
Výborné vianočné pečivo:))
Cesto: | ||
3 | polievkové lyžice | med |
200 | gramov | kryštálový cukor |
2 | kusy | vajce |
1 | polievková lyžica | sóda bikarbóna |
60 | gramov | maslo |
450 | gramov | hladká múka extra špeciál |
Plnka: | ||
250 | millilitrov | mlieko |
30 | gramov | Zlatý klas |
1 | kus | vanilkový cukor |
100 | gramov | kryštálový cukor |
100 | gramov | maslo |
Poleva: | ||
biela čokoládová poleva | ||
tmavá čokoládová poleva |
Cesto: nad parou v nádobe miešame cukor, med, vajcia, sódu bicarbónu a maslo od bodu varu 3 minúty. Necháme mierne vychladnúť, pridáme preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a okrúhlou formičkou, priemer 3-5 cm vykrajujeme kolieska. Ukladáme na plech s papierom na pečenie s odstupom, nakoľko zväčšia svoju veľkosť. Upečieme pri teplote 180°C 5-7 minút. Údaje sú orientačné. Po upečení je cesto mäkké, ale po naplnení krásne zmäkne.
Plnka: v časti mlieka rozmiešame zlatý klas, vlejeme do zvyšku vriaceho mlieka, v ktorom sme rozpustili cukor a vanilkový cukor. Uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť pod potravinárskou fóliou. Maslo vyšľaháme, po častiach pridáme vychladnutú kašu, trochu umu a vyšľaháme na hladký krém.
Spájame po dve kolieska tak, že na jedno dáme do stredu pomocou cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou plnku, priložíme druhé koliesko, mierne pritlačíme, čím sa plnka rozloží po celom koliesku.
Povrch ozdobíme tmavou a bielou rozpustenou čokoládovou polevou. Po stuhnutí odložíme do chladu na niekoľko dní, kým kolieska nezmäknú.
Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty