reklama

Úsporný jablčník

Pridal/a Mariolka dňa 10. 04. 2022 - 19:54 - Recepty Mariolka
Úsporný jablčník, Recepty na koláče, Mariolka

reklama

Veľmi jednoduchý a veľmi chutný koláčik zo staršej kuchárskej knihy (1979).

Ingrediencie
Cesto:
400 gramov polohrubá múka
120 gramov maslo
80 gramov práškový cukor
2 kusy žĺtok
1 deciliter kyslá smotana
3⁄4 balík prášok do pečiva
  štipka soľ
Plnka:
750 gramov jablká
100 gramov práškový cukor
  trocha škorica
  trocha strúhanka
  bielok
Postup

Do múky zamiešame kypriaci prášok, nasekáme do nej maslo alebo tuk, pridáme žĺtky, cukor a kyslú smotanu. Vymiesime cesto a dáme na 1/2 hodinu do chladničky. Potom ho rozdelíme na 2/3 a 1/3. Väčšiu časť rozvaľkáme, prenesieme do vymastenej koláčovej formy, popritláčame do bokov a dno posypene strúhankou.

Očistené a postrúhané jablká premiešame s cukrom a škoricou, nanesieme na strúhanku.

Zvyšné cesto natenko rozvaľkáme a prenesieme na plnku, okraje popritláčame a vrch popicháme vidličkou. Potrieme mliekom alebo bielkom.

Pečieme na 180°C, cca 45 minút. Po vychladnutí nakrájame, kto chce môže ešye poprášiť cukrom.

Doplňujúce obrázky
Úsporný jablčník, Recepty na koláče, Mariolka, 1
Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama