reklama

Čučoriedková drip torta

Pridal/a Kamila dňa 16. 06. 2018 - 12:23 - Recepty Kamila
Čučoriedková drip torta, Recepty na torty, Kamila

Kamila | Čučoriedková drip torta


reklama

Recept na môj váhavý pokus o prvú drip tortičku v čučoriedkovo-mandľovej verzii s tvarohovým krémom s mascarpone. Prispôsobené histamínovej intolerancii dcér. Úsmev

Ingrediencie
Korpus priemer 28 cm:
10 kusy vajce
10 polievkové lyžice trstinový cukor
7 polievkové lyžice bezlepková múka
7 polievkové lyžice mleté mandle
Tvarohovo-smotanová náplň:
500 gramov mascarpone
500 gramov jemný tvaroh
350 millilitrov šľahačková smotana
1 kus vanilkový cukor
3 kusy žĺtok
2 polievkové lyžice med
Poleva:
80 millilitrov šľahačková smotana
100 hlávky biela čokoláda
50 gramov čučoriedky
Dokončenie:
1 kus čučoriedkový džem
450 gramov čučoriedky
Pusinky:
3 kusy bielok
210 gramov cukor krupica
Postup

Korpus: Bielka a vyšľaháme s cukrom do hustého snehu, krátko primiešame žĺtky a už len zľahka na striedačku preosiatu múku a mleté mandle.

Pečieme v okrúhlej forme (moja mala 28 cm) vystlanej papierom na pečenie cca 60 minút pri teplote cca 170°C, alebo podľa skúsenosti s vašou rúrou, otestujeme špáradlom.

Ja som piekla pri nižšej teplote a musela som ešte dopekať, čas a teplotu si treba otestovať pri svojej rúre, aj keď občas pomôže len pokus a omyl). Po upečení necháme, vychladnúť, po cca 20 minútach dáme dole, formu.

Pri korpuse 24 cm skúste dávkovanie: 8 vajec, 8 PL cukru, 6 PL múky a 5 PL  mletých orechov

Náplň: Vo vodnom kúpeli vymiešame (nie šľahacími metličkami, ale vareškou) na redšiu kašu 3 žĺtky, 100 ml šľahačkovej smotany a vanilkový cukor, za občasného miešania necháme vychladnúť. Túto časť náplne môžete úplne vynechať, krém bude skvelý aj bez nej. Robila som pusinky, tak som bielka využila pri nich.Úsmev

Smotanu s medom (cukrom) a mascarpone vyšľaháme do tuha, pozor na prešľahanie a už len ručne primiešame tvaroh. Na záver už len ručne a veľmi zľahka primiešame vychladenú žĺtkovú hmotu.

Dokončenie: Vychladený korpus prerežeme dvakrát. Spodný plát natrieme džemom, na to tenkou vrstvou náplne, rozložíme naň umyté osušené čučoriedky a tie potrieme druhou vrstvou krému tak, aby sme ich prekryli.

Prekryjeme ďalším plátom a postup zopakujeme, ešte raz. Vrch torty a boky potrieme krémom a dáme stuhnúť do chladničky.

Poleva: V celom recepte som použila smotanu na šľahanie 250 ml a 180 ml (z toho cca 270 ml šlo rovno do krému, 100 ml k žĺtkom a zvyšných 50 ml, ideálne menej ku kvalitnej bielej čokoláde, ja som to robila od oka).

Vraj pri ganache by mal byť pomer bielej čokolády ku smotane 3:1. Mala som málo čokolády, takže tej smotany bolo viac, aj trochu ovocnej drene.

Asi 60 g čučoriedok, popučíme vidličkou, nechcelo sa mi mixovať, pridáme 1Pl vody a krátko povaríme, aby sme mali peknú tmavú farbu, aj voda sa trochu vyparila. Hmotu prepasírujeme cez sitko. Smotanu zohrejeme do varu, pridáme k nej prepasírované ovocie, prelejeme ňou nalámanú čokoládu, necháme krátko postáť a dôkladne premiešame. 

Dobre schladenú tortu polejeme polevou, aby sme prekryli celý vrch a vytvorili pekné "stekance" Moja poleva nebola úplne tuhá, ale aspoň sa dobre krájala. Myslím, že ganache z bielej čokolády sa dá pripraviť len s horúcim ovocným pyré bez smotany. Hambím sa

Kým stuhne poleva ozdobíme tortičku podľa fantázie, alebo dostupných zásob. Makrónky som kúpila, s pusinkami experimentovala. 

Pusinky: Vo vodnom kúpeli vymiešame bielky s cukrom, do roztopenia cukru, kým bude hmota teplá. Ja som miešala ručne a celkom som neustriehla to rozpustenie. 

Dáme dole z tepla a pokračujeme šľahaním buď v robote alebo ešte cca 10 minút. Pomocou zdobiaceho vrecka  a primeraného nadstavca robíme pusinky, srdiečka, kolieska na plech vystlaný papierom na pečenie (ja si už musím kúpiť zdobiace nadstavce, tie moje plastové sú o ničom).

Sušíme v rúre o teplote cca 100°C 60 - 80 minút, ak sa dá necháme v pootvorenej rúre vychladnúť. Druhú várku som robila po cca hodine, sneh to prežil. Mám sa ešte čo zdokonaľovať, ale pusinky boli skvelé, sladké až za ušami.

Čo je mascarpone, krém s mascarpone v tortách a zákuskoch

Doplňujúce obrázky
Čučoriedková drip torta, Recepty na torty, Kamila, 1

Kamila

Čučoriedková drip torta, Recepty na torty, Kamila, 2

Kamila

Výnos
1 torta priemer 28 cm
Celkový čas
1 hod, 40 minút
Čas prípravy
40 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama