
Namiesto chleba, rožkov môžeme na veľkonočný stôl nachystať pečivo v tvare barančeka, zajačika, rôzne skrúcané tvary. Tu je malá ukážka na inšpiráciu.
500 | plechovky | špaldová hladká múka |
250 | gramov | špaldová múka celozrnná hladká |
42 | gramov | droždie |
500 | millilitrov | mlieko |
150 | millilitrov | olej |
1 | polievková lyžica | cukor krupica |
2 | čajové lyžičky | soľ |
1 | kus | prášok do pečiva |
1 | kus | vajce |
Do deci vlažného mlieka rozmrvíme droždie a zasypeme cukrom, necháme 15 - 20 min. vykysnúť kváskom.
Preosejeme si obidve múky s pdp, pridáme olej (môže byť aj rozpustená masť), vykysnutý kvások a s postupným pridávaním vlažného mlieka vymiesime vláčne, pružné cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť 1 hod.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske premiesime, oddeľujeme si z neho kúsky, z ktorých tvarujeme na plech pečivo.
Baranček:
Cesto si roztlačím na obdĺžnik, zrolujem do rolády, nakrájam a na plech ukladám do tvaru barančeka. Z malej buchtičky pridám chvostík a vytvarujem hlavičku
Zajko:
Z väčšieho slimáka vytvarujem bruško, buchtičku prilepím ako chvostík, šúľok cesta prekrojím v polovičke a vytvarujem hlavičku. Ďalšieho zajka vymodelujem v tvare žemličiek.
Plechy prikryjem fóliou a nechám kysnúť ešte 30 mín, potom potriem rozšľahaným vajíčkom, postriekam vodou a dám do vyhriatej rúry na 200°, pečiem 20 - 30 min záleží aké veľké ste si narobili pečivo.


- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Orechové fúkané rožky
LiViera | Orechové fúkané rožky
Orechové fúkané rožky
Ľahučké orechové fúkané rožky s dutým vnútrom, upečené do chrumkava a poliate čokoládou. Ideálne na Vianoce či Veľkú noc.
Kokosové laskonky s kávovým krémom
Martuška 123 | Kokosové laskonky s kávovým krémom
Kokosové laskonky s kávovým krémom
Chrumkavé kokosové laskonky s lahodným kávovým krémom. Tradičný recept na sviatočné pečenie, ktorý si zamilujete.