
Dosť často sa tu objavujú príspevky do diskusie na tému ako nakrájať pekne zákusky. Preto som nafotila ako to robím ja, možno to niekomu aspoň troška pomôže.
Pred krájaním nedávam zákusok s polevou do chladničky, aby nebola príliš stvrdnutá. Niekedy však, najmä ak pečiem veľa druhov a musím dať niektoré do chladničky, tak zákusok s polevou vyberiem trošku skôr, aby poleva na ňom troška zjemnela.
Podľa toho, ako a na akú veľkosť chcem zákusky krájať, si nastrihám z tvrdšieho papiera pásiky. Ja väčšinou krájam rezy na 2,5 cm x 6 cm, ale ak niekto chce menšie, tak aj 2 cm x 5 cm, je to rôzne. Pásiky si pripravím o 2 mm užšie, ako má byť zákusok. Napr. na šírku 2,5 cm - pásik 2,3 cm, na 6 cm pásik 5,8 cm, kocky krájam väčšinou 4 x 4 cm - pásik si pripravím 3,8 cm.
Nôž na krájanie zákuskov si dám na chvíľu do vriacej vody - keď idem krájať, tak si ho vždy utriem papierovým obrúskom dosucha.
Najprv vždy pokrájam na zákusku len vrchnú časť - polevu horúcim a suchým nožom. Na polevu netreba veľmi tlačiť - trošku nôž pridržať, aby poleva trošku zmäkla pod horúcom nožom a potom to prekrojiť. Takto si prikladám postupne na celý zákusok ten pásik a podľa neho pokrájam polevu na celom zákusku aj na šírku aj na dĺžku - ja tomu hovorím, že si narobím stopy.
Nakoniec už len suchým nožom /nedávam ho už do horúcej vody/ poprerezávam zákusky až do spodu - zakaždým si nôž utriem do papierového obrúska. Na tento spôsob som niekedy už skôr prišla, keď sa mi na zákuskoch, poliatych čokoládou nepáčilo, ako sa pri krájaní čokoláda ťahala na plnku.






Ako ja krájam zákusky, návod, Zákusky a koláče
Komentáre
SUPER NÁPAD
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
díky za postup vždy som sa toho bála ale už sa teším ako upečiem zákusok a pomocou tohto super patentu ho nakrajam, doteraz som radšej zákusky nepiekla:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj já to kakto robím, len za pomoci pravítka. Jemnučko otlačím hranu a potom to už ide. Babračka ale čo už. Teraz som ich 620 ks brrrr
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lienka, ja som to tiež niekedy robila podľa pravítka - po okrajoch som si poznačila cm a potom som krájala. Keď som však krájala zákusky niekedy v noci, tak mi veľmi vadilo pri zákuskoch s čokoládovou polevou, že som nevidela dobre cez to priesvitné pravítko na cm tak som si vymyslela tento spôsob - tak sa mi to zdá aj jednoduchšie aj rýchlejšie - no ale všetci máme svoje "grífy", ktoré nám vyhovujú
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
presne tak je.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super nápad už ho aj idem vyskúšať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...no budem sa opakovať, ale: SUPER NÁPAD! ĎAKUJEME!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeto super len nechapem celkom ze koli comu su tie pasky o 2mm uzsie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adka, to bola praktická skúsenosť - keď som mala pásiky nastrihané presne, tak zákusok bol o nejaký mm väčší - asi to bude tým nožom - tiež má nejaký milimetrík a keď ho priložím k pásiku na zákusok, tak rez je trošičku ďalej
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super tak dakujem za radu a rychlu odpoved sikovne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vdaka za
postup
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Srdečná vďaka za postup
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vďakaaaaaa
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super pomôcka, obdivujem babenky, ktoré majú krásne nakrájané zákusky s polevou. Ja polevové moc nerobím práve kvôli tomu krájaniu, ale budem musieť vyskúšať tie tvoje grífy, môžno to zaberie aj na mňa. Ďakujeme za fotopostup
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
stanulka - len sa toho neboj - možno sa Ti nepodarí naprvýkrát, ale treba skúšať - ja som tiež minule piekla jednej známej zákusky pre jej sestru na svadbu a ona sa ma hneď pýtala, ako ja krájam, že sú všetky také rovnaké a úhľadné - ona pečie len pre svoju rodinu a koláčiky sú vraj chuťove výborné, len sú vraj také negustovné - vraj nevie pekne nakrájať. Tak som sa jej ponúkla, že jej to najbližšie ukážem - ženička je celá šťastná, že už aj ona má krásne koláčiky a ja mám odvtedy novú kamarátku - koľkokrát pečie, musím ísť k nej na kávičku a koláčik
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
bombový nápad. vďaka za tip a ochotu sa podeliť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
parada... dobre vymyslene..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vďaka za nápad...šikovné
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fantázia... super práve pre nás, zvedavá začiatočníčky... ĎAKUJEM
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fakt výborná pomoc. Ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super..niekedy skusim..si zlata
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Toto je super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super zlepšovák
a ty krájaš zúbkovým nožom? to je lepšie ako rovným?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Neviem, či je to lepšie ako rovným, ale ja celý život - teda odkedy pečiem, a to už sú teda nejaké rôčky - tak krájam zúbkovaným nožom, rovným som to nikdy ani neskúšala, možno niekedy vyskúšam, ale vlastne ani nemám taký dlhý rovný nôž
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja som sa to chcela prave opytat, ze ci je lepsi zubkovy alebo rovny noz? inak perfektny napad, vdaka primilka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
waaaaaau, super napad
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
primilka veľmi dobra pomôcka prosim ťa koľko berieš za zakusky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
vierkax1 - za zákusky beriem 27 centov, ak robím mix aj krémové aj suchšie,
ak len krémové 30 centov, ak len suché - individuálne, podľa nákladov na suroviny x 3
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Primilka,mockrát vďaka za návod.Ja som sa tu pýtala asi pred mesiacom na túto tému,ale nikto sa vtedy neozval.Máš dobré !
Anka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Milá Anka,
ja som to nafotila preto, že mi dosť často chodili emaily, čo sa ma ženičky pýtali, ako krájam zákusky - tak som to vložila sem, nech si to každý číta a ak to niekomu aspoň troška pomôže, tak budem rada.
Ja osobne som tvoj dotaz pred mesiacom ani nepostrehla - chodila som veľmi málo na túto stránku, mala som tu dlhší čas na návšteve vnúčika / 1,5 r./, tak pred ním bolo aj ťažko zapnúť počítač, lebo hneď keď to zbadal, tak musel na ňom pracovať on. Ale ináč sme si spolu užili pekné chvíle, aj mi pomáhal pri pečení, aj keď som vtedy piekla málo.
Nech sa Ti Anka darí - ak by si ešte niečo chcela vedieť, tak kľudne napíš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Anička, škoda. Vieš niekedy je lepšie sa opýtať vez meil, lebo nie vždy s človek zdržiava pri PC. Niekedy chce človek poradiť a ešte sa Ti aj urazia. Ahoj
Primilka píše veľmi dobre a ináč lepšie je zúbkovitý dlhý tenučký nôž.Treba vyskúšať .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vďaka za dobrý nápad a perfektný postup
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
presne tak isto to robím aj ja
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a akú používaš polevu? či len normálne čokoládu s cerou?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Matylda, čokoládovú polevu robím klasiku - roztopená cera vo vodnom kúpeli - odstavím - nalámem do toho čokoládu a vymiešam dohladka. Čokoládu používam už len z Lidla Fin Carré, 200 gr balenie s 52 % obsahom kakaa /aj cena veľmi dobrá/. Už som vyskúšala rôzne čokolády, ale táto sa mi pozdáva najviac
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja používam tiež takú a používam ju aj do čoko plnky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja ju tiež používam aj do plniek - niekedy len nalámem do uvarenej zložky plnky ešte za horúca a vymiešam, kým sa neroztopí ale niekedy dávam už do hotovej plnky čokoládu ako na polevu, len tam dám oveľa menej cery - s tou sa mi zdá plnka chutnejšia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
je to super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super,uplne jednoducheee. . .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
konečne som sa niekde dočítala, ako krásne nakrájať zákusky..tak toto je super , úplne jednoduché a pritom také efektné, ako som si ja už dlho lámala hlavu, lebo presne, ako si písala vyššie - vždy lepšie chutia ako vyzerajú, tak toto vyskúšam... ďakujem..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
júúúúj Primilka, musím sa ti pochváliť krájala som rezy podľa tvojho návodu a hádaj čo - veru áno, prvýkrát v živote som ich nakrájala krásne rovnúčko a bez prasklín! Ďakujem ti ešte raz za úúúúúžasný zlepšovák aj s úúúúúžasným postupom
si skrátka 1
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
júúúúj Matylda, tak to sa ozaj veľmi teším, že si bola spokojná so svojimi koláčikmi, že sa Ti to na prvýkrát podarilo
a ešte - dúfam, že aj ostatným dievčatám, ktoré mali s krájaním problémy to pomôže - ak nie na prvýkrát, tak to prosím nevzdávajte a skúste znova a znova
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
SUPER NÁPAD
