Ako dosiahnúť "šťavnaté" cesto?
Pozrite si aj
Ja by som do cesta pridala 2-3 pol. lyžice džemu - marhuľového alebo rovnaké množstvo rozmixovaného zaváraného ovocia (broskyne, marhule), to zvláčni korpus a ovocie nebude v torte cítiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skus dat namiesto kakaa roztopenu cokoladu. Ja mam recept na korpus s tou cokoladou a je velmi mäkkulinky, vôbec nieje vysuseny . Ked som davala kakao tak to bolo vysusene.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ale aj to rozmixovane ovocie môze byt dobry napad.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tiež doporučujem namiesto kakaa čokoládu, ak použiješ kvalitnú várovú, alebo horkú, bude to viac cítiť čokoládou a nebude to také vysušené. Ja mám podobný recept, ale mám tam namiesto hladkej múky polohrubú a miesto šľahačky 180 ml pochúťkovej smotany. Ale moja rada je - vyskúšať, lebo aj rúra robí svoje, ak cesto dlhšie necháš v rúre, vysuší sa. Ak málo, kvecne a ostane lepkavé na povrchu. A vždy radšej pečiem viac plátov ako jeden viackrát prekrajovať, pretože kým sa ten hrubý plát upečie jeden, ja stihnem upiecť tri a nemusím prekrajovať a aj to cesto je jemnejšie. No a keď mám robiť niečo nové, vždy najprv vyskúšam na domácich "spotrebičoch", to sú moji najlepší radcovia, majú riadne vymlsané jazýčky a viac receptov som "vylepšovala", kým som bola s nimi spokojná.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem pekne za rady
ja som ten recept tiež skúšala vopred, práve preto sa mi nezdal dosť vláčny... s tou čokoládou isto chybu nespravím, vyskúšam
ešte raz vďaka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
inak s tym cmarom to nie je marna snaha ja robim kolac z kysleho mlieka ale robim ho z acidka co je predpokladma nieco ako cmar a ten kolač je veľmi šťavnatý aj napriek tomu že tam idú iba 2 čajové lyžičky kakaa je dosť čokoladový ako keby sa to tým acidkom ešte zvýraznilo a este ma napadlo ked dievčata spominaju ovocie rozmixovat do korpusu, že som tiež robila raz babovku kde do cesta šli nastruhane jablka a tiez to bolo fajnove stavnate a pritom tam tie jablcka nebolo citit myslim kusky z nich:) tak skus hadam sa podari
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak som to vyriesila tak, ze namiesto kakaa som dala roztopenu cokoladu, slahackovej smotany som dala o 2 lyzice viac a este som do cesta nalámala čokoládu... bolo to naozaj stavnatejsie, hoci korpus mi zle narastol... teda narastol pekne, ale po vybrati z rury splasol, trochu sa pokrivil, ale aj tak som musela orezavat, takze to bolo OK
dakujem za vase rady, chcela som sem dat aj moje riesenie, keby niekto niekedy mal podobny problem a cital tuto diskusiu
no a vysledna torta:
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Poprosím o radu skúsenejšie pekárky, cukrárky.

Mám recept na čokoládovú tortu: 120 g kakaa, 4 vajcia, 125 g cukru, 70 g hladkej múky, pol prášku do pečiva, 6 lyžíc šľahačkovej smotany, 2 lyžice oleja. Bielka vyšľaháme na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a po troške pridáme smotanu, olej, múku, prášok a kakao. Nakoniec primiešame sneh z bielkov.
A teraz otázka: Ako by som mohla tento recept vylepšiť, aby bol "šťavnatejší", ale nie navlhčený. Zákazníčka chce tortu bez krému vnútri, iba na vrchu a poliate čokoládovou ganache. Bude to torta s chilli príchuťou. Ale keď nemám polievať ani dávať dnu krém, aby nebol korpus suchý, uvažovala som dať do cesta maslo, alebo cmar (či viac smotany?). Napríklad Red Velvet je taký šťavnatý a robí sa s cmarom. Len neviem, ako upraviť tento recept, aby som niečo nedokazila úplne, ale dosiahla želaný efekt.
Vopred ďakujem za každý nápad.