
Suchsia torta bez klasickej plnky,musi odstat v chlade minimalne 7dni-cim dlhsie tym lepsie.Tortu pecieme vo forme s priemerom 28cm (ja som mala 23cm a musela som piect na dvakrat.
50 | gramov | pistácie |
300 | gramov | mandle |
300 | gramov | marcipán |
650 | gramov | práškový cukor |
10 | gramov | vajce |
500 | gramov | Palmarin |
1 | kus | citrón |
125 | gramov | polohrubá múka |
125 | gramov | maizena |
marhuľový džem | ||
200 | gramov | čokoláda |
Nesolené pistácie a lúpané mandle pomelieme, oriesky zmiesame s 200g marcipanovej hmoty a 100g pras.cukru.
Rozdelime na 4 kusky a odlozime. Ruru predhrejeme na 250 stupnov.
Tuk vymiesame do peny s 500 g cukru, postupne pridavame zltka a citronovu koru.
Muku vymiesame s maizenou a mletymi mandlami.
Bielka vyslahame na tuhy sneh a spolu s mandlovou mukou primiesama k tuku.
Do vymastenej formy dame 2 polievkove lyzice cesta, roztrieme stetcom a 5 minut pecieme vo vrchnej casti rury do zlatista.
Na upecenu vrstvu dame dalsie 2pl cesta a pecieme 5minut.
Podobne to urobime aj s tretou vrstvou,na upecenu rozotrieme 1PL marmelady a 1cast rozvalkaneho orieskoveho marcipanu(ten valkame medzi foliami na priemer formy).
Na marcipan rozotrieme dalsie 2PL cesta a dame na 5minut upiect.Znovu budu nasledovat tri vrstvy cesta, na to marmelada a marcipan.
Tortu pecieme v tomto poradi do vtedy,pokym sa neminie cesto a marcipan.
PO DRUHEJ MARCIPANOVEJ PLNE TORTU ZACNEME PIECT V STREDNEJ CASTI RURY.(nieje ale pisane, ci sa ma spodny ohrev vypnut alebo nie, ja som ho nevypla a spodne cesta sa mi mierne pripiekli, ak budem este tuto tortu robit, skusim to dopiect s vypnutym spodnym ohrevom)
Vychladnutu tortu potrieme marmeladou a potiahneme zvysnym marcipanom,ktory sme zmiesali so zvysnym praskovym cukrom. (najprv vyvalkame medzi foliami kruh na vrch torty,potom pas na bok).
Tortu potom polejeme cokoladou a stuhnutu zabalime do alobalu. Minimalne na sedem dni na nu zabudneme ak aj dlhsie bude len lepsia.
Torta vydrzi dlho cerstva aj po rozrezani ak sa vzdy zabali a odlozi do chladnicky.
;-) Na moj vkus je dost sucha a ubita,ja mam radsej lahucke cesta s kopou dobreho kremu:-P :-P ale moj manzel je na suchare a ten sa jej nejde dojest.Asi nie kazdemu bude chutit,treba vyskusat.Neviem kolko vydrzi,to v knihe pisane nieje,ale nasa ma uz jedenasty den a nic jej nieje,B-] vlastne sa tam ani nema co pokazit,ked tam nieje ta moja oblubena slahacka:-D :-D :-D
Ak si dobre prečítate recept, tak je jasné, že tuk sa dáva do cesta, ako píše batora, nie je tam žiadna plnka. A upečená sa nepokazí. Ve´d poznáme toľko druhov vianočného pečiva, do ktorého ide tuk a aj napriek tomu sa pečú aj 2 týždne vopred.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No kati, to je zaujímavý recept. Ja mám tiež rada suchšie zákusky aj torty, ale zase môj muž je na masliaky, ako Ty. Nevymeníš?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super recept... je to podobne ako irske torty a naozaj to vydrzi dlho, pretoze maslo ide do cesta... v pohode ti to vydrzi aj mesiac... je to podobne ako vianocna stola
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
akože sa nemá čo pokaziť, veď je tam maslo a jedenásť dní v chladničke, no neviem, neviem
