reklama

Makové a orechové kysnuté rožky

Pridal/a sedita321321 dňa 06. 01. 2023 - 00:07 - Recepty sedita321321
Makové a orechové kysnuté rožky, Recepty na koláče, sedita321321

sedita321321


reklama

Chutné rožteky s bohatou náplňou maku a orechov.

Ingrediencie
Kysnuté cesto:
250 gramov hladká múka
250 gramov múka pšeničná polohrubá
70 gramov cukor práškový
21 gramov droždie
150 millilitrov mlieko
1 kus vajce
150 gramov maslo
  štipka soľ
Maková náplň:
200 gramov mak mletý
50 gramov práškový cukor
1 balík vanilkový cukor
1 polievková lyžica slivkový lekvár
  trocha mlieko horúce
  trocha citrónová kôra
Orechová náplň:
200 gramov orechy vlašské mleté
50 gramov cukor práškový
1 balík vanilkový cukor
  trocha mlieko horúce
  trocha rumová aróma
Na potretie:
2 kusy žĺtok
Postup
  1. Najprv si pripravíme náplne.
  2. Maková náplň: Zomletý mak zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, slivkovým lekvárom a citrónovou kôrou. Zalejeme malým množstvom horúceho mlieka a vymiešame hustú plnku, aby sa z nej dali formovať valčeky.
  3. Orechová náplň: Zomleté orechy zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Pridáme pár kvapiek rumovej arómy a rozriedime trochou horúceho mlieka. Vymiešame hustú tvarovateľnú kašu.
  4. Z každého druhu plnky vyšúľame cca 15 valčekov o dĺžke približne 10 cm.
  5. Kysnuté cesto: Droždie necháme vykysnúť vo vlažnom mlieku s 1 ČL kryštálového cukru. Obidva druhy múky zmiešame, preosejeme, pridáme cukor, štipku soli, maslo, vajce a kvások. Vymiesime bochník mastnejšieho cesta, ktorý zakryjeme potravinárskou fóliou a odložíme na 15 minút do chladničky.
  6. Z vychladnutého cesta vyšúľame 2 dlhé šúľky. Z nich medzi dlaňami vyformujeme spolu 30 malých guliek. Každú rozvaľkáme do podlhovastého tvaru na hrúbku asi 2-3 mm a dĺžku cca 12 cm.
  7. Každý valček náplne zabalíme do cesta a vyšúľame rožtek. Rožky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahanými žĺtkami a odložíme do chladu na cca pol hodiny, aby žĺtková glazúra čo najskôr vyschla.  
  8. Natieranie žĺtkom ešte raz zopakujeme a žĺtkovú glazúru necháme znovu preschnúť.
  9. Nakoniec rožky necháme podkysnúť už v teple, kým ich žĺtkový povrch nezačne kysnutím praskať.
  10. Potom plech vložíme do rúry predhriatej na teplotu 200°C a pečieme 10-12 minút do zlato-hneda.
  11. Dobrú chuť!
Doplňujúce poznámky

 

 

Doplňujúce obrázky
Makové a orechové kysnuté rožky, Recepty na koláče, sedita321321, 1

sedita321321

Celkový čas
2 hod, 12 minút
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
12 minút
Priemer 5 (5 hlasov)

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama