reklama

Veľkonočné pečivo

Pridal/a M.a.r.i.a dňa 03. 04. 2023 - 12:42 - Recepty M.a.r.i.a
Veľkonočné pečivo, Recepty na slané pečivo a koláče, M.a.r.i.a

reklama

Namiesto chleba, rožkov môžeme na veľkonočný stôl nachystať pečivo v tvare barančeka, zajačika, rôzne skrúcané tvary. Tu je malá ukážka na inšpiráciu.

Ingrediencie
500 plechovky špaldová hladká múka
250 gramov špaldová múka celozrnná hladká
42 gramov droždie
500 millilitrov mlieko
150 millilitrov olej
1 polievková lyžica cukor krupica
2 čajové lyžičky soľ
1 kus prášok do pečiva
1 kus vajce
Postup

Do deci vlažného mlieka rozmrvíme droždie a zasypeme cukrom, necháme 15 - 20 min. vykysnúť kváskom.

Preosejeme si obidve múky s pdp, pridáme olej (môže byť aj rozpustená masť), vykysnutý kvások a s postupným pridávaním vlažného mlieka vymiesime vláčne, pružné cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť 1 hod.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske premiesime, oddeľujeme si z neho kúsky, z ktorých tvarujeme na plech pečivo.

Baranček:

Cesto si roztlačím na obdĺžnik, zrolujem do rolády, nakrájam a na plech ukladám do tvaru barančeka.  Z malej buchtičky pridám chvostík a vytvarujem hlavičku

Zajko:

Z väčšieho slimáka vytvarujem bruško, buchtičku prilepím ako chvostík, šúľok cesta prekrojím v polovičke a vytvarujem hlavičku. Ďalšieho zajka vymodelujem v tvare žemličiek.

Plechy prikryjem fóliou a nechám kysnúť ešte 30 mín, potom potriem rozšľahaným vajíčkom, postriekam vodou a dám do vyhriatej rúry na 200°, pečiem 20 - 30 min záleží aké veľké ste si narobili pečivo.

Doplňujúce obrázky
Veľkonočné pečivo, Recepty na slané pečivo a koláče, M.a.r.i.a, 1
Veľkonočné pečivo, Recepty na slané pečivo a koláče, M.a.r.i.a, 2
Celkový čas
2 hod, 30 minút
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama