Kamila | Výborné tiramisu bez lepku a mlieka
Chutné tiramisu sa dá spraviť aj v bezlepkovej a dokonca aj bez mliečnej verzii. Chvíľu trvalo, kým som recept vyladila, teraz chutí aj tým, čo môžu všetko.
Ingrediencie
Korpus: | ||
6 | kusy | vajce |
6 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
3 | polievkové lyžice | bezlepková múka |
3 | polievkové lyžice | bezlepková ovsená múka |
Náplň: | ||
750 | millilitrov | ovsené mlieko |
2 | balíky | Zlatý klas |
2 | balíky | vanilkový cukor |
3 | kusy | žĺtok |
1 | kus | vegan mascarpone |
4 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
Dokončenie : | ||
1 | balík | piškóty bezlepkové |
250 | millilitrov | uvarená káva |
Postup
Puding: Začíname s prípravou krému, aby stihol vychladnúť. Dáme zohriať mlieko. V miske vymiešame žĺtky (občas použijem aj celé vajíčka) s cukrom do svetlej peny, stačí ručne. Primiešame k nim Zlatý klas, vanilku a prilejeme trochu horúceho mlieka. Dôkladne rozmiešame a primiešame k zvyšnému mlieku v hrnci. Uvaríme hustý puding. Vrch prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Zvyknem si pomôcť studeným kúpeľom, potom ho dám do chladničky alebo v zime vonku na balkón, aby úplne vychladol.
Korpus: bielky vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, krátko zašľaháme po jednom žĺtku a na koniec ručne primiešame zmiešané múky. Hmotu rozotrieme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote cca 180°C cca 20 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Náplň: Vegan mascarpone (Rajo Vegan krém) vyberieme, aspoň hodinu pred použitím z chladničky. Potom ho krátko vyšľaháme a postupne primiešavam po lyžiciach vychladnutý puding. Šľaháme kým nedosiahneme hustý hladký krém.
Plnenie: Vychladnutý korpus rozrežeme na polovicu, priečne.
- Na menší plech alebo do vhodnej zapekacej misy, položíme na spodok prvý plát korpusu a dôkladne ho polejeme uvarenou kávou.
- na korpus rozotrieme cca tretinu náplne
- na krém nahusto ukladáme okrúhle bezlepkové piškóty, ktoré krátko namočíme do kávy.
- na piškóty rozotrieme druhú tretinu krému
- prekryjeme ich druhým korpusom a tiež polejeme zvyšnou kávou
- na vrch rozotrieme zvyšný krém
Naplnené tiramisu dáme stuhnúť do chladničky a pred podávaním ešte posypeme kakaom alebo karobom.
Občas zvyknem kúpiť aj veľké bezlepkové dlhé piškóty a použijem ich namiesto korpusu, len sú dosť drahé. Histamínová dcéra toho veľa nemôže , tak keď voľačo pečiem na oslavu, tak si pýta tiramisu. Som na tom podobne. Rastlinné mlieko sa nám najviac osvedčilo ovsené NO Milk, aj keď si pri ňom nie som istá obsahom lepku. My máme intolerancie, niečo znesieme. Ak máte celiakiu a nemôžete ani mlieko, skúste mandľové mlieko. Cezlozrnnú ovsenú bezlepkovú múku kupujem v DM.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Bratislavské rezy
Bejč | Bratislavské rezy
Bratislavské rezy
Recept na tradičný dezert, ktorý poznáme z cukrární. Vanilkové korpusy so sviežim citrónovým krémom a čokoládovou polevou. Výborný zákusok na sviatky aj oslavy.
Dobošové rezy
Bejč | Dobošové rezy
Dobošové rezy
Recept na tradičné dobošové rezy s tenkými korpusmi, čokoládovým krémom a čokoládovou polevou potešia všetkých milovníkov klasických zákuskov.