
moje tofifé
300 | gramov | kryštálový cukor |
270 | millilitrov | smotany na šľahanie 33% |
125 | gramov | sezam |
125 | gramov | maslo |
1 | čajová lyžička | škorica |
Sezamová griláž: (na tofife bez sezamu) V kastróli roztopíme cukor na karamel, zároveň v druhom kastróli zohrejeme smotanu k bodu varu. Do karamelu opatrne vlejeme horúcu smotanu (pozor, nepopálte sa!). Miešame na miernom ohni do rozpustenia karamelu. Kastról odložíme z ohňa a karamel necháme chvíľku chladnúť. Potom do karamelu vmiešame škoricu, maslo a sezam. Necháme dôkladne vychladnúť, najlepšie cez noc na (5-6C).
Toto je pôvodný recept, ktorý sa mal potom plniť do takých kornútikov, ktoré som si mala urobiť z tortových oplatiek. Tie sa mili krájať 4x6cm. No Bolo to malé, prplačka, málo sa tam toho nacpalo a mne tá hmota vytekala. Tak som vymyslala, na hrniec z vodou som položila mriežku, vykrojila som si z oplatiek koliesko. Bolo to tam asi 5 sekund, nacpala som to také do štamplíka a urobila som si mištičku. Opár sekund to bolo tvrdé, vybrala som ju stade a opakovala, cca 70 - 90x. Samozrejme po každé nové, xi, . . . Potom som zobrala griláž z chladničky, pomiešala a plnila košíčky. Z cukrárskej polevy ktorá je vo ferme koliesok, či vajíčok som si koliskom vykrojila menšie koliesko a nacapila na to. Ďalšie som, už robila bez sezamu a do niektorých som dala polovicu lieskovca. Celý sa mi tam nestal. skúšala som aj kraje namáčať v čokoláde, hned ako som vytvorila misku, ale po naplnení a položení čokoládového kolieska to tak pekne neukázalo. Ja som skladovala v chladničke, pre tuhšiu a výraznejšiu chuť. Prajem dobrú chuť! ;-)
ja ma veľmi rada tofifé a tak ho vyskúšam na vianoce ak bude kedy