reklama

Výška piškotového cesta do troty


reklama

Mam jednu otázku, robím tortu z priemerom 20x32 cm no a upiekla som 3 krát korpus po 8 vajíčok. Každý má 3cm na výšku, je to veľa ak ich nechcem už prekrajovať? Ale len poliať višňovou šťavou a plniť plnkou a ovocím? Čítala som že ideálne su 2cm na korpus. Prekrojiť sa mi to asi nepodari dobre.

Pozrite si aj


reklama


reklama

JanaDT, St, 28. 11. 2012 - 19:46

ahoj, neviem či tomu dobre rozumiem, to máš z 8 vajec 3 cm vysoký korpus? to sa mi zdá málo, no ale ja by som ho určite zrezala lebo ak ho poleješ viac aby nasiakol celý tak vrch bude ako blato a keť menej tak spodok bude suchý skús ho pílkou prekrojiť na polu a daj viac krát plnku po menej čiže nebudeš mať 3 korpusy ale 6 a 5 krát plnku nech sa darí dúfam že je to aspoň trochu zrozumiteľné Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa

sonaja, St, 28. 11. 2012 - 20:57

no ja som pochopila že má 3 x korpus z 8 vajce (3x8) dokopy 9 cm všetky.... 1 plát 3 cm Chichocem sa

Áno Tlieskam vďaka, a môžem sa opýtať ako pečiete piškótu? Tak ja napríklad do formy 22cm musím dať 6 vajíčok (S-M) aby som mohla prekrojiť na dva krát. Ale takéto štvorcové radšej po jednom pláte pečiem, sú aspoň pekne rovné a pekne nadýchané.

V pohode, nechaj to ako je...len polej jemne a najma rovnomerne rozvarom alebo stavou, bude to ok... Úsmev

Áno Ďakujem Vám, tak nakoniec sa mi podarilo niťou pekne rovnomerne prekrojiť na 1,5cm. Ak by som nechala cele platy, torta by mala skoro 5kg a potrebujem za zmestiť do 3,5kg. Teraz mam viac plátov, a ešte mam ďalšiu nečakanú objednávku, a tie korpusy sa mi hodia. 4x korpus na jednu tortu, a 2 +2ktore ešte dopečiem bude na druhú. .....Na ďalšie pečenie viem, že do takej formy mi stačí na plát aj 6 vajíčok.

do budúcna určite bude stačiť polovičná dávka....ja keď robím pláty, tak na jeden plech dávam len 3-4 vajcia...záleží od veľkosti....8 je naozaj veľa.

Baby, ked sa uz bavite o hrubke korpusu, a spominate polievanie, cim ho presne polievate? Ja som piekla korpus z piskoty s olejom, nepolievala som ho, a nebol zly, ale pacilo by sa mi pridat mu chut nejakou oocnou stavou. Bolo by to zaujimave, len si netrufam zaliat len tak povedzme stavou z kompotu. Prosim poradte mi, co na to pouzivate? Dakujem.

Mozes skusit ovocnou stavou z kompotu, rumovym rozvarom, sirupovou stavou prevarenou, kavou, likerom, podla toho, komu to ide a aka je plnka, proste skombinovat, co k comu patri...a nepoliat priamo, jemne rovnomerne lyzickou alebo dievcata pouzivaju aj rozprasovac Mrkám

sonaja, Št, 29. 11. 2012 - 07:08

mňa otec učil na rolády
na jedno vajce 2 dkg múky a 2 dkg cukru ...na plech vždy robíme z 5 vajec...ale máme plechy bez okrajov...
a na tortový korpus
na jedno vajce 2,5 dkg múky 2 dkg cukru aby bol trošku pevnejší.

polievame šťavou z kompótu (väčšinou) alebo cukrový rozvar

ale som lenivá a vôbec sa mi nechce vypekať Úsmev
no tento týždeň konečne aj fotku pridám

sonaja, Št, 29. 11. 2012 - 08:45

včera som práve piekla srdce a obdĺžnik (bez dna) a robila som z 15 vajec a zo 6 vajec....srdce neviem priemer a obdĺžnik je 31 x 38 cm na výšku som ich mala rovnako cca...asi 7 cm. robila som v celku nie z plátov.

Ja dávam do formy 23cm 5 vajec a mám to niekedy pomaly aj na 3 pláty po prekrojení... Niektorí ľudia majú radšej tenšie korpusy, niektorí hrubšie, ja osobne si hrúbku plátu určujem podľa plnky.. Polievam buď kávou, alebo caro pol na pól s mliekom, alebo rumom, vaječným likérom, šťavou z broskýň, jednoducho s tým, čo mi k danej plnke pasuje.

ja si robím rozvar z postrúhanej pomarančovej kôry (1 pomaranč)20dkg cukru, 2,5dl pomarančovej šťavy ak je málo šťavy dolejem vodu, 1dl rumu a 1 vanilkový cukor. Nechám povariť a precedím cez sitko...

zou, Št, 29. 11. 2012 - 10:01

toto pomarancove sa mi paci velmi, vyskusam, ak dovolis....ja na korpus 23 cm robim piskotu z 5 vajec L, 2x prekrojim a torticka je taka akurat vysoka....

tak ja by som prosila ak je možné o recept, pretože z 5 vajec na 2x prekrojiť sa mi nikdy nedarí robím tak že z 5 tich vajíčok + na každé vajíčko 3 dkg cukru a 3 gkg múky 1/2 pr.do pečiva, a 2 Pl vody a 1-2 PL oleja alebo len čisto cukro, múka, PDP a to prekrojím 1x + zarovnanie - ide do potretia okolo nakoniec a potom ešte 1x plát z 3 vajec.

môžete mi dať váš recept,?? dakujem

Timea ak môžem odpoviem aj ja, lebo robím tak isto ako zou...cca na 23 priemer tých 5 vajíčok....
recept mám tento: /som s ním max.spokojná iný ani nerobím, ak treba orechový, alebo kakaový odoberiem múky podľa potreby, aby váha sypkých surovín bola rovnaká ako v zákl. recepte/

5 vajec
25 dkg práš.cukor
25 dkg poloh. múka
1/2 ba. pr.do pečiva
1/2 dcl olej
1/2 dcl vlažná voda

Múku dobre zamiešať s pr. do pečiva. Žltky vyšlahať s prášk. cukrom a vodou do peny. Potom si vyšlahať bielka so štipkou soli. Do vyšlahaných žltok zamiešať jemne olej /len ručne ! /, potom múka s práškom a nakoniec pridáme vyšl.bielka. Všetko jemne zamiešame - ručne bez mixéra.

Korpus je krásne vysoký a rovný. Keď pečiem pláty, tak z tých 3-4 vajíčok, podľa toho aké sú veľké. A 26 priemer zo 6 vajec. Piecť cca na 160 °C 45-50 min....neotvárať rúru!

Prekrajujem 2-krát a každý plát mám vysoký cca 1,2 - 1,5 cm...záleží od toho aký mám deň ....Úsmev

to jasné že niekto prekrajuje no myslím, tým, že ako vysoké máte tie pláty ked skladáte tortu už aj teda prekrojené?? ja to robím pílku tam mám nadstavenú velkosť cca 2 cm

zou, Št, 29. 11. 2012 - 14:32

timea123, peciem Bohusovu nadstavovanu piskotu a v pohode sa mi da pilkou prerezat na 3 platy, cize plnim 2x, neviem aku vysku struny nastavujem, nikdy som to nemerala, ale urcite je to okolo 1,5 - 2 cm.Recept na Bohusov nadstavovany piskot je v receptoch.

zou, Št, 29. 11. 2012 - 16:00

a este jedna poznamka, tento korpus nikdy nemusim zarovnavat, aj po upeceni je pekny rovny, ale na spodok formy daval papier na pecenie a boky formy nenatieram nicim, cesto sa tam aj po upeceni drzi a neklesne. nech sa dari

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama