
Veľmi jednoduchý a veľmi chutný koláčik zo staršej kuchárskej knihy (1979).
Cesto: | ||
400 | gramov | polohrubá múka |
120 | gramov | maslo |
80 | gramov | práškový cukor |
2 | kusy | žĺtok |
1 | deciliter | kyslá smotana |
3⁄4 | balík | prášok do pečiva |
štipka | soľ | |
Plnka: | ||
750 | gramov | jablká |
100 | gramov | práškový cukor |
trocha | škorica | |
trocha | strúhanka | |
bielok |
Do múky zamiešame kypriaci prášok, nasekáme do nej maslo alebo tuk, pridáme žĺtky, cukor a kyslú smotanu. Vymiesime cesto a dáme na 1/2 hodinu do chladničky. Potom ho rozdelíme na 2/3 a 1/3. Väčšiu časť rozvaľkáme, prenesieme do vymastenej koláčovej formy, popritláčame do bokov a dno posypene strúhankou.
Očistené a postrúhané jablká premiešame s cukrom a škoricou, nanesieme na strúhanku.
Zvyšné cesto natenko rozvaľkáme a prenesieme na plnku, okraje popritláčame a vrch popicháme vidličkou. Potrieme mliekom alebo bielkom.
Pečieme na 180°C, cca 45 minút. Po vychladnutí nakrájame, kto chce môže ešye poprášiť cukrom.

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty