SirKikina | Vianočné perníky s korením
Foto recept na chutné voňavé perníčky, ktoré sa na Vianoce zvyknú piecť hlavne v Nemecku a Holandsku.
2 1⁄2 | hrnčeky | polohrubá múka |
1⁄2 | čajová lyžička | sóda bikarbóna |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
3 | čajové lyžičky | perníkové korenie |
1⁄4 | čajová lyžička | mleté biele korenie |
1⁄2 | hrnček | mleté mandle |
1⁄2 | hrnček | hnedý cukor |
1⁄3 | hrnček | med |
3 | polievkové lyžice | smotana na šľahanie |
100 | gramov | maslo |
Cukrová poleva: | ||
2 | hrnčeky | práškový cukor |
3 | polievkové lyžice | voda horúca |
Zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, perníkové korenie a mandľovú múku. Odložíme bokom. V strednom hrnci zmiešame hnedý cukor, med, maslo a smotanu a za stáleho miešania zahrievame, kým sa neroztopí cukor.

Dáme dole z tepla, počkáme pár minút a primiešame múčnu zmes.

Na záver vmiešame vajíčko. Cesto bude lesklé a lepivé .

Hmotu zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky minimálne cez noc, aby sa chute spojili.
Na druhý deň cesto rozdelíme na dve časti a z každého vyšúľame hrubší válček o priemere cca 2 cm. Ten nakrájame na cca 2 cm kúsky. Z každého kúska spravíme guľky, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto veľmi nezohrialo.
Oečieme pri teplote cca 180°C cca 15 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Po upečení ich necháme vychladnúť.
Poleva: Práškový cukor preosejeme a vo hlbšej miske zmiešame s 3-4 PL horúcej vody. Do polevy máčame perníčky, tak aby sme pokryli celú vrchnú časť.
Perníčky budú najlepšie ak si vymiešate vlastnú zmes korenia. Všetko spolu zmiešame a presypeme do dobre uzavretej nádoby.
- 2 1/2 lyžice mletej škorice
- 2 lyžičky mletých klinčekov
- 1/2 lyžičky mletého nového korenia
- 1/2 lyžičky mletého koriandra
- 1/2 lyžičky mletého kardamónu
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletého badiánu
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška

SirKikina
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty