aky je postup

Dobrý den, vie mi niekto prosim vas vcelku poradit aky je cely postup na celu tu "proceduru" s tortami som neico tu precitala ale sa zacinam v tom stracat, som zaciatocnicka, v podstate idem piect druhu tortu. 

Takze vcera som si upiekla korpus, dnes chcem plnit tortu, dam do chladnicky, tuhne - do dalsieho dna? ma byt ta naplnena torta v tom podstavci, teda v tej forme kde som piekla ten korpus, neviem ci sa budem spravne vyjadrovat nepoznam spravne tie vyrazy. alebo len tak na podstavec volne ma tuhnut bez "opory"? po stuhnuti ju vyberiem a teraz idem vlastne co robit orezem tie kraje tortove aby som si ju zarovanala?cim sa orezava nozom obycajnym kucynskym? potom ju potriem tou plnkou pod fondan? moze byt maslo a cukor? a dam to zas stuhnut do chladnicky tu plnku na ako dlho a potom mozem potahovat fondan?

 

ps:1a e posledny vrch korpusu co je uplny vrch trorty nepotieram nicim tam pojde vlastne uz iba ta plnka pod fondan? 

 

ps:2: je to spravne ak budem takto plnit tortu - spodny korpus plnka ovocie zas korpus plnka ovocie vrchny korpus posledna vrstva alebo ako sa to ma spravne plnit? a co medzi tym ja neviem napr. lekvarom potriet? pokvapkat vsetky korpusy alebo ako sa to robi ?

 

uz mam v tom totalny hokej ze kedy mam co robit dakujem vam skusenym za pomoc 

Kategória: 

Podkategória: 

Ja robim takto: Jeden den si upecem korpusy,druhy den plnim tortu (spodny korpus potriem dzemom,da sa aj pokvapkat stavou a pod,natriem plnku+ovocie,dam dalsi korpus,postup zopakujem a dam posledny vrchny korpus,ktory nepotieram danou plnkou),ked mam naplnenu tortu,potrem ju celu podpotahovkovym "kremom" (maslo+cukor,nutela+maslo alebo ganache) a necham volne tuhnut do druheho dna v chladnicke a na dalsi den potahujem a zdobim (da sa plnit rano,potahovat vecer,ale musi byt dobre zatuhnuta).. Orezavam (zarovnavam) tortu pred plnenim,najlepsi je zubkovany noz...kazdopadne je zbytocne to davat 2x tuhnut,po plneni a potom po potierani celej torty,urob to v jednom kroku..a hlave to nechaj tuhnut volne a nie v ziadnej forme..

dakujem pekne za objasnenie, este sa opytam co je to ganache? a nutelu a maslo len vyslahat? teda to orezavanie mam vykonat ako naplnim vsetky vrstvy korpusu este pred potretim toho podpotahovkoveho kremu? vdaka napisali ste to vystizneHambím sa

Ganache je krem pod potahovku,moze byt z bielej cokolady alebo tmavej,ak davas bielu musis dat na slahacku viac coko,pomer 1:3,tmava ma 1:2.. Tu je recept:https://tortyodmamy.sme.sk/torty/dokonaly-krem-pod-potahovku Alebo pohladaj tu na stranke,su tu rozne diskusie na temu ganache...ja pouzivam na coko torty nutela+maslo,ano,spolu vyslaham..ale ta ganache je paradna vec.. Presne,orezavanie este pred potieranim celej torty... Nech sa vydari :-)

Katka prečo sa nemôže nechať tuhnúť vo forme ?? ale len voľne???

Tak ja neviem,mne to pride take divne,ale to je samozrejme len moj nazor ;-)..ja to tak nerobim,mozno niektore zenusky povedia zas ze to davaju do formy tuhnut..mne to pride nejako nelogicke,ze naplnim si tortu a obtrem ju celu a mala by som ju supnut zas do formy tuhnut..asi by som sa bala ze ten vrchny obter torty sa mi nejako pokazi..ale samozrejme komu ako lepsie vyhovuje tak si robi :-)

Ale do tej formy sa vkladá pred obtieraním torty Chichocem sa. Dáš obruč, naskladáš korpus, krém, prípadne ovocie, necháš zatuhnúť a potom obruč zvlečieš. Nemusíš nič obrezávať a až potom obtrieš a necháš zatuhnúť Mrkám

Jeeee,toto je ozaj dobreeeHambím saÚsmev co ja sa nenaucim,super,toto urcite vyskusam! Dakujem..cize normalne si das tortu na podnos, na ktorom ju odovzdavas?? alebo ju nechavas na otocnom podnose alebo normalne na tom spodku v com ju pecies? A len vkladas do obruce korpusy a plnis..?..a kolko ju nechavas stuhnut pokym ju neobtieras? Ja som to takto este nerobila,ale tusim to setri cas,chii..Tlieskam

Dakujem za vsetky rady,clovek sa tusim ozaj uci cely zivot..Chichocem sa

Ja to robievam buď tak, že si to dám na nejakú rovnú podložku, dám korpus, pokropím, džem, plnku, ovocie, korpus a takto kým to nie je celé naplnené. Nechám pár hodín zatuhnúť /zaleží aj od toho, aká je plnka, maslové tuhnú rýchlejšie, s mascarpone alebo tvarohom, jogurtom, dlhšie a záleží aj od toho,. koľko mám času, odhadom 4-6 hodín alebo cez noc/. Potom ju opatrne dlhým nožom podoberiem aj s obručou a prenesiem na čistú podložku, na ktorej odovzdávam /niekedy tento krok vynechám a plním rovno na tejto podložke/. Obtriem, nechám vytuhnúť minimálne 4 hodinky a potom poťahujem. Ale čím lepšie je torta vytuhnutá, tým lepšie sa potom poťahuje. Môžeš ju napr. v jeden deň poobede naplniť, večer obtrieť, na druhý deň potiahnúť.

Paraadicka..dakujem za rady..tak toto skusim urcite,zacina sa mi to pacit ;-) ja som tiez tak troska zaciatocnicka a vsetky rady su mi dobre a hlavne uzitocne pre mna.. Mozno to bude zniet,ze som ako teliatko,chi,ale nie je Ti ta obruc na tu tortu mala? :-D..ja mavam vyssie torty troska..ci to nevadi??..vacsinou peciem z 10 vajec tortu o priemere 24 cm na dvakrat vo forme, lebo sa bojim ze ked dam naraz 10 vajec by sa mi zle upiekla,vydula by sa alebo by bola v strede nedopecena..asi tiez nedavas naraz tolko vajec,ze?

Nie, naraz nedávam toľko vajec, pretože by mi už po bokoch začala pripekať a stred by ešte nebol hotový. Keď je torta vyššia a obruč nižšia, nevadí, väčšiu časť torty to pokryje a keď obruč sťahujem zvrchu, tak sa tortička sama tak trochu dorovná. Tiež som to pred pár rokmi, keď som začínala nevedela a trápila som sa. Išlo ma poraziť, keď plnka pod váhou torty sa vytláčala alebo torta sa nakláňala. Potom sa o tom písalo v niektorých príspevkoch a po odskúšaní už ináč nerobímÁno. Inak ja mám na pečenie dva ráfiky a jednu formu v tvare kruhu /+ pár ďalších tvarov/, takže si vždy nejako poradím. A kľudne sa pýtaj, každá nejak začínala a každá ma nejaké vychytávky, ktoré pomôžuMrkám...

Jeezinku,dakujeem...ja mam tolko otazok, ze neviem ktoru skorej,chi Chichocem sa nechcem samozrejme zahltit tuto pociatocnu temu a otazku a jednoznacne nechcem nejako otravovat,ale som stastna za kazdu drahocennu radu...Kvietok

Uzasnee..plnila som s tou obrucou..parada..odteraz nerobim inak ;-) dakujem este raz za radu..

ja zvyknem takto

štv - si upečiem korpus,

piatok ráno naplním / dávam šťavu, na každý korpsu, plnku 2x a polievam aj vrchný korpus/ a dám zaťažené vychladnúť, poobede alebo večer ju potriem krémom dám do chladu

sobota - potiahnem, ozdobím

 

ak je to nutné tak postup zrýchlený že ráno naplním, poobede potriem a tak o 2-3 hod, potom potiahnem

 

 

Áno taktiež robím aj ja. Navyše, keď nechávam tú obruč okolo torty, tak mi plnka aspoň z torty neuteká z boku a navyše nič nemusím obrezávať /u mňa hrozí riziko, že skôr tortu zdeformujem Chichocem sa/

Skús pozrieť u mňa na webe: http://www.lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/

A možno ešte toto video ti pomôže: https://www.youtube.com/watch?v=i-0MGhyE5yY

Určite by som ale neplnila a neobtierala tortu v jednom kroku. Tortu po naplnení dať dobre stuhnúť a jemne zaťažiť, až po stuhnutí zarovnať a obtrieť krémom pod poťah.

Fakt nie v 1 kroku? Videla som x videi kde to tak robia (ale je pravdou, ze pouzivali rovnaky krem a bez ovocia)...tak skusim to tiez dat do 2 krokov..a aky casovy mas odstup medzi plnenim a obtieranim? Ja torty nepredavam,robim pre rodinu a priatelov k sviatkom a kedze chodim do prace,tak ich robim az poobede,po veceroch tak preto sa pytam,ze aky casovy odstup tam musi byt medzi obterom a plnenim..kedze mam napriklad piatok tortu odovzdat kedy s nou zacat,bojim sa ze ked zacnem utorok nebude cerstva,preto robim obter a plnenie v jednom kroku..kedze si isto skusenejsia dakujem vopred za radu :-)

Dakujem vam krasne za diskusiu a odpovede, aspon sa nieco aj ja nove doziem, este sa chcem opytat torta sa podarila o.i., ale spodny korpus bol uplne namoceny/navlhceny - pri priprave som spodny korpus iba natrela dzemom, plnka smotanovo tavrohova a ovocie na to korpus, dlho stala ze sa mi az premocila? alebo preco a zas vrchny korpus suchy vdaka vdaka

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.