
Kamila | Čučoriedková drip torta
Recept na môj váhavý pokus o prvú drip tortičku v čučoriedkovo-mandľovej verzii s tvarohovým krémom s mascarpone. Prispôsobené histamínovej intolerancii dcér.
Korpus priemer 28 cm: | ||
10 | kusy | vajce |
10 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
7 | polievkové lyžice | bezlepková múka |
7 | polievkové lyžice | mleté mandle |
Tvarohovo-smotanová náplň: | ||
500 | gramov | mascarpone |
500 | gramov | jemný tvaroh |
350 | millilitrov | šľahačková smotana |
1 | kus | vanilkový cukor |
3 | kusy | žĺtok |
2 | polievkové lyžice | med |
Poleva: | ||
80 | millilitrov | šľahačková smotana |
100 | hlávky | biela čokoláda |
50 | gramov | čučoriedky |
Dokončenie: | ||
1 | kus | čučoriedkový džem |
450 | gramov | čučoriedky |
Pusinky: | ||
3 | kusy | bielok |
210 | gramov | cukor krupica |
Korpus: Bielka a vyšľaháme s cukrom do hustého snehu, krátko primiešame žĺtky a už len zľahka na striedačku preosiatu múku a mleté mandle.
Pečieme v okrúhlej forme (moja mala 28 cm) vystlanej papierom na pečenie cca 60 minút pri teplote cca 170°C, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou, otestujeme špáradlom.
Ja som piekla pri nižšej teplote a musela som ešte dopekať, čas a teplotu si treba otestovať pri svojej rúre, aj keď občas pomôže len pokus a omyl). Po upečení necháme, vychladnúť, po cca 20 minútach dáme dole, formu.
Pri korpuse 24 cm skúste dávkovanie: 8 vajec, 8 PL cukru, 6 PL múky a 5 PL mletých orechov
Náplň: Vo vodnom kúpeli vymiešame (nie šľahacími metličkami, ale vareškou) na redšiu kašu 3 žĺtky, 100 ml šľahačkovej smotany a vanilkový cukor, za občasného miešania necháme vychladnúť. Túto časť náplne môžete úplne vynechať, krém bude skvelý aj bez nej. Robila som pusinky, tak som bielka využila pri nich.
Smotanu s medom (cukrom) a mascarpone vyšľaháme do tuha, pozor na prešľahanie a už len ručne primiešame tvaroh. Na záver už len ručne a veľmi zľahka primiešame vychladenú žĺtkovú hmotu.
Dokončenie: Vychladený korpus prerežeme dvakrát. Spodný plát natrieme džemom, na to tenkou vrstvou náplne, rozložíme naň umyté osušené čučoriedky a tie potrieme druhou vrstvou krému tak, aby sme ich prekryli.
Prekryjeme ďalším plátom a postup zopakujeme, ešte raz. Vrch torty a boky potrieme krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
Poleva: V celom recepte som použila smotanu na šľahanie 250 ml a 180 ml (z toho cca 270 ml šlo rovno do krému, 100 ml k žĺtkom a zvyšných 50 ml, ideálne menej ku kvalitnej bielej čokoláde, ja som to robila od oka).
Vraj pri ganache by mal byť pomer bielej čokolády ku smotane 3:1. Mala som málo čokolády, takže tej smotany bolo viac, aj trochu ovocnej drene.
Asi 60 g čučoriedok, popučíme vidličkou, nechcelo sa mi mixovať, pridáme 1Pl vody a krátko povaríme, aby sme mali peknú tmavú farbu, aj voda sa trochu vyparila. Hmotu prepasírujeme cez sitko. Smotanu zohrejeme do varu, pridáme k nej prepasírované ovocie, prelejeme ňou nalámanú čokoládu, necháme krátko postáť a dôkladne premiešame.
Dobre schladenú tortu polejeme polevou, aby sme prekryli celý vrch a vytvorili pekné "stekance" Moja poleva nebola úplne tuhá, ale aspoň sa dobre krájala. Myslím, že ganache z bielej čokolády sa dá pripraviť len s horúcim ovocným pyré bez smotany.
Kým stuhne poleva ozdobíme tortičku podľa fantázie, alebo dostupných zásob. Makrónky som kúpila, s pusinkami experimentovala.
Pusinky: Vo vodnom kúpeli vymiešame bielky s cukrom, do roztopenia cukru, kým bude hmota teplá. Ja som miešala ručne a celkom som neustriehla to rozpustenie.
Dáme dole z tepla a pokračujeme šľahaním buď v robote alebo ešte cca 10 minút. Pomocou zdobiaceho vrecka a primeraného nadstavca robíme pusinky, srdiečka, kolieska na plech vystlaný papierom na pečenie (ja si už musím kúpiť zdobiace nadstavce, tie moje plastové sú o ničom).
Sušíme v rúre o teplote cca 100°C 60 - 80 minút, ak sa dá necháme v pootvorenej rúre vychladnúť. Druhú várku som robila po cca hodine, sneh to prežil. Mám sa ešte čo zdokonaľovať, ale pusinky boli skvelé, sladké až za ušami.

Kamila

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Medové rezy
Bejč | Medové rezy
Medové rezy
Recept na vynikajúce tradičné medové rezy so slivkovým lekvárom v strede
Orechové laskonky
Bejč | Orechové laskonky
Orechové laskonky
Vynikajúce orechové laskonky s lahodným pudingovo-maslovým krémom