reklama

Medové dukáty

Pridal/a melisa dňa 25. 12. 2018 - 19:39 - Recepty melisa
Medové dukáty, Recepty na drobné pečivo, melisa

reklama

Výborné vianočné pečivo:))

Ingrediencie
Cesto:
3 polievkové lyžice med
200 gramov kryštálový cukor
2 kusy vajce
1 polievková lyžica sóda bikarbóna
60 gramov maslo
450 gramov hladká múka extra špeciál
Plnka:
250 millilitrov mlieko
30 gramov Zlatý klas
1 kus vanilkový cukor
100 gramov kryštálový cukor
100 gramov maslo
Poleva:
  biela čokoládová poleva
  tmavá čokoládová poleva
Postup

Cesto: nad parou v nádobe miešame cukor, med, vajcia, sódu bicarbónu a maslo od bodu varu 3 minúty. Necháme mierne vychladnúť, pridáme preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. 

Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a okrúhlou formičkou, priemer 3-5 cm vykrajujeme kolieska. Ukladáme na plech s papierom na pečenie s odstupom, nakoľko zväčšia svoju veľkosť. Upečieme pri teplote 180°C 5-7 minút. Údaje sú orientačné. Po upečení je cesto mäkké, ale po naplnení krásne zmäkne.

Plnka: v časti mlieka rozmiešame zlatý klas, vlejeme do zvyšku vriaceho mlieka, v ktorom sme rozpustili cukor a vanilkový cukor. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pod potravinárskou fóliou. Maslo vyšľaháme, po častiach pridáme vychladnutú kašu, trochu umu a vyšľaháme na hladký krém.

Spájame po dve kolieska tak, že na jedno dáme do stredu pomocou cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou plnku, priložíme druhé koliesko, mierne pritlačíme, čím sa plnka rozloží po celom koliesku.

Povrch ozdobíme tmavou a bielou rozpustenou čokoládovou polevou. Po stuhnutí odložíme do chladu na niekoľko dní, kým kolieska nezmäknú. 

Dobrú chuť!

Celkový čas
1 hod, 7 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
7 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama