reklama

Medovníky - pokazený med, mam cesto vyhodit ?


reklama

Pomoc,
dnes som robila cesto na medovniky z 1kg muky, momentalne odpociva v chladnicke. Bohuzial prilis neskoro som si vsimla, ze med bol pokazeny: kedze bol tuhy, dala som ho prevarit aby zmakol. Mal taky cudny pach ako po pive, myslela som, ze to tym varenim a ze to prejde, ze je to normalne.....chutil normalne a pracovalo sa s nim dobre. Potom mi mama povedala, nech ho vyhodim, ze je pokazeny (smrdi). Teraz neviem co s tym cestom, mam ho vyhodit? Smútok(

Pozrite si aj


reklama


reklama

dadika, Št, 06. 12. 2012 - 15:53

keď ti je ľúto vyhodiť cesto, tak z neho skús upiecť (urobiť) nejedlé ozdoby na stromček, chalúpku pre detičky, betlehem - pekne si to potom bielkovou polevou ozdobíš a budeš mať pekné vianoce Slnko

a nesmrdel len pohár, v ktorom ten med bol? pravý med sa nepokazí ani po 100 rokoch.. ak bol kupovaný, možno, ale od domáce včelára asi ťažko.. hmm...

dievčatá, môj ocino dlhé roky včeláril a od neho viem, že med môže skysnúť, ak sa zanesie do fľašky s medom nečistota, alebo nesprávnym skladovaním, ale aj z takého sa dajú medovníky upiecť

mayaL30, Št, 06. 12. 2012 - 17:42

presne tak, stačí že vám do fľaše spadnú omrvinky, alebo ho naberáte nožom, ktorým ste predtým natierali na chlebík maslo a zanedlho skysne Smútok

súhlasím so Zdenkou2007, tiež som dcérou včelára, ktorému som roky pomáhala, ale med sa nemôže pokaziť. Prekvapenie Len keby sa do pohára dostala nečistota. Dokonca ani nesprávne skladovanie si neviem predstaviť ak je v čistom pohári. Môže stuhnúť, čo sa stáva hlavne pri repkovom mede, má aj inú arómu, povedala by som, že je voňavejší ale vyzerá ako masť. Ale to neznamená, že je pokazený. Chichocem sa a je výborný na medovníky. Tlieskam Práveže med zvyšuje trvanlivosť, no neviem ja mám skôr dojem, že bez zanesenia nečistoty pravý slovenský med je nezničiteľný, môže len stuhnúť. Slnko Slnko Slnko A pozor varením zničíme všetko dobré čo nám včeličky do medíka uložili, mierne ho nahrievajme ale nie Plačem do vriacej vody. Ja som dávala stuhnutý na radiátor a krásne sa pri izbovej teplote rozpustil. Áno Slnko

jarka22, Št, 06. 12. 2012 - 19:07

Ja môžem len potvrdiť čo píše ludmila12-môj manžel je včelár,med sa nepokazí....podla mňa pachol pohar za niečim a ked bol uzavrety tak to mohlo napachnuť...je viac druhov medu,každy skryštalizuje-stuhne a repkovy najskôr....aj vôňu maju rozdielnu,ale pokaziť sa nemôže,len ak naozaj by padla nejaka omrvinka nečistoty,tak potom by mohol začať kysnuť ako píše mayaL30...joj,len aby ho bolo stále dosť Vyplazený jazyk

ten moj zapachal po ´pive´. Mame ho od vcelara. Kazdopadne, uz su perniky upecene a vyzeraju OK aj chutia dobre... dakujem za vsetky odpovede

Prosím ťa pod pojmom prevariť rozmumieš čo? Akurát som to čítala keď tu bol známy on ma tiež skúsenosti so včelárstvom a med sa nemá "prevárať" ale len nechať rozpustiť pri teplote cca 40 stupnov..inak stratí med všetky dôležité vlastnosti...

Dievčatá aj ja nepoznám iný med ako domáci, a k tomu náš. Mám pol storočie a včeláril môj dedko a potom to prevzal môj otec. Takže nejaké náležitosti okolo medu ovládam....
Viem o čom hovorí zuzulik27. Veľmi zriedkavo, ale raz za čas sa to stáva aj mne ,dokonca s neotvorenou fľašou, ale nie po prevarení ....to je hriech Úsmev Úsmev Úsmev , pri normálnom uskladnenív špajzi. Fľaše sú stále pod hygienickou kontrolou, máme aj certifikát o mede...občasné kontroly veterinára ako sa narába s medom...
Moja mama má na všetko samostatné nádoby....Zatiaľ sme neprišli na chybu , lebo ten med mám občas taký iba ja , bývam v bloku a med je v špajzi a občas je tam v lete dosť teplo.., ale stane sa mi to iba s viacročným...hore sa urobí taký redší a dole je tuhší / inak pri dobrej úrode sme mali med, ktorý na tretí deň po stočení stuhol .../
Oni v dome taký ešte nemali....a zatiaĺ ani nikto z tých "Y" odberateľov za tie roky.
Medu v podstate nič nieje, bežne ho používam na medové koláče. Do čaju už nie, má ten svoj zápach.....A keď nepečiem odnesiem domov a včielky ho prerobia.

mariad, Pi, 07. 12. 2012 - 09:33

med moze skysnut, ked je vcelar nedockavy a prilis skoro med vytoci, to znamena ze nie je este zavieckovany 2/3 v plaste, med este nie je zrely/vcielky ho nestihli zahustit/ a preto podlieha skvaseniu, vcelarila som niekolko rokov

Ahoj, teraz vám odpovie včelárka dobre? Bozkávam , med može za určitých okolností skysnút a to hlavne vtedy ak ho včelár skoro vytočil a včely z neho nestihli odparit vodu, to je myslím najčastejší dovod, dalším je zle skladovanie , skladujeme med na tmavom a suchom mieste, určite nie vo vlhkej pivnici a pod. , do medu nezavádzame žiadne nečistoty a hlavne nie mokré lyžice. skysnutý med vobec nemusíme vyhadzovat niekedy stačí že odstránime len tú vrchnú nakysnutú čast medu, opatovným zahriatím vo vodnom kúpeli na 45 C by sme mohli obnovit chut medu ,ale určite nie preváraním, aj ked je jedno aký med dáte do perníkov aj tak sa viac-menej znehodnotí pri pečení Pohoda Kvietok , aj ked nikdy celkom neprídete o vitamínky Úsmev Kvietok

zou, Po, 10. 12. 2012 - 14:48

dakujeme za rady....som tiez dcerou vcelara, ale byvam uz dlho mimo,takze sa o to velmi nezaujimam, med sa nam nikdy este nepokazil, ale je to pre mna zaujimava info, dakujeme vcelarky... Slnko

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama