Pri svojom dlhoročnom pečení som si veľmi obľúbila rolády. Zväčša experimentujem s variáciami na piškótové cesto. Tam nejde veľa múky, korpus aj s bezlepkovou múkou bude v pohode, nebude suchý. Pár rokov som na bezlepkovej diéte, sladké milujem, tak si pečiem koláčiky. Inak smelo môžete použiť obyčajnú polohrubú múku, ale veľmi dobré skúsenosti mám aj so špaldovou celozrnnou múkou. Na tú som presedlala kvôli dcérinej histamínovej intolerancii, ak náhodou nepečiem bezlepkovo.
Korpusy na roládu zvyknem piecť pri teplote cca 180°C, cca 20 - 25 minút. Treba odsledovať, hlavne pri korpusoch bez múky treba trochu viac času. Korpus nesmieme presušiť. Hneď po upečení po nejakých 5 minútach, dám z korpusu dole papier na pečenie, korpus opatrne otočím, a položím na papier na ktorom sa piekol. Orežem suchšie okraje, moja rúra pečie dosť nerovnomerne a opatrne stočím aj s papierom na pečenie. Nechám vychladnúť. Len veľmi výnimočne sa mi stalo, že korpus praskol, skôr keď som skúšala voľačo nové.
Rolády vhodné aj pri histamínovej intolerancii
lebo v nich nie je kakao, čokoláda, orechy, ovocie, citrónová šťava .... Aj keď kakao som nahradila karobom, orechy mletými mandľami, z ovocia ešte čučoriedky a jablká môžem použiť, ale bez čokolády ... Občas si jeden koniec polejem ganache ;) Bielu múku už dávno nepoužívam, zvyknem piecť so špaldovou celozrnnou múkou alebo bezlepkovou. Väčšinou tej múky v receptoch nie je veľa.
Fantastická roláda pre všetkých milovníkov medu. Hodí sa k nej krém v kombinácii kondenzované mlieko 1/2 plechovky (aj karamelové) a mascarpone 250 g, alebo maslo 125 g. Pozrite si recept na medovú roládu
Karob, ako náhradu kakaa, používam pri pečení skoro stále, kvôli mojej histamínovej dcére. Zvykli sme si všetci, korpusy sú veľmi chutné. Pozrite si recept na karobovo-tvarohovú roládu
Tradičná kombinácia, na ktorú nedám dopustiť, robievali sme ju ešte u nás doma. Akurát krém som robila vaječný nad parou s primiešaným kakaom a zašľahané k maslu. Pozrite si recept na orechovú roládu s banánom
Kamila | Recepty na rolády
Pri svojom dlhoročnom pečení som si veľmi obľúbila rolády. Zväčša experimentujem s variáciami na piškótové cesto. Tam nejde veľa múky, korpus aj s bezlepkovou múkou bude v pohode, nebude suchý. Pár rokov som na bezlepkovej diéte, sladké milujem, tak si pečiem koláčiky. Inak smelo môžete použiť obyčajnú polohrubú múku, ale veľmi dobré skúsenosti mám aj so špaldovou celozrnnou múkou. Na tú som presedlala kvôli dcérinej histamínovej intolerancii, ak náhodou nepečiem bezlepkovo.
Korpusy na roládu zvyknem piecť pri teplote cca 180°C, cca 20 - 25 minút. Treba odsledovať, hlavne pri korpusoch bez múky treba trochu viac času. Korpus nesmieme presušiť. Hneď po upečení po nejakých 5 minútach, dám z korpusu dole papier na pečenie, korpus opatrne otočím, a položím na papier na ktorom sa piekol. Orežem suchšie okraje, moja rúra pečie dosť nerovnomerne a opatrne stočím aj s papierom na pečenie. Nechám vychladnúť. Len veľmi výnimočne sa mi stalo, že korpus praskol, skôr keď som skúšala voľačo nové.
Rolády vhodné aj pri histamínovej intolerancii
lebo v nich nie je kakao, čokoláda, orechy, ovocie, citrónová šťava .... Aj keď kakao som nahradila karobom, orechy mletými mandľami, z ovocia ešte čučoriedky a jablká môžem použiť, ale bez čokolády ... Občas si jeden koniec polejem ganache ;) Bielu múku už dávno nepoužívam, zvyknem piecť so špaldovou celozrnnou múkou alebo bezlepkovou. Väčšinou tej múky v receptoch nie je veľa.
Tiramisu roláda
Foto: Kamila
Recept s fotopostupom na lahodný zákusok inšpirovaný chuťou tiramisu. Pozrite si recept na tiramisu roládu
Medová roláda
Foto: Kamila
Fantastická roláda pre všetkých milovníkov medu. Hodí sa k nej krém v kombinácii kondenzované mlieko 1/2 plechovky (aj karamelové) a mascarpone 250 g, alebo maslo 125 g. Pozrite si recept na medovú roládu
Karobovo (kakaovo) tvarohová roláda
Foto: Kamila
Karob, ako náhradu kakaa, používam pri pečení skoro stále, kvôli mojej histamínovej dcére. Zvykli sme si všetci, korpusy sú veľmi chutné. Pozrite si recept na karobovo-tvarohovú roládu
Kokosová roláda
Foto: Kamila
Často robím rolády tak, že na polovicu korpusu dám džem pre nás, alebo ovocie a na druhú nie. Pozrite si recept na kokosovú roládu
Recepty na jablkové rolády, v podstate bezlaktózové:
Kakaová roláda s jablkami
Vynikajúca kombinácia. Pozrite si recept na kakaovú roládu s jablkami
Rýchla prevrátená jablková roláda s orechmi
Foto: Kamila
Fantastický rýchly a svieži zákusok, keď sa korpus aj náplň pripravujú naraz. Pozrite si recept na rýchlu prevrátenú jablkovú roládu s orechmi
Recepty na bezlepkové rolády
Múky je tam málo a ani s bezlepkovou múkou nebudú korpusy suché. Inak, smelo môžete použiť celozrnnú špaldovú, alebo obyčajnú polohrubú múku...
Fantastická roláda s malinami
Foto: Kamila
Svieža roláda s efektným korpusom. Pozrite si recept na fantastickú roládu s malinami
Orechová roláda s banánom
Foto: Kamila
Tradičná kombinácia, na ktorú nedám dopustiť, robievali sme ju ešte u nás doma. Akurát krém som robila vaječný nad parou s primiešaným kakaom a zašľahané k maslu. Pozrite si recept na orechovú roládu s banánom
Mandľová roláda s vanilkovým krémom
Foto: Kamila
Tu je už aj moja obľúbené čokoláda, bez nej, vhodné aj pri histamínovej intolerancii. Pozrite si recept na mandľovú roládu s vanilkovým krémom
Kakaová roláda s černicami
Foto: Kamila
Svieža kombinácia, čerstvého ovocia, smotany a čokolády je ozaj fantastická. Pozrite si recept na kakaovú roládu s černicami
Recepty na rolády bez múky
Maková roláda bez múky so smotanovým krémom.
Na makové rolády by som mohla spievať ódy, robila som ich už v toľkých verziách, aj s múkou aj bez nej. Pozrite si recept na makovú roládu bez múky so smotanovým krémom
Orechová roláda bez múky s orechovou náplňou
Foto: Kamila
Voľačo pre milovníkov orechov, keď treba spotrebovať staré zásoby. Pozrite si recept na orechovú roládu bez múky s orechovou náplňou
Bez múky som robila aj kokosovú roládu a tuším stále pokúšam šťastie aj s čisto mandľovou roládou, len tá ma krehkejší korpus.
Kakaovo-tvarohová roláda s jahodami a bez múky
Foto: Kamila
Výborná kombinácia. Pozrite si recept na kakaovo-tvarohovú roládu s jahodami a bez múky
Inak, ešte stále mám veľký rest, nepiekla som mamkinu karamelovú roládu. Musím zohnať recept, bola božská.