Pri svojom dlhoročnom pečení som si veľmi obľúbila rolády. Zväčša experimentujem s variáciami na piškótové cesto. Tam nejde veľa múky, korpus aj s bezlepkovou múkou bude v pohode, nebude suchý. Pár rokov som na bezlepkovej diéte, sladké milujem, tak si pečiem koláčiky. Inak smelo môžete použiť obyčajnú polohrubú múku, ale veľmi dobré skúsenosti mám aj so špaldovou celozrnnou múkou. Na tú som presedlala kvôli dcérinej histaminovej intolerancii, ak náhodou nepečiem bezlepkovo.
Korpusy na roládu zvyknem piecť pri teplote cca 180°C, cca 20 - 25 minút. Treba odsledovať, hlavne pri korpusoch bez múky treba trochu viac času. Korpus nesmieme presušiť. Hneď po upečení po nejakých 5 minútach, dám z korpusu dole papier na pečenie, korpus opatrne otočím, a položím na papier na ktorom sa piekol. Orežem suchšie okraje, moja rúra pečie dosť nerovnomerne a opatrne stočím aj s papierom na pečenie. Nechám vychladnúť. Len veľmi výnimočne sa mi stalo, že korpus praskol, skôr keď som skúšala voľačo nové.
Rolády vhodné aj pri histamínovej intolerancii
lebo v nich nie je kakao, čokoláda, orechy, ovocie, citrónová šťava .... Aj keď kakao som nahradila karobom, orechy mletými mandľami, z ovocia ešte čučoriedky a jablká môžem použiť, ale bez čokolády ... Občas si jeden koniec polejem ganache ;) Bielu múku už dávno nepoužívam, zvyknem piecť so špaldovou celozrnnou múkou, alebo bezlepkovou. Väčšinou tej múky tu nie je veľa.
Tiramisu roláda
Recept s fotopostupom na lahodný zákusok inšpirovaný chuťou Tiramisu. Prejsť na recept>>
Medová roláda
Fantastická roláda pre všetkých milovníkov medu. Hodí sa k nej krém v kombinácii kondenzované mlieko 1/2 plechovky (aj karamelové) a mascarpone 250g, alebo maslo 125g Prejsť na recept>>
Karobovo (kakaovo) tvarohová roláda
Karob, ako náhradu kakaa, používam pri pečení skoro stále, kvôli mojej histaminovej dcére. Zvykli sme si všetci, korpusy sú veľmi chutné. Prejsť na recept>>
Kokosová roláda
Často robím rolády tak, že na polovicu korpusu dám džem pre nás, alebo ovocie a na druhú nie.
Prejsť na recept>>
Recepty na jablkové rolády, v podstate bezlaktózové:
Kakaová roláda s jablkami
Vynikajúca kombinácia. Prejsť na recept>>
Rýchla prevrátená jablková roláda s orechmi
Fantastický rýchly a svieži zákusok, keď sa korpus aj náplň pripravujú naraz.. Prejsť na recept>>
Recepty na bezlepkové rolády
lebo tej múky je tam málo a ani s bezlepkovou múkou nebudú korpusy suché. Inak, smelo môžete použiť celozrnnú špaldovú, alebo obyčajnú polohrubú múku...
Fantastická roláda s malinami
Svieža roláda s efektným korpusom. Prejsť na recept>>
Orechová roláda s banánom
Tradičná kombinácia, na ktorú nedám dopustiť, robievali sme ju ešte u nás doma. Akurát krém som robila vaječný nad parou s primiešaným kakaom a zašľahané k maslu. Prejsť na recept>>
Mandľová roláda s vanilkovým krémom
Tu je už aj moja obľúbené čokoláda, bez nej, vhodné aj pri histaminovej intolerancii. Prejsť na recept>>
Kakaová roláda s černicami
Svieža kombinácia, čerstvého ovocia, smotany a čokolády je ozaj fantastická Prejsť na recept>>
Recepty na rolády bez múky
Maková roláda bez múky so smotanovým krémom.
Na makové rolády by som mohla spievať ódy, robila som ich už v toľkých verziách ..., aj s múkou aj bez nej. Prejsť na recept>>
Orechová roláda bez múky s orechovou náplňou
Voľačo pre milovníkov orechov, keď treba spotrebovať staré zásoby. Prejsť na recept>>
Bez múky som robila aj kokosovú roládu a tuším stále pokúšam štastie aj s čisto mandľovou roládou, len tá ma krehkejší korpus.
Kakaovo - tvarohová roláda s jahodami a bez múky
Výborná kombinácia. Prejsť na recept>>
Inak ešte stále mám veľký rest, nepiekla som mamkinu karamelovú roládu. Musím zohnať recept, bola božská.
Kategória: