minút pri teplote 180 °C. Kakaový sa upečie skôr. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Kakaový krém:
Na kúsky nakrájané maslo vymiešame v robote spolu s kondenzovaným mliekom (musia byť rovnakej teploty, skôr studené). Nakoniec pridáme kakaový prášok a plnku odložíme do chladničky na cca 15-20 minút.
Upečený vychladnutý orechový korpus prerežeme pozdĺžne na 2 pláty. Kakaový necháme vcelku. Korpusy striedavo ukladáme na seba a natrieme krémom. Kakaový uložíme do stredu. Povrch vrchného korpusu natrieme džemom a tortu odložíme do chladničky.
Poleva:
Polevu pripravíme zo smotany, ktorú zohrejeme (tak, aby nezovrela) a pridáme do nej na kúsky nalámanú čokoládu. Miešame, kým sa nerozpustí na hladký krém.
Na vychladenú tortu rozotrieme polevu a ihneď ozdobíme jahodami, nasekanými orechmi a horkou čokoládou. Nakoniec pridáme vetvičky čerstvej mäty a znovu odložíme do chladničky. Dobrú chuť prajem!



- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty