
S týmto receptom sa vám venčeky určite vydaria!Výborné venčeky s krémom s vôňou rumu a šľahačkou.
Cesto: | ||
150 | millilitrov | voda |
150 | millilitrov | olej |
150 | gramov | hladká múka |
4 | kusy | vajce |
3 | štipky | soľ |
Krém: | ||
3 | decilitre | mlieko |
1 | balík | Zlatý klas |
1 | balík | vanilkový cukor |
200 | gramov | maslo |
150 | gramov | práškový cukor |
1 | polievková lyžica | rum |
Šľahačka: | ||
3 | decilitre | šľahačková smotana |
práškový cukor |
Venčeky:
Dáme variť vodu, pridáme olej, soľ a keď vrie, pridáme múku a stále miešame.Miešame do vtedy, kým sa hmota nezačne sama dobre oddeľovať od stien hrnca.Cesto je dosť tuhé.Odstavíme a necháme vychladnúť, nemusí byť úplne a postupne zašľahávame do hmoty vajcia.
Na suchý plech kvapneme kvapku oleja a servítkou ju rozotrieme.Ak dáme veľa oleja, cesto sa nám bude pri striekaní oddeľovať od plechu. Ak olej nedáme, cesto sa nám môže najmä pri starších a ošúchaných plechoch pripiecť. Na plech striekame malé venčeky, na tenko, akoby sme sa hrotom špičky chceli dotknúť plechu.
Plech s venčekmi pokropíme vodou. Para v tomto prípade pôsobí ako kypridlo.
Venčeky začíname piecť na 250 stupňoch, keď naskočia, po 3-4 minútach, stiahneme na 200 stupňov. Rúru neotvárame! Pečieme ďalších 13-15 minút.Dobre upečené venčeky sú zlatohnedé a naskočené.Vychladnuté venčeky rozrežeme zúbkatým nožom.
Ak nechcete piecť s olejom, spravte tento recept, tiež ho mám odskúšaný:
300ml voda, 150g hera, 150g hladká múka, 4 vajcia, štipka soli
Krém:
Mlieko uvaríme s vanilkovým cukrom a zlatým klasom na kašu, necháme vychladnúť.Maslo vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme kašu, nakoniec rum.
Šľahačka:
Venčeky majú byť bez šľahačky ale mala som otvorenú, tak som dala.Používam rastlinnú šľahačku lebo á nikdy nesklame a dobre drží tvar.Ak používate živočíšnu, určite dajte do nej stužovač.
rozrezané venčeky naplníme cukrárskou špičkou najprv krémom, potom šľahačkou a prikryjeme druhou polkou.Potom pocukrujeme.
Vychladnuté
Ďalšie recepty
Problém býva väčšinou múka. Rôzne mlyny melú rôzne múku a tak nie je ani hladká ako hladká, dokonca majú múky rôznu savosť... V čom inom by mohol byť problém, netuším. Teda keď ich robievate, isto mate už v oku aké hutné má to cesto byť...
Vážne neviem kde sa stala chyba
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som tento recept robila ešte v apríli, avšak nebol čas reagovať. Keď som cesto urobila a chcela som striekať venčeky, bola to hrôza. Olej z cesta vytekal a nedalo sa nastriekať na plech. Nie je náhodou chyba v ingredienciách? Bola som nešťastná, lebo som venčeky súrne potrebovala. Podarili sa mi podľa iného receptu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Neviem kde môže byť chyba. Kedysi som do horúceho cesta zaslahavala vajcia, potom som zistila ze nemusí byť horúce, tak tu píšem že ho necháme vychladnúť. Robím len tento recept s múkou Pohronsky Ruskov. Ostatne hladké múky majú ďaleko od dobrých múk čo boli kedysi.Ale aby z toho cakal olej...no divné. Určite máte dobre upalene cesto?
https://tortyodmamy.sme.sk/recept/zakusky/veterniky-krok-za-krokom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten Vas druhy recept bez oleja je pekne na figu.Vobec z neho nevysli venceky.Skoda surovin.Robievam venceky a vzdy vyjdu,nemam ulozeny jeden recept,tak som dnes skusila podla vasho a vobec nevysiel